Start / Akvaristik / Akvarium

Akvarium & Akvariepaket

Att skaffa ett akvarium kan man göra av många olika anledningar, dels för intresset av fiskar, inredningsdetalj, eller varför inte som en lugnande effekt. Nyare forskning tyder på ett samband på djurägare (inklusive akvaristerna), där djurägare generellt är mindre stressade och mår bättre. Så varför då inte skaffa en "levande" natur-TV. 
Hos oss hittar du ett bra urval av akvarium och startpaket för både nybörjaren och proffset! Läs gärna vår populära guide om hur du startar och underhåller ditt akvarium, Starta akvarieguiden hittar du här.

Underkategorier: Akvarium - Akvarium med möbel - Bänkar & Akvariemöbler - Reservdelar 

Läs mer om Akvarium

Kort om Akvarium

Akvarium kan vara en riktigt snygg inredningsdetalj liksom ett bra sätt för barn att lära sig ta ansvar när någon i familjen är allergisk eller varför inte slänga ut tvn och skaffa ett akvarium istället? Oavsett varför du väljer att skaffa ett akvarium brukar frågorna bli många, därför hoppas vi att du hittar svar på alla dina frågor inför akvarieköpet nedan. Hittar du inte svar på din fråga i denna text så är du varmt välkommen att höra av dig till oss så gör vi vårt bästa att svara på alla dina frågor!

Vi har över 25 års erfarenhet av att sälja både fiskar och akvarium, vi delar gärna med oss av våra kunskaper, tips och trix för en enklare skötsel av ditt akvarium.

Att tänka på vid köp av Akvarium

Att tänka på vid köp av Akvarium


Rätt storlek på akvarium

Många tänker att ett mindre akvarium är mer lättskött, vilket till viss del stämmer men också är fel. Generellt så är ett större akvarium mer lättskött i och med en större miljö som också blir mer självgående. På så sätt behöver ett större akvarium rengöras och underhållas mer sällan än ett mindre akvarium. Tidsåtgången kring undherållet av ditt akvarium beror även på andra faktorer som t.ex. hur många fiskar du har i ditt akvarium och vilket typ av akvarium du köper. Fördelen med mindre akvarium är även om dessa kräver mer frekvent underhåll, går snabbare att underhålla och sköta medan ett större akvarium behöver underhållas mer sällan men att det tar lite längre tid vid varje tillfälle.

Är du en nybörjar och vill testa på akvarium så föreslår vi att du köper ett akvariestartpaket innehållandes akvarium, belysning, pump och värmare. Då behöver du endast komplettera med bottenmaterial, växter, dekoration och fiskar.

Planera ditt inköp av akvarium

Tänk på att planera ditt köp av akvarium, om du t.ex. ska ge bort ett akvarium i present så räkna med att det tar ca en vecka innan ni är igång med akvariet och kan tillsätta första fiskarna. Naturen tar sin tid och för att vattenkvaliten m.m. ska vara duligt för fiskar så behöver akvariet göras i ordning och vara igångsatt en tid innan introduktion av fiskar.


Placering av akvarium

När det kommer till optimal placering av ditt akvarium så bör du tänka på att akvariet inte skall stå i direkt solljus, detta brukar resultera i kraftig algblommning under sommarhalvåret.

Tänk även på att vikten av ett typiskt startpaket om 54 L väger uppåt 70-80 kg med vatten, inredning och fiskar. Se därför till att köpa en bra bänk eller säkerställa att platsen du placerar akvariet tål vikten. Likaså bör du kontrollera med ett vattenpass att akvariet står rakt för att förhindra framtida läckage.


Vilka tillbehör behöver jag för att starta mitt akvarium?

Vi förutsätter att du har valt ut ett akvarium du vill köpa och att tillbehör så som värmare, belysning och pump ingår. För att sedan komma igång med ditt akvarium så behöver du: bottenmaterial, växter, vattenberedningsmedel, ev. växtnäring, bakteriekultur, fiskmat, håv och ett rengöringskitt.

Vill du läsa mer om hur du sköter ditt akvarium: Läs gärna vår kompletta guide för hur du kommer igång. Guiden hittar du här.Vanliga frågor om Akvarium & akvariepaket


Vanliga frågor om Akvarium
Hur stort akvarium ska jag köpa?
Vilken storlek du ska köpa beror till stor del vilka typer av fiskar du har tänkt köpa samt hur stort ditt akvarieintresse är.

Som vi nämnde ovan är ett större akvarium generellt mer lättskött än ett mindre och ger dig dessutom större valmöjligheter när det kommer till vilka fiskarter du kan ha i ditt akvarium.Vilket är det bästa Akvariet?

Vilket det bästa akvariet är för dig beror på en rad olika saker. Beroende på vilka fiskar du har tänkt dig, eller räkor så behöver du anpassa valet av akvarium efter detta. Är du osäker på vilken storlek av akvarium som de fiskar du tänkt att köpa så kan du hitta detta under respektive fiskart. 
 

Bästa nybörjarpaketet

Är du nybörjar och vill testa på akvaristik så rekommenderar vi ett komplett startpaket så som AquaEL Starter Set Day & Night eller Juwel Primo som är kompletta paket med akvarum belysning och elektronik. Vill du testa på räkor så rekommenderar vi Nanoakvarium Smart som också innehåller i stort sett allt du behöver i belysning och elektronikväg för att komma igång.


Bästa akvariepaketet för akvaristen eller för dig som kräver mer

Har du ett större intresse av akvariestik och fiskar så rekommenderar vi Juwels kompletta akvariepaket. Dessa är snygga, stilrena och högkvalitativa och innehåller allt du kan tänkas behöva för att komma igång med ett snyggt möbelakvarium men också erbjuder många möjligheter när det kommer till bakgrunder, belysning och elektroniken.

Bästa räkakvariet

Har du tänkt att endast ha räkor i ditt akvarium räcker ett litet akvarium långt. Vi rekommenderar AquaEL Nanoakvarium som startpaket till räkakvariet. Detta paket innehåller belysning, pump och värmare och finns i flera lämpliga storlekar för räkor.


Hur mycket väger ett akvarium?
Det är viktigt att tänka på hur mycket akvariet kommer att väga med vatten och all inredning. De flesta bokhyllor, bänkar och hurtsar tål inte den vikt som ett akvarium innebär. Nedan hittar du exempel på vad olika storlekar på akvarium väger med vatten och inredning. Dessa vikter är inte exakta och bör endast ses som vägledande.
Några exempel på vikt av akvarier:
Storlek på akvarium Med vatten Totalt
54 L ca 60 kg ca 80 kg
100 L ca 110 kg ca 130 kg
200 L ca 220 kg ca 240 kg
300 L ca 320 kg ca 340 kg
400 L ca 430 kg ca 470 kg
500 L ca 540 kg ca 570 kg
600 L ca 650 kg ca 700 kg

Ovanstående är exempel på totaltvikter av akvarium och kan variera beroende på mängd akvariegrus, dekoration och val av akvarium.Bästa placeringen av akvarium?
Att välja en bra placering på akvariet är viktigt. Enligt lag måste minst en sida på akvariet vara täckt, detta kan uppnås antingen genom att placera akvariet mot en vägg eller att du kompletterar med en snygg bakgrund. Tänk även på att inte placera akvariet i direkt solljus då detta brukar innebära en stor algtillväxt under årets varmare månader. Tänk även på att underlaget skall vara rakt för att säkerställa att akvariet inte riskerar framtida läckage. 


Hur sköter jag mitt akvarium?
En komplett guide på hur du sköter ditt akvarium hittar du under vår startaakvariumguide samt hur du tar hand om dina akvarieväxter och eventuella algproblem hittar du under vår "Tips & Råd" sida.


Köpa Akvarium online?
Att köpa akvarium online är kanske det mest bekväma sättet att köpa akvarium? Vi skickar ditt akvarium på pall för att säkerställa att akvariet kommer fram helt, rent och fint. Från att du beställer ditt akvarium så brukar det ta ca 7 dagar till du får leveransen. Pallen levereras till port eller tomtgräns. Priset för frakten varier beroende på storlek på akvarium. Alla akvarium kan hämtas ut fraktfritt i vårt butik i Sickla köpkvarter.

Hur många fiskar kan jag ha i mitt akvarium?
Hur många fiskar du kan ha i ditt akvarium beror på vilka arter av fiskar, vilken storlek på fiskarna du har samt storleken på ditt akvarium. Vissa arter av fiskar kräver stor vattenvolym för att trivas bra medan andra arter klarar mindre volymer väldigt bra. En gammal tumregel är ca 1 cm fisk per liter vatten, denna regel fungerar på vissa arter medan blir helt fel med andra arter och anpassa därför hellre antalet fiskar efter vilka arter du köper, deras beteende och naturliga miljö. Fråga gärna när du köper fisken och använd ditt sunda förnuft.

Nedan kan du se riktlinjer på hur mycket fisk du kan ha i ditt akvarium även om detta är grovt uppskattat och inte gäller för alla fiskar.

Storlek på fisk Liter vaten per fisk
3 cm 2 L
5 cm 5 L
7-9 cm 10 L
15 cm  25 L
 


Hur stort akvarium behöver olika fiskar?
De rekommenderade volymerna på akvarium för respektive fiskart varierar stort. Köper du fisk hos oss så kan du enkelt se hur stort akvarium olika fiskar kräver. Rekommenderad akvarievolym hittar du även under respektive fiskart under fiskar & räkor.
 


Vad säger djurskyddslagen om akvarium?
Nedan har vi sammanställt vad djurskyddslagen säger om hur du ska ta hand om dina akvariefiskar.

Viktigt med bra vatten

Du måste anpassa pH-värde, salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt at vattenkvalitén är stabil. 


Minsta utrymme

Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Akvariets volym bör inte vara mindre än 40 L.


Inredning

Akvariet ska innehålla bottenmaterial och inredning som motsvarar det som finns i fiskens naturliga miljö. För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida på akvariet vara insynsskyddad. Även inredningen i akvariet ska ge fiskarna möjlighet till att gömma sig och söka skydd.


Klotformade & fiskskålar

Grundregeln är att du inte får hålla fiskar i klotformade akvarier. Anledningen till detta är för att det är svårt att uppfylla fiskarnas krav på volym, syresätting och inredning i dessa typer av akvarier. Ett akvarium syresätts naturligt genom vattenytan och i ett klotformat akvarium blir vattenytan för liten för att syresättningen ska fungera naturligt och resulterar då i syrebrist i vattnet för fiskarna.


Fiskarnas foder

Utfodring av fiskarna ska ske med foder som är anpassade efter arten och det är viktigt att du ger fiskarna lagom mycket foder så de inte blir för feta eller för magra.

 


Vad ingår i ett startpaket med akvarium?
Vad som ingår i ett startpaket kan variera något, men vanligtvis ingår akvarium, belsyning, pump och värmare. I möbelakvarium ingår normalt även en akvariebänk avsedd för att tåla akvariets vikt och ger dessutom en praktisk förvaringsplats för rengöringskittet och fodret.

 

Vilka olika typer av akvarium finns det?
Rektangulärt akvarium - "vanligt" akvarium
Det rektangulära akvariet är kanske det mest klassiska och vanligaste akvariet idag. Finns i en mängd olika storlekar och är generellt mer lättskötta.

Välvt akvarium - Djupare intryck
Söker du ett mer designerakvarium så kanske ett akvarium med välv framruta är något för dig? Välvda akvarium är mindre än motsvarande rektangulära akvarium men trots mindre volym så ger dessa akvarium ett djupare och större intryck.

Hörnakvarium - Med välvd framruta
Hörakvarium är i dagsläget inte lika poplärt som förr men erbjuder fortfarande utmärkta möjligheter för smarta lösningar för akvarium. Juwels Hörnakvarium har också en välvd framruta vilket ger ett djupare och snyggare intryck.

Hexagonakvarium - Sexkantiga akvarium
De sexkantiga akvarierna är riktigt snygga akvarium, ofta lättskötta och har en väl tilltagen höjd för ett coolt intryck. I vårt sortiment hittar du AquaEL Hexa-set 60 som är ett komplett akvariepaket med belysning, pump och värmare. Populärt val för de som söker ett snyggt akvarium som tar liten plats.Vad säger försäkringsbolaget?
Innan du köper ett akvarium bör du undersöka vad som gäller vid vattenläckage m.m. Generellt så täcker de flesta försäkringarna skador som kan uppstå vid läckage av akvarium oavsett storlek. Vissa försäkringsbolag kräver dock ett försäkringstillägg beroende på storlek på akvarium. Normalt täcks även skador på möbler och andra inventarier av försäkringen.

Vilken försäkring som täcker skador som uppstår på akvarium eller på grund av akvarium varierar även om du bor i hyresrätt, bostadsrätt eller villa. Dubbelkolla alltid med ditt försäkringsbolag om vad som gäller.


Populära varumärken inom akvarium?
Juwel


AquaEL

Aqualand

BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT AKVARIUM?

Vet du inte vilken typ av akvarium och vad du behöver eller ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi guidar dig igenom ditt akvarieköp.
Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta det perfekta akvariet för dig! Hos oss kan du köpa bra, kompletta, kvalitativa akvarium och akvariepaket, billigt och prisvärt både Online och i butik!

Sortering:
Juwel Akvarium Rio 125 Mörkbrun
-15%
Juwel Akvariepaket Vision LED Ek Med Bord
KAMPANJ
Juwel Akvariepaket Trigon LED Hörn Svart
KAMPANJ
Juwel Akvarium Rio 125 Ek
-15%
2 285 kr
Slut
Juwel Akvariepaket Vision LED Välvd Svart
KAMPANJ
Juwel Akvarium Rio 125 Vit
-15%
2 285 kr
Slut
Juwel Akvariepaket Rio 180 LED Vit
-15%
Juwel Akvariepaket Rio 350 LED Ek
-12%
Juwel Akvariepaket Rio 450 LED Vit
-17%
Juwel Akvariepaket Rio 350 LED Vit
-12%
1 2 3 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr