Start / Hund / Hud & Pälsvård / Borste, Karda & Kam

Hundborste, Karda, kammar för hund

I stort sett alla hundar och pälsar behöver någon form av pälsvård. Pälsvården beståendes av att använda en hundkam, hundborste eller hundkarda samt underullskardande är något som ibland glöms bort eller inte görs regelbundet. Med bra pälsvårdsverktyg och regelbundet underhåll av hundens päls blir det lättare! Tänk även på att många hundar kan uppleva smärta i samband med tovor eller vid andra pälsrelaterade problem, därför är det viktigt att ta hand om hundens päls i förebyggande syfte. Hos oss hittar du pälsvårdsverktygen gör det lättare att ta hand om hundens päls. I vårt sortiment hittar du hundborste, hundkarda, hundkam och underullskardor från välkända varumärken så som Furminator, Ozami, Trixie, KW och Maxipin. Köp hundborste enkelt och smidigt online eller besök vår fysiska butik för tips och råd i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Varmt välkommen in!

Genvägar: HundborstarHundkardorHundkammar

Läs mer om Borstar, kardor, kammar & pälsvårdsverktyg för hund

Kort om Hundborstar, Hundkammar & Kardor

Rätt verktyg för rätt ändamål! Att välja rätt pälsvårdsverktyg när det kommer till hundborstar, kardor och kammar är inte alltid lätt som nybörjare. Oavsett pälsvårdsproblem så tror vi att vi har lösningen för er. Kika gärna igenom vår snabbguide nedan, har du fortfarande frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig i pälsvårdsdjungeln! Behöver du hjälp med pälsvården så är du givetvis varmt välkommen att boka en tid till vårt hundtrim & hundspa eller besöka vår butik för pälsvårdstips.

 

Hur och när ska de olika pälsvårdsverktygen användas?


Hundborste

Hundborstar finns i en rad olika modeller och varianter med mjuka strån, hårda strån, täta piggar eller glesa piggar. Har du en hund som är känslig i hud och päls kan det vara en fördel att välja en hundborste med mjukare och rundade piggar. Borsten används primärt för att reda ut lättare tovor och borsta ur pälsen från smuts eller andra orenheter som följt med från skogspromenaden eller innan hundbadet.

Varför behöver man använda hundborste?

Fördelarna med att använda en borste till hunden är många. Främst borstar du ur smuts så som lera, sand och grus som samlas i hundens päls - vilket kan leda till tovor och öndig hudirritation. När du borstar hunden så ökar du även hudens blodgenomströmning och på så sätt stimulerar pälsens tillväxt. När du borstar hundens päls tar du också bort gamla och döda hår från pälsen vilket gör att pälsen blir jämnare och får andas. Sist men inte minst, reda ut tovor eller begynnelse till tovor i hundens päls.

Olika varianter av hundborstar och vad de passar bäst till

  • Hundborste korthårig - Hundborstar lämpliga för korthåriga hundar är generellt tätare borstar som kan variera i materialval. Även om svinborst eller nylon är mest populära valen. 

  • Hundborste långhårig - Lämpliga hundborstar för långhåriga hundar är ofta glesare borstar som lättare tränger ner i hundens päls som också gör det lättare att reda ut pälsen. Även om tätare borstar också fungerar bra på långhåriga pälsar.

  • Hundborste Handske - Hundborste hanske är en populär fällpälsborttagare liksom massagekarda. Pälshandsken tar effektivt bort lösa hårstrån och päls samt det som kommer att fällas inom kort.

  • Hundborste tovor - Att reda ut mindre tovor med en hundborste tovor fungerar ofta bra men när det kommer till att reda ut större tovor rekommenderar vi en tovutredare eller en riktigt bra kam tillsammans med balsamspray eller tovutredningsspray.

Hur ofta ska jag borsta hundens päls?

Det är svårt att ge en rekommendation om ett fast intervall, utan borstning bör ske så pass regelbundet att hundens päls hålls ren och fri från tovor. Vissa pälsar kräver betydligt mycket mer borstning än andra. Är hundens päls tovig kan det vara smärtsamt för hunden. Om tovorna inte går att reda ut så är pälsvårdsverktyg som tovskärare eller trimmaskin att föredra.  

När du borstar eller kardar din hund så lyssna gärna på ljudet, om det låter mycket är det troligtvis små eller stora tovor kvar. När hundens päls är tovfri så är kardan eller borsten i stort sett ljudlös

 

Hundkam

Hundkammar används primärt vid tovutredning eller avlusning. När det kommer till val av kam för utredning rekommenderar vi i första hand en kam med roterande tänder då dessa gör det betydligt lättare att reda ut tovor. Beroende på pälstyp bör även val av tändernas täthet anpassas för att underlätta tovutredning.

Kammar med färre och tätare tänder används primärt på täta pälsar med mindre underull. Kammar med många och täta tänder används oftast på tätare päls med mindre underull. Hundkammar med färre och mindre täta tänder används till störst del till pälstyper med längre päls och tjockare underull. T.ex. vid tovutredning av en silkespäls utan underull så som Yorkshire Terrier bör en tätare kam användas. 

Hur ofta & när behöver man använda en hundkam?

Kam till hund är något som oftast inte behöver användas lika frekvent som en hundborste även om hundkammen ofta kommer till användning vid tovutredning. Hundkammar kan användas till allt från luskammande till tovutredande och generell kamning. 

Hundkammar för olika ändamål

  • Hundkam roterande pinnar - Hundkammen med roterande pinnar är ett populärt val när det kommer till tovutredning, de roterande pinnarna gör det något lättare att reda ut tovor. Tillsammans med en utredningsspray eller hundbalsam blir det enklare!

  • Stålkam hund - Stålkammen är en klassisk hundkam tillverkad helt i stål. Ofta försedd med olika täthet mellan pinnarna. Vilket kan vara en fördel när du reder ut tovor beroende på storlek och hur mycket trassel det är.

  • Tovkam - Tovkam hund är en kam också ofta benämnd tovutredare som skär sönder tovorna i hundens päls. Detta sätt är snabbt och effektivt men slider också givetvis mer på pälsen.

  • Kam till långhårig hund - Beroende på längden på hundens päls så kan olika längder på kammens tänder eller pinnar vara aktuellt. En långhårig hund så är det ofta lättare att arbeta igenom pälsen med en kam som har längre pinnar.

  • Underullskam hund - Underullskammen för hund är en kam som ser ut som en kratta i miniformat. Denna kam är designad för att underlätta utredningen och kamning av underullen hos hund.

 

Hundkarda

Kardan är ett utmärkt utmärkt pälsvårdsverktyg för att karda bort lös päls eller tovor. Hundkardan är dessutom mycket effektiv när det kommer till att få bort smuts och mjäll samt göra pälsen mjukare. Många använder en karda tillsammans med en bra kam för tovutredning. Hundkardor finns i en mängd olika modeller så som flexkarda, fast karda och underullskarda där antalet piggar och storlekar varierar stort. Har du en känslig hund så använd med fördel en hundkarda med plastklädda piggar. Ska du endast använda kardan för att ta bort lös päls eller fällpäls så rekommenderar vi i första hand att du använder dig av en gummikarda eller pälshandske som även ger hunden en skön massage. Dessa typer av hundkardor ökar även cirkulationen i huden. 

Varför ska man använda en karda till hund?

hundkarda är ett utmärkt utmärkt pälsvårdsverktyg för att ta bort fällpäls eller som ett av flera verktyg för att reda ut tovor. Hundkardan är dessutom mycket effektiv när det kommer till att få bort smuts och mjäll samt göra pälsen mjukare, även om den kan slita något på pälsen.. Många använder en karda tillsammans med en bra kam för tovutredning. 

Hur ofta ska man använda en hundkarda?

Det är svårt att ge en fast rekommendation om använda en hundkarda ett specifikt antal gånger per vecka. Hur behovet av att bearbeta hundens päls med en karda beror mycket på hundras, pälstyp, vilken övrig pälsvård du utför på hunden med mera. Däremot är det en fördel för de flesta pälsar att arbeta genom pälsen med en hundkarda någon gång i veckan för att reda ut begynnelsen till tovor i pälsen liksom få bort smuts och grus som lätt samlar sig i hundens päls som kan ge upphov till kliande eller torr hud.

 

 

Vanliga frågor om borstar, kardor & kammar

Hur ofta ska borsta min hund?

Hur ofta ska jag borsta hundens päls?

Det är svårt att ge en rekommendation om ett fast intervall, utan borstning bör ske så pass regelbundet att hundens päls hålls ren och fri från tovor. Vissa pälsar kräver betydligt mycket mer borstning än andra. Är hundens päls tovig kan det vara smärtsamt för hunden. Om tovorna inte går att reda ut så är pälsvårdsverktyg som tovskärare eller trimmaskin att föredra.  

När du borstar eller kardar din hund så lyssna gärna på ljudet, om det låter mycket är det troligtvis små eller stora tovor kvar. När hundens päls är tovfri så är kardan eller borsten i stort sett ljudlösHur fungerar en underullskarda, underullskam eller tovutredare för hund?

Hur fungerar en underullskarda för hund?

Underullskarda är ett pälsvårdsverktyg som effektivt tar bort underull eller skär sönder tovor som inte kan redas ut. Underullskardan består av täta eller mindre täta blad. Där tätheten mellan bladen anpassas efter tjocklek på päls. En tätare underullskarda lämpar sig till exempel bättre på spanielsraser.
Hur fungerar hundborste i handskemodell?

Hur fungerar hundborste handske?

Den populära hundborste i handskemodell eller handborste som den också kallas är ett bra pälsvårdsverktyg när det kommer till att få bort ytlig smuts eller fällpäls hos både hund och katt. Pälshandsken är lätt att göra rent och är effektiv på att ta bort fällpäls.
Vad är en Pudelkam?

Vad är en pudelkam?

Pudelkammen är en klassisk kam när det kommer till pälsvårdsverktyg för hund. Pudelkammen är en glesare kam särskilt anpassad till tjock och lång päls. Pudelkammen passar även utmärkt till hundar med en tät underull för tovutredning.
Vad är Furminator för hund?

Vad är Furminator för hund?

Furminator är ett välkänt varumärke och en smart vidareutveckling på underullskammen. Furminator tar effektivt bort underull och lös fällpäls hos både hund och katt. Utmärkt att använda under fällsäsonger.
 

Behöver du hjälp att välja rätt borste, karda eller kam till din hund eller valp?

Vet du inte vilket pälsvårdsverktyg du behöver eller som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt hundborste, karda och kam utefter era behov. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du köpa prisvärda, billiga och bra kardor, kammar och borstar från välkända varumärken så som Trixie, Ozami, Dogman och Furminator till din hund!

Sortering:

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr