Stäng
Start / Katt / Kattens Apotek / Tänder & Mun

Tandvård & Munvård för katt

Tandvård katt: Ta hand om din katts tänder! - Kattens liksom människors tänder behöver tas om hand om för ett långt och hälsosamt liv. Hos oss hittar du allt från vårdande kosttillskott för tänderna, tandkrämer, tandborstar och tandskrapor för katt. Läs gärna vår guide om hur du tar hand om kattens tänder och munhygien.

Läs mer om Mun- & Tandvårdsprodukter för katt

Kort om katters mun- & tandhälsa

Precis som våra egna tänder är kattens ständer och munhälsa vital för kattens överlevnad. Därför är det viktigt att ta hand om kattens tänder genom att borsta dem med en tandkräm eller gel och tandborste avsedd för katter för att förebygga uppkomsten av plack och tandsten. Tandsten kan orsaka inflammationer och infektioner i både tandkött och tänder hos katt som kan innebära smärta vid tuggande och generellt sänka livskvaliten. Detta kan vi enkelt förebygga genom att utfodra katten med rätt kost samt vårda kattens tänder med dentalsticks för katt och god munhygien. Vi tror att du kommer att hitta det mesta du behöver för tandvård katter.

 

Olika typer av tandvårdsprodukter för katt


Tandborste för katt

Kattandborstarna kommer i många olika former och typer. Allt från smidiga fingertandborstar till mikrofiberdukar och vanliga tandborstar. Det viktigaste att tänka på vid val av tandborste är att anpassa storleken på huvudet så att du kommer åt överallt i kattens mun. Vissa föredrar att använda fingertandborstar och andra traditionella tandborstar. För en effektiv tandborstning på din katt rekommenderar vi Petosans dubbeltandborste som gör det riktigt enkelt att borsta snabbt och effektivt.

 

Tandkräm för katt

När du borstar din katt eller kattunges tänder så är det givetvis också viktigt att använda sig av en bra katt. I vårt sortiment hittar du flera olika typer av tandkrämer som passar katt. Nedan går vi igenom olika typer av kattandkrämer och hur de fungerar.

Enzymbaserade katttandkrämer:
Bland enzymbaserade katttandkrämer är Aptus Bucacat kanske den mest välkända. Aptus Bucacat och TropiClean Oral Gel fungerar genom en aktiv enzym som fäster på kattens tänder och löser upp plack och hämmar bakterierna som ge ruppkomst till dålig andedräkt. De enzymbaserade katttandkrämerna smakar oftast dessutom riktigt smarrigt!

 

Smaksatta katttandkrämer:
En smaksatt tandkräm för katt underlättar tandborstningen avsevärt när du borstar din katts tänder. Inte bara smakar den gott utan ger också en friskare andedräkt och rengör ordentligt. Hos oss hittar du tandkrämer för katt smaksatta med bland annat lever och kött.

 

Kosttillskott för en bättre munhälsa hos katt

I förebyggande syfte kan även kosttillskott används så som Proden PlaqueOff eller Svenska Djurapotekets Antiplack. Dessa kosttillskott är bevisade att effektivt påverka och avlägsna munbakterier så att tandstenen blir porös, lossnar av sig själv eller vid tandborstning. Kosttillskoten för tandhälsan är utmärkt att använda i förebyggande syfte.

 

Tandskrapor för katt

Oavsett hur bra vi tar hand om våra katters tänder så brukar tandsten bli ett problem med åldern. Du behöver inte alltid gå till veterinären för att skrapa tandsten på din katten. Många gånger går det utmärkt att skrapa kattens tänder hemma i lugn och ro. Hos oss hittar du tandskrapor för både höger- och vänsterhänta liksom grövre, dubbla och fina tandskrapor. Välj en tandskrapa som passar dig och din katt.

Vanliga frågor om att katters mun- & tandhälsa.

Behöver jag borsta kattens tänder? Vi rekommenderar att alltid borsta kattens tänden med jämna mellanrum, gör det till en kul aktivitet. Oavsett om du ger ett toppenfoder och kombinerar detta med bra dentalgodis eller tuggpinnar för katt så bör du borsta kattens tänder med jämna mellanrum.


Hur borstar jag kattens tänder? Att borsta kattens tänder är enkelt! 

1: Använd en tandborste avsedd för katt eller mjuk fingertandborste om katten är ovan.

2: Tandkräm är inte alltid nödvändigt men ofta är tandkrämen för katt smaksatt med t.ex. lever som gör att katten tycker det är mumsigt att borsta änderna - vilkert underlättar tandborstningen avsevärt.

3: Börja borsta tänderna längst fram för att succesivt gå längre bak. 

4: Borsta kattens tänder regelbundet så kommer tandborstningen gå fort och enkelt i framtiden.


Kan jag använda vanlig tandkräm på min katt? Vanlig människotandkräm ska inte användas på katt då i stort sett alla tandkrämer för oss människor innehåller flour. Flour är inget en katt bör få i sig. Då är det bättre att du borstar utan tandkräm.

Vad är enzymtandkräm för katt? Enzymbaserade tandkrämer och tandgel för katt är en tandkräm avsedd för katt med aktiva enzymer som du enkelt smetar på kattens tänder. Den enzymbaserade tandkrämen löser sedan effektivt upp tandsten och plack som sedan blir lättare att avlägsna.

Vilken tandborste för katt är bäst? Vilken tandborste som är bäst beror helt på hur du vill borsta din katts tänder och storlek på din katt. Större katter är ofta lätta att borsta tänderna på då du kommer åt överallt. Ska du borsta tänderna på en mindre katt är det viktigt att du väljer en tandborste med ett litet huvud så du kommer åt överallt.

Vanliga tandsjukdomar hos katt Katter kan drabbas av tandsjukdomar som kan leda till stor smärta och tandlossning samt inflammationer. Att upptäcka tandsjukdom hos katt tidigt är viktigt så gör till en vana att titta i din katts mun.

FORL - Tandsjukdom hos katt

Tandresorption också kallat FORL är tänder som har angripits av tandsjukdomen. Dessa tänder måste dras ut och du bör i samband med detta även röntga kattens mun och tänder för att upptäcka begynnelse till detta under tandköttskanten som du annars inte kan se. För en behandling för FORL bör du uppsöka veterinär. Att förebygga FORL är idag väldigt svårt då man inte ännu vet orsaken till varför denna tandsjukdom hos katter.

Tecken på FORL hos katt:
  • Katten äter sämre eller mindre.
  • Kattens tandkött är inflammerat och rött.
  • Katten dreglar mycket.
  • Katten har skadade tänder.

Behöver du hjälp att välja rätt rätt tandborste & tandkräm till din katt eller kattunge?

Vet du inte vilken typ av tandkräm, tandborste eller munvård katt du behöver eller som passar dig och din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt typ av tand- och munvårdsprodukt efter era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! I vårt sortiment hittar du tandborstar, tandkrämer och tandskrapor från välkända varumärken så som Petosan, Tropiclean, Gibbon, Aptus och Trixie för katt. Köp billigt i butik eller online med hemleverans.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr