Start / Hund / Hundbur & Transport / Bilsele & Bälte

Bilbälte hund & Bilsele hund

Bilbälte hund & Bilsele hund: Många gånger kan ett rejält säkerhetsbälte hund så som bilsele eller bälte till hunden vara både ett smidigare och enklare alternativ än att använda en bilbur. Oavsett så är det viktigt att hunden transporterar säkert i bilen. Bilsele och bilbälten till hundar kommer i många former, modeller och storlekar. Allt från MIM allsafe bilsele säkerhetsbälte hund som är krocktestad till smidiga och funktionella bilselen Dog Protect från Trixie. Hos oss hittar du noggrant utvalda bilbälten hund & bilselar hund från välkända varumärken så som Mimsafe & Trixe. Köp Bilbälte hund online fraktfritt eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm och prova ut en passande storlek på säkerhetsbälte hund. Varmt välkommen in!

Läs mer om Bilbälte hund & Säkerhetsbälte hund

Kort om säkerhetsbälten hund & bilbälten till hund

Flera modeller av bilselar och bilbälten för hundar är i dag krocktestade och riktigt smidiga att använda utan att ge avkall på säkerheten. Många bilselar för hund kan även smidigt nog användas som promenadselar, även om komforten inte är lika hög som en riktig hundsele. Att använda bilsele eller bältessele för kortare rastningar under längre bilresor fungerar alldeles utmärkt. 

 

Varför behöver man ett bilbälte till hunden?

Ett bilbälte hund kan behövas av många olika anledningar. Även om den främsta anledningen troligtvis är för en trygg transport i bilen. Ett säkerhetsbälte hund ger dig ett tryggt sätt att transportera hunden i bilen utan att tumma på säkerheten. Även om en hundbur till bilen är säkrare än ett säkerhetsbälte till hunden så erbjuder ett bilbälte hund en mångsidighet som är svår att slå. 

 

Varför ett säkerhetsbälte hund är så viktigt

Hundras Vikt Vid 50 km/h Vid 90 km/h
Chihuahua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg

 

Vad säger lagen om bilbälte hund?

Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Lagen är tydlig om att att hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Hundburen till bil, hundväskan eller bilbälte hund skall vara lämplig för ändamålet. Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

 

Att tänka på när du köper ett bilbälte till hunden

Som med alla inköp finns det en hel del att tänka på. I denna snabbguide går vi igenom de flesta detaljerna som du bör fundera på när du köper en bilsele till hunden. Allt från storlekar till materail val liksom garantier och säkerhet.

 

Säkerhet & Materialval på bilsele till hund

I stort sett är alla säkerhetsbälten till hund tillverkade av polyester eller förstärkt nylon. Vilket gör dem riktigt tåliga och hållbara. Det finns dock en nackdel och det är för dig som vill använda bilsele till hund även om promenadsele. För kortare turer eller snabba rastningar går det alldeles utmärkt. Men för längre promenader rekommenderar vi att du använder en vanlig hundsele. Detta är främst för att bilbälten för hund är betydligt styvare i materialet för att hålla vid en olycka. Detta kan orsaka både skav och obehag vid längre använding på promenader. När det kommer till bilbälten för hund som har plastspännen är det viktigt att bilselen är försedd med kopplingsringar på båda sidor om plastspännet då all belastning annars hamnar på plastspännet som med stor sannolikhet går sönder.

 

 

Olika modeller av säkerhetsbälte hund & vilka storlekar på bilbälte är lämpliga för olika hundar?

Vilken modell passar min hund?

Beroende på hur stor hund du har så har vi lite olika rekommendationer. Större hundar innebär betydligt högre belastning på sömmar, remmar och spännen - därför rekommenderar vi i första hand krocktestade och kraftigare selar till hundar över 15 kg. 

Vi rekommenderar följande säkerhetsbälte till hund:

  • Bilbälte stor hund - Med storlek blir hunden ofta tyngre, därför rekommenderar vi i första hand att du som hundägare till en hund över 15 kg väljer ett krocktestat bilbälte till hunden. Vi kan varmt rekommendera  Mimsafe Allsafe bilbälte till hunden som både är svensktillverkat och krocktestat.

  • Bilbälte liten hund - Givetvis är säkerheten även viktig för mindre hundar även om belastningen på bilselen för hund blir betydligt mindre när vikten minskar. För hundar under 15 kg så rekommenderar vi också en krocktestat bilsele i första hand även om ett enklare bilbälte för hund så som Trixie Bilsele Dog protect även fungerar utmärkt.

  • Bilbälte valp - Givetvis måste även valpen transporteras säkert i bilen enligt lag. Köper du ett bilbälte till valpen så gäller det att du provar ut storleken ordentligt så att bilbältet inte blir för stort. Det kan även vara en god idé att komplettera med en hundbur.

 

Välj rätt tillbehör till hundens bilbälte

Fästanordning till säkerhetsbälte hund - Beroende på vilken modell av hund bilbälte du väljer så medföljer olika tillbehör för att spänna fast hunden i bilen. Om du väljer att köpa ett säkerhetsbälte utan fästanordning så är det viktigt att du köper en fästanordning som är dragtestad för din hund vikt. 

 

Bilbälte hund bäst i test -  vad tycker kontorshundarna?

Även om det är relativt jämnt mellan Mimsafe Allsafe bilsele samt Trixie Dog Protect säkerhetsbälte så tycker vi att Mimsafe Allsafe bilsele sitter lite bättre och erbjuder ett bättre skydd för våra hundar oavsett storlek. Dessutom en stort plus att det är ett Svenskt företag bakom med bra garantier.

 

Vanliga frågor om bilbälte & bilsele för hund 

Vilka bilselar är krocktestade?

Vilka bilselar & bilbälten till hund är krocktestade?


Krocksäkerheten kanske är den viktigaste funktionen när det kommer till bilselar för hund. Alla bilselar vi säljer är givetvis noggrant testade men inte alla är krocktestade. Mim Allsafe hund bilbälte är krocktestad av tyska TÜV och godkänd för de kriterier som ställs.


Vilka bilmodeller fungerar hundbälten & Bilsele till hund i?

Vilka bilmodeller fungerar bilselar och bilbälten till hund i?

Det man ska vara lite försiktig med när det gäller bilselar i bilen är att inte alla medföljande adaptrar per automatik fungerar i alla bälteshållare i alla bilar. I värsta fall om du försöker tvinga ner en bilseleadapter så kan den fastna och sedan inte gå att få upp. Vi rekommenderar att du använder en adapter till bilselen som är universell, dvs. en bälteshållare som använder de befintliga bilbältena i bilen.

Vilka bilmodeller fungerar bilselar och bilbälten till hund i?

Vilka bilmodeller fungerar bilselar och bilbälten till hund i?

Alla bilar som har ett normalt bälte fungerar bilselarna i. Var dock noggran och kontrollera om medföljande adapter fungerar till just din bil och bälten/bälteshållare.

Hur mäter jag vilken storlek på bilsele min hund ska ha?

Hur mäter jag vilken storlek på bilsele min hund ska ha?

Det är viktigt att bilselen sitter bra på hunden. Bilselen fyller en helt annan funktion mot en vanlig sele och kommer därför aldrig att vara fullt lika ergonomisk som en vanlig sele att gå promenader i, även om kortare promenader inte är ett problem med en bilsele. 

I stort sett alla bilselar är förstärka runt bröstparti och ringar för att klara av de påfrestningar som sker vid en krock, därför kan bilselarna vara lite stelare och klumpigare för hunden att bära.

De flesta bilselar både från Trixie och Mim är något justerbara i storleken. Respektive artikel har en storleksguide som bör följas. Måtten som anges är magomfång eller bröstomfång.

Bröstomfånget/Magomfånget mäts runt hundens bröstkorg på det bredaste stället.  Enligt bilden nedan är det 3:an.

hur du mäter din hund för rätt storlek på bilsele
Generell storleksguide för bilbälte för hund
Magomfång Ras
40-50 cm Westie
50-65 cm Bordercollie
65-80 cm Golden Retriever
80-100 cm Rottweiler

Behöver du hjälp att köpa rätt säkerhetsbälte hund?

Vet du inte vilken bilbälte hund du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt storlek och modell utefter era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du krocktestade och funktionella bilselar för hund prisvärt, köp billigt online eller i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr