Start / Fågel / Foder

Fågelmat, Fågelfoder, Undulatmat & nymfparakitmat

Fågelmat & Fågelfoder Att välja rätt typ av undulatmat, nymfparakit mat och foder till burfåglar är inte alltid så lätt. I vårt sortiment av fågelmat hittar du noggrant utvalda produkter liksom många välkända varumärken så som Versele-Laga, Bello & Trixie med flera. Vill du läsa mer om hur du utfodrar dina burfåglar på bästa sätt så hittar du svar på de vanligaste frågorna kring mat och utfodring för undulater, paraiket och papegojor nedan. Hos oss hittar du fågelmat & burfågel mat både online och i fysisk butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. Välkommen in!

Underkategorier: Fröblandningar & Pellets - Kraftfoder & Insekter

Läs mer om Fågelmat

Kort om Fågelmat

Precis som för oss människor är rätt näringsintag livsviktig även för fåglar, därför är det viktigt att ge en varierad och näringsrik mat till din burfågel. Nedan går vi igenom vad du bör tänka på när du köper mat till dina burfåglar så som undulater, parakiter, finkar och papegojor, liksom svar på vanliga frågor kring utfodring och mat till våra burfåglar. Saknar du svar på din fråga nedan så tveka inte på att höra av dig till oss.


Vad äter tamfåglar? 

Undulatmat & Undulatfoder - Vad äter undulater?

Undulater är generellt väldigt selektiva när det kommer till vad dom äter. Nyckeln till en frisk undulat är att erbjuda en balanserad och varierad kost bestående av fröer, färska frukter och bär. Glöm inte att undulater även i naturen varierar sin kost med insekter som är rika på fett och proteiner. Mjölmask är ett populärt val av insekter som är lätta att få tag på både levande och torkade. Insekter för undulater hittar du här.

Vanligt förekommande fröer i undulatblandningar är normalt: Kanariefrö, gul hirs, vit hirs, senegal hirs, röd hirs, havrekärna. Andra fröer som är bra för undulater är: vete, råg, quinoa, majskorn, korn, kanariegräs, havre, bovete och amarant. 

Annan populär fågelmat undulat - Undulater älskar även färsk frukt och grönsaker som komplement till undulatfoder - vilket alltid bör ges i kombination tillsammans med fröer. Frukter, grönsaker och bär som undulater ofta föredrar är gurka, krasse, majs, paprika, pumpa, spenat, rödbetor, morot, med flera. Komplett lista finns under vanliga frågor & svar.

Nymfparakit mat

I naturen äter nymfparakiter till stor del olika fröer som finns på platser de förekommer på. Vanligt förekommande fröer är: Gul hirs, Röd Hirs, Vit hirs, skalad havre, kanariefrön, linfrön, nigerfrön, och safflor. Dessa fröer finns normalt sett i fröblandningar för Parakiter. Precis som undulater så är det en fördel att variera parakiters kost med insekter så som mjöljmask m.m. Alla foderinsekter passande fåglar hittar du här.

Givetvis är det viktigt att kombinera parakit maten med goda och vitaminrika grönsaker, frukter och bär. Frukter och grönt som parakiter ofta uppskattar är: morötter, broccoli, isbergssallad, mango och äpplen. 

 

Papegojmat

Grå jako mat & Papegojfågelmat: Att ge din papegoja en balanserad och vitaminrik kost är inte alltid så enkelt - vi erbjuder flera fröblandningar anpassade efter papegojors behov. Däremot ska du alltid variera papegojors kost med vitaminrika grönsaker, frukter och bär. Många arter av papegojor äter även insekter liksom undulater och parakiter.

Grunderna i en papegojblandning bör vara: ca 20% proteiner, 30% grönsaker och frukter rika på vitamin A. Övriga frukter och grönsaker ca 15% samt fullkornssäd 15-20%. 

 

Vanliga frågor om fågelmat

Hur mycket mat ska undulater äta varje dag? En fullvuxen undulat äter normalt 6-10 gram frön per dag. Växande ungfåglar och avelsfåglar bör ha fri tillgång till foder. Är du orolig för att din undulat äter för mycket så kan du låta fröskålen stå i buren under begränsade tider varje dag. Ca 15-30 minuter brukar fungera bra.

Vad är farligt för undulater, parakiter & papegojor? Vanliga förekommande förgiftningar hos burfåglar så som undulater, parakiter och papegojor är avokadoförgiftning liksom metall och teflon. Likaså är Zink något som är giftig i större mängder. Både metall, teflon och zink är sådant som kan finnas i burar och leksaker - säkerställ därför att buren håller standarden.

Giftiga växter för undulater, kanarie, fink, parakit och papegojor:
Korallblomma, Kroton, Krysantemum, Lager, Liljekonvalj, Liljeväxter, Lobelia, Mistel, Murgröna, Narcissläktet, Nerium, Papegojblomssläktet, Porslinsblomma, Pingstlilja, Påsklilja, Rabarber, Ricin, Riddarsporre, Sennasläktet, Solandrasläktet, Smörblomma, Spikklubbesläktet, Stormhattssläktet, Tibast, Tomatplanta, Trolldruvesläktet, Vitsippa, Yucca Palm och Änglatrumpet, Fredskalla, Grönliljesläktet, Gullranka, Gullregn, Havtorn, Hibiskus, High chaparall, Hortensia, Hyacinter, Hästkastanj, Idegran, Iris, Julros, Kabbleka, Kaladium, Kalla, Kaprifol, Klemati.

Fåglar är även känsliga för gaser och kemikalier. Undvik därför att använda rengöringsmedel, lösningsmedel, hårspray, målarfärg, doftsprayer och så vidare i närheten av dina burfåglar.Vilken fågelmat är bäst?? Vilken fågelmat som är bäst beror till stor del vilken typ av tamfågel du ska utfodra då det skiljer en del mellan dem. Läs gärna ovan i texten om hur olika tamfåglar bör utfodras.

ÄR DU OSÄKER PÅ VILKEN FÅGELFODER DU SKA KÖPA TILL DIN FINK, UNDULAT, PAPEGOJA ELLER PARAKIT?

Vet du inte vilket typ av undulatmat, nymfparakitmat eller fink mat du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta bra och varierande fågelmat till fåglar så som undulat, kanarie, fink, papegoja och parakiter. I vårt sortiment hittar du noggrant utvalda produkter från välkända varumärken så som Trixie, Versele-Laga, Bello och Tropican.  Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du köpa fågelmat online liksom fågelmat billigt Online med fri hemleverans och i Butik.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr