Stäng
Start / Smådjur / Kanin / Kaninburar & Transportbur / Uteburar

Kaninbur Ute & Kaninbur Utomhus

Kaninbur Ute & Uteburar kanin: För de flesta kaniner är utomhusburen en mycket stor del av deras trivsel. Därför är valet av en bra, stabil, rymlig, vindskyddad och bekväm utebur kanin mycket viktigt. Det finns även en hel del regler och lagar att ta hänsyn till när det kommer till valet av utomhusbur till kaniner. Därför har vi skrivit en snabbguide nedan på vad du bör tänka på vid köp av utebur till kaninen liksom några andra tips och råd när du har kaninen utomhus.

Läs mer om Utebur för kanin

Kort om Kaninbur Ute

Idag finns det en mängd olika kaninburar på marknaden, vid en första anblick kan utomhusburarna se bra och prisvärda ut. Men det är viktigt att kontrollera att måtten på utomhusburen håller godkända mått enligt Jordbruksverket och att kaninen har en skyddad del från väder och vind med mera. Nedan har vi sammanställt en snabbguide på vad du bör tänka på vid val av utomhusbur till kaninerna och några smarta råd & tips. Har du fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss. 

 

Att köpa Kaninbur för utomhusbruk - rekommendationer


Vilka mått ska en utebur kanin ha?

Måtten på uteburen styrs av L80-lagen, uppdaterade regler och mått kan alltid inhämtas på Jordbruksverkets hemsida. I skrivande stund (2021-04) gäller dessa mått:

Tänk på att måtten på buren skall vara anpassade till kaninens storlek. Dessa mått är minimimått och bör gärna vara större för kaninens välbefinnande.

Kaninens vikt

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

Upp till 2 kg

0,5 m²

0,3 m²

0,7 m²

0,7 m²

0,5 m

0,5 m

2 upp till 3,5 kg

0,7 m²

0,35 m²

0,8 m²

0,8 m²

0,6 m

0,6 m

3,5 upp till 4,5 kg

0,8 m²

0,40 m²

0,9 m²

0,9 m²

0,7 m

0,8 m

4,5 upp till 6 kg

0,9 m²

0,45 m²

1,0 m²

1,0 m²

0,7 m

0,8 m

Över 6 kg

1,0 m²

0,5 m²

1,2 m²

1,2 m²

0,8 m

0,9 m 

Placering av utomhusbur kanin

När det kommer till placering av utomhusburen för kaniner så är det ett par saker att ta hänsyn till. Först och främst, om du har en kaninbur med öppen botten som står på mark bör du placera något skydd för att kaninen inta ska gräva sig ut eller något annat gräva sig in. Tänk även på att placera uteburen så att kaninen alltid har någon skyddad del där kaninen är skyddad från vind, regn, snö med mera.

Placera gärna buren mot en vägg eller skyddad del av uteplatsen där du har uppsyn och temperaturvariationer inte blir för stora.

 

Minsta Höjd på Utebur till kanin?

Liksom storlek så ska även höjden vara väl anpassad till kaninen storlek. För exakta mått se tabell ovan eller under vanliga frågor. När det kommer till kaninens utomhusvistelse så klarar sig även kaniner mycket bra utomhus på vintern så länge de vänjs vid lägre temperaturer succesivt och inte går direkt från varm inomhustemperatur till minusgrader. Uteburen för kaninen bör vara upphöjd från marken för att kyla inte ska tränga upp underifrån.

Uteburen skall även vara skyddad mot stark värme, fukt, nederbörd, blåst och andra djur.

 

Väderskydd för kaninbur utomhus

Har du svårt att uppnå de rekommendationer och krav som finns för hållning av kaniner utomhus så finns det även smidiga väderskydd att dra över kaninburarna vid sämre väder. Tänk dock på att ha fortsatt god ventilation i uteburen.

 

 

Rengöring av utebur kanin

Rengöring och renhållning av uteburen är minst lika viktig som inomhusburar. Se därför till att alltid ha en bra städ- och renhållningsrutin även vid städning av uteburen för kaninen. 

 

Årstider - Isolerad utebur kanin - Utebur kanin vinter

Är du orolig för låg utomhustemperatur så finns det dels överdrag att isolera utomhusburen med samt isolerade utomhusburar för kaniner. Men det viktigaste är att skydda kaninburen utomhus mot väder och vind. Vind och regn har en hög kylande effekt vilket kaninen måste kunna skydda sig emot. 

 

Att tänka på när du har kaninen i kaninbur utomhus

Tänk på att justera mängden foder du ger kaninen beroende på temperatur. Vid låga temperaturer går det åt mer energi för kaninen än vid mildare väder. Liksaå är det väldigt viktigt att säkerställa att vattnet inte är fruset vid lägre temperaturer och bör bytas minst en gång, gärna flera gånger per dag.

Vanliga frågor om Kaninbur ute & Utomhusburar

Behöver jag underhålla uteburen? Om du underhåller uteburen så kommer den hålla i många år. När du tar hand om uteburen så se till att den är ren och använd gärna någon form av giftfri trä-impregnering. Alternativt måla i en giftfri färg. Så länge du tar hand om buren så ska den hålla många år framöver.


Bygga utomhuskaninbur själv? - DIY utebur för kaniner Att bygga en utebur till kanin själv är inte speciellt svårt. På nätet finns det mängder av olika ritningar på utomhusburar för kaniner med smarta, enkla och funktionella designer. 

Väljer du att bygga en egen bur så säkerställ att du använder helt giftfria material, färger och oljor om kaninen skulle få för sig att gnaga på buren, vilket inte är ovanligt.

Saknar du tid och verktyg att bygga en egen kaninbur så är du varmt välkommen till oss, vi hjälper dig hitta en utebur som passar er.
Hur monterar jag en utebur för kanin? Att bygga ihop en kaninbur är ungefär samma sak som att sätta ihop en Ikeamöbel, med andra ord inte speciellt svårt. Ofta kan det underlätta att vara två stycken som hjälps åt då delarna är ganska stora att hantera själv. 

Tänk på att använda rätt längder på skruvar och beslag för att få en bra hållfasthet i buren.


Jag behöver en reservdel, hur löser jag det? Om du söker reservdelar så kan vi givetvis beställa hem åt dig. De flesta delar, gångjärn och skruvar kan beställas separat vid behov. Kontakta oss på 08-7020304 eller kundservice@simbi.nu så hjälper vi dig!

Ska kaninburen vara upphöjd från marken? Utomhuskaninburen skall alltid ha en skyddad upphöjd del för kaninen att söka skydd i vid lägre temperaturer och sämre väder, blåst eller nederbörd. Hos oss hittar du både upphöjda burar och två-våningsburar för utebruk.

Vi funderar på att skaffa kanin, vad behöver vi? Går ni i tankarna på att skaffa en kanin så har vi en utmärkt guide och inköpslista sammanfattad med allt du behöver för att ta emot din kaninunge. Inköpslista & guiden hittar du här.

Vilka mått skall kain utebur ha för att vara godkänd? För att en kanin utebur skall vara godkänd måste nedanstående mått vara uppfylda: Dessa mått är hämtade från Jordbruksverkets hemsida 2021-04. Måtten och reglerna kan komma att ändras.

Minimimått för utrymmen där kaniner hålls

Kaninens vikt

Minsta tillåtna yta

Minsta yta per djur vid grupphållning

Minsta yta per avelshona med kull vid grupphållning

Minsta tillåtna yta per avelshona med kull

Minsta mått på kortaste sidan

Minsta höjd

Upp till 2 kg

0,5 m²

0,3 m²

0,7 m²

0,7 m²

0,5 m

0,5 m

2 upp till 3,5 kg

0,7 m²

0,35 m²

0,8 m²

0,8 m²

0,6 m

0,6 m

3,5 upp till 4,5 kg

0,8 m²

0,40 m²

0,9 m²

0,9 m²

0,7 m

0,8 m

4,5 upp till 6 kg

0,9 m²

0,45 m²

1,0 m²

1,0 m²

0,7 m

0,8 m

Över 6 kg

1,0 m²

0,5 m²

1,2 m²

1,2 m²

0,8 m

0,9 m

 

Behöver du hjälp att Kanin utebur eller betesbur till din kanin eller marsvin?

Vet du inte vilken typ av kaninbur ute som passar dig och din kanin? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta rätt kaninbur utomhus för dig och dina kaniner. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du hitta bra, billiga och stora utomhusbur till kanin med smarta funktioner och hemleverans eller hämta i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr