Stäng
Start / Hund / Hundens Apotek / Kosttillskott / Mage & Tarm

Probiotika, Mage & Tarm kosttillskott för hund

Tillfällig mag- och tarmstörningar kan ske av flera olika anledningar både hos vuxna hundar och hos valpar. Vid dessa tillfälliga störningar kan kosttillskott för mage och tarm gynna både valpen och hunden. Kosttillskott med Prebiotika och probiotika innehållandes mjölksyrebakterier så som Fortiflora hund kan återställa hundens mage snabbt och effektivt, liksom att det kan användas i förebyggande syfte om du har en hund eller valp med känslig mage.

Läs mer om kosttillskott för hundar med känslig mage, lös eller hård avföring

Kort om kosttillskott & näringslösningar vid diarré & tillfälliga mag- & tarmstörningar hos hund & valp.

Både människa och hundar kan uppleva att magen inte riktigt är i balans. Avföring som varierar, uppblåsthet och aptitlöshet är några tecken på att allt inte är som det ska.

Att ha ett hundfoder anpassat för just ditt hund är första steget men ibland behöver du ett kompletteringsfoder eller kosttillskott för att uppnå optimal balans.

 • Psylliumfrö - Innehåller kostfibrer som bildar en gel och balanserar en orolig mage.

 • Blodmjöl - Höjer nedbrytning av fett och ökar upptaget av näringsämnen från kosten.

 • Risstärkelse - Suger upp överskott av magsaft och balanserar en sur mage.

 • Kalk - Reglerar kroppens pH-värde vilket skapar en bra balans för slemhinnan i magen.

 

Olika kosttillskott och hur det kan hjälpa din hund till en bättre mag- och tarmfunktion.


pH-balans & kalktillskott för hundens mage

Vad är pH-balans?

Att hundens magsäck har rätt pH-värde är mycket viktigt för en god mag- & tarmhälsa. Vid tillfälliga störningar i magen kan hunden pH-värde bli både för hög och för låg. En av de vanligare orsakerna till mag och matsmältningsproblem hos hund (och hos oss människor) är fel pH-värde i magen. En surhet i magen kan bidra till ökad irritation i magsäcken och strupen som kan ge upphov till en rad olika sympton. En vanlig orsak till sur mage hos hund är viktminskning eller bantning, vilket också i sin tur kan påverka matlusten negativt.

Varför är magens pH-balans viktig??

Att hålla hundens pH-nivå i magsäcken på en normal nivå är viktigt för en god funktion på både mage och tarm hos hundar och katter. Rätt nivå på magens pH-värde är en grundsten i att säkerställa att de naturliga mag- och tarmbakterierna i hundens mage har rätt miljö för att trivas och göra den nytta de behöver göra i hundens mage och tarmkanal. Rätt surhet i magen är en viktig del för att öka motståndskraften mot bland annat diarré.

En produkt vi rekommenderar vid sur mage och tarm är Standardt pH-balans som bidrar till att minska surheten i hundens magen och tarm. Vilket i sin tur minskar irritationer och kan ge ökad matlust igen. I övrigt fungerar även andra kalktillskott snarlikt Standardt Mage.

 

Probitotika för hund

Vad är Probiotika?

Probiotika är levande mikroorganismer som i tillräckliga mängder ger hälsofördelar för hunden och valpens mage och tarmkanal. Dessa nyttobakterier finns naturligt i både mag och tarmkanal hos hundar och är livsnödvändiga för en god mag- och tarmfunktion och generell hälsa. Probiotika finns normalt sätt i många hundfoder i mindre mängder och vid tillfälliga störningar eller hög stress hos hund kan det behöva tillsättas fler nyttiga bakterier med hjälp av Prebiotika & Probiotika.

Vad är skillnaden på Prebiotika & Probiotika för hund?

Probiotika är själva bakterierna och Prebiotika är "maten" de nyttiga bakterierna behöver för att överleva och frodas i mage och tarmkanal. Dvs. att tillsätta Probiotika utan att ha goda förutsättningar för dem att överleva med prebiotika gör sällan någon långvarig nytta. Därför är det viktigt att även ge hunden och valpen ett riktigt bra hundfoder som ger magens bakterier goda förutsättningar.

Hur fungerar Probiotika för hundar?

Probiotika hos hund och valp fungerar i princip på samma sätt som för oss människor. Det vill säga: Genom att tillsätta nyttiga bakterier som bidrar vi till att återställa eller förstärka hundens immunförsvar genom en god mag- och tarmfunktion. Probiotika hjälper hundens goda magbakterier att mota bort de onda bakterierna och har många andra fördelar så som att de motverkar infektioner, hjälper hunden att hantera främmande bakterier samt bidrar till ett bättre upptag av mineraler så som kalcium, magnesium och järn.

 

När bör extra Probiotika ges till hundar?

Om du har en hund med känslig mage kan det vara en fördel att ge Probiotika i förebyggande/stärkande syfte. Annars är det en god idé att ge hunden probiotika vid tillfälliga magstörningar, efter antibiotikakurer, hög stressnivå och diarré. 

 

Vätskeersättning för hund

Vad är vätskeersättning för hund?

Vätskeersättning är ett kosttillskott som ger ett snabbt sätt för din hund att få i sig elekrolyter och mineraler. Vätskeersättning är oftast ett pulver som lätt löses upp i vatten och på så sätt blir enkelt att administrera till en hund med tillfälliga mag- och tarmstörningar eller vid återhämtning.

Hur hjälper vätskeersättning att hålla magen i balans?

Många gånger när hunden eller valpen har diarré så förlorar den precis som oss stora mängder vätska. Vätska är det absolut viktigaste att få i hunden eller valpen vid mag- och tarmstörningar. En bra vätskeersättning fyller på hundens elektrolytförråd och säkerställer att hunden får i sig mineraler. Därför är vätskeersättning och näringslösningar bra att använda vid diarré hos hundar.

 

Fortiflora för hund, vad är det?

Vad är Fortiflora?

Populära Fortiflora från Purina Veterinary Diets är ett snabbverkande kosttillskott med Probiotika specifikt för hund. Fortifloran innehåller en unik stam av nyttiga bakterier för magen som är kliniskt bevisad att hjälpa till att återställa hundens mag- och tarmkanal till en normal balans.

Hur fungerar Fortiflora?

Fortiflora för hund består av en den unika stammen bakterier SF68 som bevisats hjälpa till att återställa mag- och tarmkanal till en bra balans. Portionsförpackningar som är lätta att lösa upp i vatten eller på blötfoder gör den enkel att administrera. Probiotikan i Fortiflora bidrar snabb till en återställning av hundens mage. Fortiflora smakar gott och många hundar älskar smaken.

 

Diarsanyl + & Zoolac

Vad är Diarsanyl?

Diarsanyl och Zoolac är kosttillskott i geléform som kan ges till hundar och valpar vid tillfälliga mag- och tarmstörningar så som diarré. Den är enkel att dosera och lätt för hunden att slicka i sig samt smakar gott.

Hur fungerar Diarsanyl+?

Diarsanyl återställer snabbt tarmbalansen vid tillfälliga störningar och har flera funktioner i en enda formulering som både skyddar, tillför och stimulerar. Diarsanyl kan även användas i förebyggande syfte och är smaklig och lätt att använda samt binder gift när hunden eller katten ätit något olämpligt.

 

Vanliga magproblem hos hund & valp och hur du hanterar dem

Min hund har Diarré, vad gör jag?

Min hund har Diarré, vad gör jag?

Varför får hunden diarré?

Det finns många orsaker som kan ge diarré eller andra mag och tarmbevsvär hos hundar och valpar. Stress, byte av foder, ätit något olämpligt ute, sjudomar med mera kan få hundens mage ur balans. Dock ska en frisk och kry hund inte få återkommande diarrér eller mag och tarmbesvär. 

Hur du behandlar diarré hos hund

Om din hund är pigg i övrigt och behåller vätska så är symptomen lindriga och du kan enkelt behandla med skonsam mat, prebiotika/probiotika eller andra mag och tarmstärkande kosttillskott. Vid vätskebrist kan det vara en god idé att komplettera med vätskeersättande kosttillskott så som Svenska Djurapotekets vätskeersättning med flera. 

Vad kan jag göra för att förebygga diarré, mag och tarmbesvär hos hund?

Det finns många olika sätt att förebygga och stärka hundens immunförsvar tillsammans med mage och tarm.  Beror din hund åkommor av stress är det ofta bra att ta tag i det som orsakar stressen även om du behandlar symptomen. 

Har du en hund/valp som gärna provar att stoppa allt i munnen ni kommer över på promenaden så kan en bra skyddande munkorg vara ett underlättande träningsredskap för att minska.  Givetvis påverkas hunden allmänna hälsa liksom mage och tarm av den dagliga kosten. Därför är det en av de viktigaste grundpelarna i att förebygga framtida problem att utfodra med ett hundfoder som fungerar bra för din hund och valp. Behöver du hjälp med detta så är du varmt välkommen till oss.

Förebyggande kosttillskott för mage & tarm.

Det finns en mängd olika kosttillskott som både skyddar och förebygger mag- & tarmbesvär hos hund så som pH-balans, probiotikam Purina Fortiflora, Diarsanyl och Zoolac. Läs gärna mer om förebygande kosttillskott för hundens mage och tarm ovan.

När bör jag söka hjälp?

 • Om hunden har stora vätskeförluster eller inte dricker och äter samt påverkat allmäntillstånd.
 • Blodblandad Diarré.
 • Om Diarrén inte upphör efter omläggning av kost.
 • Om hunden har feber i kombination med ovanstående.
 • När du misstänker att hunden ätit något giftigt.

 

Hundens avföring är hård/förstoppad, vad kan jag göra?

Min hund är hård i magen, vad gör jag?

Hundar kan bli hårda i magen av olika anledningar, ej att växla med förstoppad i magen. Vilket du kan läsa om längre ner. En hund som är hård i magen kan du oftast behandla själv.

Tecken på att hunden är hård i magen:

 • Svårigheter att bajsa.
 • Spänd buk.
 • Buksmärta.
 • Inte bajast på över ett dygn.
 • Hård och torr avföring.
 • Nedsatt allmäntillstånd.

 

Vad kan orsaka hård mage hos hund?

Normalt bajsar en hund en till flera gånger per dag. Om din hund har svårigheter att bajsa så kan hårdhet i magen bero på:

 • Ätit något svårsmält.
 • Hunden dricker för lite.
 • Äter mediciner som påverkar magen.
 • För lite motion.
 • Stress.
 • Svalt något som hämmar mag- och tarmrörelser.
 • Fel kost.

Hur kan jag behandla hård mage hos hund hemma?

Vid lindrigare symptom så finns det flera saker du kan prova för att få igång hundens mage igen. 

 • Säkerställ att hunden/valpen får i sig vätska.
 • Se till att hunden rör på sig för att få igång magen.
 • Byta kost. Ge ett hundfoder med mer fibrer eller pre/probiotika så som psylliumfrö. Prova gärna blötmat för att öka vätskeintaget.
 • Mikrolavemang (finns på apotek receptfritt).
 • Ge din hund Laktulos.

 

När bör du söka hjälp?

Om hunden inte blir bättre på flera dagar så bör du kontakta veterinär eller om du är osäker på hur du kan hjälpa din hund.
Min hund kräks, vad kan jag göra?

Min hund kräks, vad kan jag göra?

Kräkning hos hund och valp kan bero på många olika orsaker likt diarré. Det finns en hel del du kan göra för att både behandla och förebygga dessa typer av besvär hemma innan du söker hjälp.

Osaker till att hundar kräks:

 • Svalt främmande föremål.
 • Magkatarr.
 • Lever & njurproblem.
 • Foderintolerans.
 • Allergier.
 • Magsår.
 • Virusinfektioner.

Vad kan jag göra för att behandla en hund som kräks?

 • Fasta hunden i 5-6 timmar.
 • Säkerställ att hunden får i sig vatten. Gärna i omgångar så hunden inte dricker för mycket på en gång.
 • Ge hunden vätskeersättning.

När kräkningarna upphör så prova att ge hunden skonsam kost typ kokt potatis eller kokt ris utan kryddor eller vit fisk. Ge i små portioner.

När behöver jag söka hjälp?

Om hunden har sänkt allmäntillstånd, är slö, trött eller får feber är det en god idé att kontakta en veterinär. Likaså om du misstänker att hunden fått i sig gift eller svalt främmande föremål.Min hund är förstoppad, vad gör jag?

Min hund är förstoppad, vad kan jag göra?

Hundar kan bli förstoppade av olika anledningar.  En hund anses ha förstoppning om din hund inte har bajsat på två dagar.

Tecken på att hunden har förstoppning:

 • Inte har bajsat på två dagar.
 • Spänd buk.
 • Buksmärta.
 • Nedsatt allmäntillstånd.
 • Senior hund med sämre mag- & tarmfunktion.
 • Tumörer.

Vad kan jag göra själv?

Det du kan göra själv är snarlikt om hunden skulle vara hård i magen. Nedan ger vi ett par tips för vad du kan testa själv innan du söker hjälp hos en veterinär.

 • Ge kost med mer fibrer.
 • Ge hunden Laktulos.
 • Öka fysisk aktivitet med promenader.
 • Se till att hunden får i sig ordentligt med vätska.

 

När ska jag uppsöka en veterinär?

 • Du misstänker att hunden svalt något främmande föremål, typ leksak.
 • Hunden både kräks och är förstoppad.
 • Hundens allmäntillstånd är påverkat.
 • Avföring innehåller blod eller slem.
 • Nedsatt aptit.
 • Valp eller unghund under 6 månaders ålder.

 

Min hund vägrar äta, vad gör jag?

Min hund vägrar äta, vad kan jag göra?

Det är inte ovanligt att hundar matvägrar. Matvägran kan bero på flera olika orsaker. Det är betydligt vanligare att mindre hundar matvägrar än större. Oftast beror matvägran hos hund på enkla saker så som att hunden lärt sig att den får något godare om den matvägrar. Givetvis kan även matvägran bero på sjukdom eller medicinering.

Möjliga orsaker till att hunden matvägrar

 • Får något godare om matvägrar.
 • Hög temperatur på t.ex. sommaren.
 • Hundfodret är inte smakligt.
 • Löptid.
 • Hanhund som nyligen blivit könsmogen.
 • Smärta i munhåla.
 • Käkfrakturer.
 • Infektioner/Inflammationer.

Långvarig (mer än ett par dagar) aptitlöshet beror oftast på någon form av sjukdom. Därför är det viktigt att uppsöka veterinär om aptitlöshet pågår under en längre tid. 

Vad kan jag göra själv för att öka hundens aptit?

Några enkla saker du kan prova hemma är t.ex. att tillsätta kosttillskott så som Standardt Aptit alternativt boosta aptitet genom näringslösningar så som Zoolac och Diarsanyl. Är det sommar och höga temperaturer påverkar ofta hundens aptit negativt, på sommaren är det exempelvis en god idé att prova att utfodra med blötfoder för hund.

Behöver du hjälp att välja rätt kosttillskott för din hunds mag- och tarmhälsa?

Vet du inte vilken typ av kosttillskott du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt kosttillskott & foder för era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du ett stort urval av probiotika och kosttillskott för valpar, vuxna och seniora hundar billigt online och i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr