Start / Hund / Hud & Pälsvård / Hundbalsam

Hundbalsam, Utredningsspray & Spraybalsam för hund

Hundbalsam - Många undrar varför balsam är så viktigt till hundarna, räcker det inte bara med schampo? Det stämmer inte att vissa pälstyper hos hund inte behöver ett balsam. Så varför behöver du använde ett hundbalsam då? Jo balsammets effekt är som pricken över i. Efter en schamponering som öppnar upp och rengör pälsen så behöver vi även sluta hårstrån igen. Här kommer hundbalsam in i bilden. Hos oss hittar du hundbalsam från välkända varumärken så som Trixie, Espree, K9, PCL, Parma & Allergenius med flera! Hos oss kan du köpa hundbalsam, spray balsam hund enkelt och smidigt online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockhohlm. Varmt välkommen in!

Läs mer om Hundbalsam

Kort om Hundbalsam

Ett bra hundbalsam spar dig både tid och energi när det kommer till den dagliga pälsvården. Många glömmer helt enkelt bort att ett hundbalsam är nödvändigt för de flesta pälstyper och hundraser. Ett hundbalsam minskar risken för tovor i pälsen liksom gör hundens päls mer smutsavstötande och generellt mer lättborstad. Vid schamponering av hunden så tas tvättas oftast delar eller hela den skyddande filmen som hunden naturligt har i sin päls och balsamet säkerställer skyddet i pälsen tills dess att denna film naturligt byggts upp igen. Vilket tar mellan 3-5 dagar. Därför är det extra viktigt att du använder hundbalsam om du badar din hund ofta.

 

Varför ska man använda balsam till hund?

Balsamet ska du använda efter schamponering av hunden. Hundbalsamet tillför näring, fukt och lyster till pälsen utöver att balsamet återsluter hårstråt. Massera in hundbalsamet försiktigt, låt verka en stund. Är hundens päls mycket livlös eller torr så låt gärna balsamet sitta en lite längre stund för en bättre effekt. Tänk på att inte använda fel temperatur på vattnet när du sköljer ur balsamet. Vid torr hud och päls rekommenderar vi svalare vatten och vid en fetare päls rekommenderar vi att du sköljer med varmare atten. 

 

Hur ofta ska man använda hundbalsam?

Vi rekommenderar att du alltid använder balsam vid varje bad av din hund. Vid schamponering så avlägsnas den naturligt skyddande barriären i hundens päls. Ett hundbalsam ersätter denna effekt tills dess att hundens egna skyddsbarriär har byggts upp igen. Vilket brukar ta ca 3-5 dagar beroende på päls och hund.

 

Att tänka på när du köper hundbalsam


Hundbalsam för olika pälstyper

Olika pälsar har olika behov av pälsvård och balsam. Många gånger sägs det att strävhåriga pälsar inte behöver balsameras efter schampot och att detta kommer att mjuka upp hundens päls. Men strävhåriga hundar får precis samma störning i pälsen vid schamponering och därför behövs ett hundbalsam som skyddar även den strävhåriga hundens päls.

Utöver strävhåriga pälsar så finns det en rad andra pälstyper så som korthåriga, långhåriga, lockiga, medellånghåriga, snörpäls med flera. 

 

Att välja rätt balsam hund

Givetvis finns det en del saker att ta hänsyn till när det kommer till valet av hundbalsam.  Fundera gärna på vilka funktioner som är viktiga för dig och din hund. Är det främst för att lugna en irriterad hud och päls eller för en enklare tovutredning, för att minska fällning eller balsam som minskar allergener i hundens päls?

Snabbguide vid köp av hundbalsam

  • Tvätta ofta, dagligen eller nästan dagligen - milt hundbalsam eller spraybalsam så som K9 hundbalsam
  • Känlig hud - Douxo S3 Pyo hundbalsam
  • Silkes päls - Espree Silky Show conditioner.
  • Sliten päls - K9 hundbalsam Aloe Vera eller Parma Balsam
  • Allergischampo - Allergenius hundbalsam eller mousse
  • Svamp & Eksem - Douxo S3 Calm eller S3 Pyo mousse
  • Tovutredning - De flesta hundbalsam eller balsamsprayer för hund fungerar utmärkt för tovutredning.
  • Minska fällning - Espree Simple Shed Treatment, ett hundbalsam som påskyndar fällningen av täckhår och underull. Utmärkt att använda under fällperioder.

 

Balsamspray hund - Vad är fördelarna med spraybalsam?

Ett annat alternativ till hundbalsam är spraybalsam, med ett spraybalsam hund kan du enkelt både efter hundbadet eller mellan baden för att få en smutsavvisande päls som både bli antistatbehandlat liksom gör pälsen lättare att hålla fri från tovor liksom att reda ut tovorna. Spraybalsam kan du dessutom låta vara kvar i pälsen utan att päls eller hud tar någon skada.

 

Vanliga frågor om hundbalsam

Ska jag alltid använda hundbalsam på min hund? Vi rekommenderar att du alltid använder balsam vid varje bad av din hund. Vid schamponering så avlägsnas den naturligt skyddande barriären i hundens päls. Ett hundbalsam ersätter denna effekt tills dess att hundens egna skyddsbarriär har byggts upp igen. Vilket brukar ta ca 3-5 dagar beroende på päls och hund.


Min hund fäller mycket, kan balsam hjälpa? Absolut, ett korrekt användande av hundbalsam minskar fällningen. Hundbalsamets funktion att återfukta, mjuka upp och ge näring till pälsen ger ofta en direkt effekt att hunden fäller betydligt mindre. 

Vad är skillnaden på en utredningsspray & hundbalsam? En utredningsspray innehåller ofta ingredienser som underlättar utredning av tovor i pälsen medan ett hundbalsam bör ingå i den vanliga badrutinen för hunden. Givetvis går det också bra att använda spraybalsam som en utredningsspray.


Vilket balsam är bäst vid mycket tovor? I stort sett så hjälper alla hundbalsam till när det kommer till tovutredning. Har du både schamponerat och använt balsam men fortfarande upplever pälsen hundens torr, tovig och glanslös så pröva gärna att använda en så kallad leave in conditioner eller spraybalsam för en lättare tovutredning. Givetvis är det viktigt att använda rätt hundkam vid tovutredning.

Ska jag använda hundbalsam till min valp? När det kommer till använding av balsam till valpen så rekommenderar vi först och främst att inte bada din valp överdrivet mycket men efter ett gyttjebad, eller en promenad i smutsiga miljöer kan ett hundbad vara behövligt. När du använder hundbalsam till valpen så välj gärna ett mildare och mer skonsamt hundbalsam så som Espree's hundbalsam eller Svensktillverkade K9 hundbalsam.


Hundbalsam för/mot allergi? I vårt sortiment erbjduer vi Allergenius hundbalsam som är ett specialbalsam i mousse-format som minskar förekomsten av allergener hos både hund och katt. Läs mer om Allergenius Specialbalsam under artikeln.

Hur använder jag hundbalsam på bästa sätt? Balsamet ska du använda efter schamponering av hunden. Hundbalsamet tillför näring, fukt och lyster till pälsen utöver att balsamet återsluter hårstråt. Massera in hundbalsamet försiktigt, låt verka en stund. Är hundens päls mycket livlös eller torr så låt gärna balsamet sitta en lite längre stund för en bättre effekt. Tänk på att inte använda fel temperatur på vattnet när du sköljer ur balsamet. Vid torr hud och päls rekommenderar vi svalare vatten och vid en fetare päls rekommenderar vi att du sköljer med varmare atten. 

Tips!: Tänk på att många hundbalsam kan spädas.


Kan jag använda vanligt balsam till min hund? Vi rekommenderar inte att använda balsam för humant bruk till hundens päls. Många gånger är hundens hud och päls betydligt mer känslig än våra hår och hårbotten. Dessutom är många balsamn för humant bruk av en helt annan pH-halt än motsvarande för hund (Människor ca 5,5 pH och hundar 6,5-7 pH). Vi rekommenderar i första hand att matcha märke på hundschampo och hundbalsam. Espree hundbalsam är utmärkta balsam som kan matchas med hundschampo

Hur ofta ska jag använda hundbalsam till min hund? De hundar med en pälstyp där balsam behövs bör du använda balsam i stort sett varje gång du badar hunden. Om du inte har hundbalsam tillgängligt så går det givetvis bra men förbered dig på att pälsen lättare tovar sig och blir allmänt svårare att vårda.

Vilket hundbalsam är bäst i test? Hos oss används Espree hundbalsam mestadels på både kontorshundarna och i vårt hundspa & hundtrim. Även K9 och Parmas balsam är populära val som ger mycket goda resultat.


Kan jag använda balsamspray istället för hundbalsam? Vi rekommenderar i första hand att använda dig av ett balsam vid hundbadning för bäst resultat. Däremot vid tovutredning eller för en extra vårdande behandling av pälsen underlättar ett spraybalsam för hund. Se därför spraybalsam för hund mer som ett pälsvårdsverktyg vid utredning eller för att liva upp en glanslös och torr päls.

 

Behöver du hjälp att välja rätt hundbalsam till din hund eller valp?

Vet du inte vilken hundbalsam du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt balsam utefter dina behov och hundens päls. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du hundbalsam från välkända varumärken som K9, PCL, Espree, Parma, Allergenius & Ekholms Prob. Köp billigt online eller i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr