Stäng
Start / Smådjur / Kanin / Kaninmat / Hö & Örter

Örter & Hö till kanin

Hö kanin: Hö är kaninens viktigaste födointag. Köp därför ett kvalitativt, gärna ekologiskt hö, alfalfahö eller havrehö och variera gärna vilken typ av hö du ger din kanin. Hos oss hittar du Hö & Örter från välkända varumärken som Oxbow, Lissma Gård, JR Farm & Trixie. 

Läs mer om hö till kanin

Kort om hö till kanin

Precis som för oss människor är rätt näringsintag livsviktig även för kaniner så som hö kanin, därför är det viktigt att ge din kanin hö & rätt foder och variation på hö. Nedan går vi igenom varför hö är så viktigt för kaniner och skillnader på olika typer av kanin hö. Saknar du svar på din fråga nedan så tveka inte på att höra av dig till oss.


Varför måste kaniner äta hö? 

Kaniner är grovfoderätare, vilket innebär att de kan och ska smälta cellulos med hjälp av sina bakterier i tarmen. Likt kor, hästar och andra betande djur som i huvudsak livnär sig på gräs, blad och andra lågväxande växter.

I fångenskap är den vanligaste orsaken till kaniners sjukdomar, direkt och indirekt felutfodring. Förutom matsmältningssjukdomar kan kaniner även få problem med tänderna och få ett nedsatt immunförsvar.

Kaniner är även känsliga för snabba ändringar i kosten, så för att introducera en ny mat på bästa sätt, gör du detta succesivt genom en gradvis ökning av den nya maten varje dag över 1-2 veckors tid.

Kaninen ska äta minst 80-90% hö, då en bra kost för kaniner till störst del består av hö. Hö skall alltid finnas i obegränsad mängd och var restrektiv med mycket annat du utfodrar din kanin med då kaniner lätt favoriserar mer smakrik mat än hö som oftast är mindre nyttig, vilket kan leda till bristsjukdomar eller övervikt. Variera gärna mellan vilka hösorter du använder och tänk på att löst hö generellt är bättre än pressat hö för daglig utfodring.

 

Olika typer av hö till kanin

Alfalfahö till kanin

Alfaflahö är en hösort med mycket fiber. Alfaalfahö innehåller också mer proteiner energi och kalcium. Alfalfahö passar därför utmärkt för yngre kaniner och digivande djur eller vid rehabilitering samt om du har en kräsen kanin som behöver stimuleras. 

 

Havrehö - smakrikt & hög fiberhalt

Havrehö är fiberrikt hö med flera olika fibertyper. Havrehö innehåller fibertyper så som betaglucan som främjar immunsystemet och håller kanin frisk. Utmärkt att variera det vanliga höet med. Många gånger är personer som är allergiska mot vanligt hö mindre allergiska mot havrehö.

 

Bästa hö till kanin

Det bästa höet till kanin är hö som är fräscht, väldoftande, gärna grönt och inte så dammigt, fuktigt och absolut inte mögligt. 

 

Glöm inte! - Vatten till kanien

Färskt och rent vatten skall alltid finnas tillgänglig för kaninen och skall bytas dagligen. En smutsig vattenbehållare kan leda till bakterietillväxter som kan leda till sjukdomar. Använd gärna en vattenflaska fäst på burkanten eller en tung skål som kaninen inte kan välta.

 

Vanliga frågor om hö till kaniner

Vilket hö ska jag ge min kanin? Utfodra din kanin med fräscht, dammfritt och tortt hö som inte innehåller mögel. Variera gärna vilken typ av hö du utfodrar din kanin med.

Måste min kanin äta hö? Ja, din kanin ska alltid ha fri tillgång till färskt och torrt hö. Minst 80-90% av kaninens kost måste utgöras av hö. Det är även viktigt att hö finns tillgängligt under hela dagen då kaniner gärna småäter under dagen. Tänk på att åtgången av hö blir större om din kanin bor utomhus och framförallt under årets kallare månader.

Brist på hö kan leda till tarmstörningar. Se till att förvara ditt hö torrt, svalt och mörkt för bästa hållbarhet. Är kaninen kräsen så kan det vara en fördel att köpa mindre mängder hö åt gången för att få färskare hö. Skulle hö bli fuktigt eller blött, kasta då bort och ersätt med nytt hö till kaninen.


Kan kaniner äta för mycket hö? Det korta svaret: Kaniner kan inte äta för mycket hö.

Kaninens föda ska bestå till störst del av hö varje dag (80-90). Pellets och annan mat är kompletteringsmat för kaniner. Givetvis kan kaniner äta för mycket mat generellt men hö bör kaniner alltid ha fri tillgång till.

 

Hur mycket hö ska en kanin äta per dag? Hur mycket hö en kanin äter är väldigt individuellt och beror på flera saker så som om kaninen bor inomhus, utomhus, årstid, varmt, kallt osv. En kanin ska alltid ha fri tillgång till hö då kaninens föda består till 80-90% av hö per dag. Även om behovet är individuellt för kaninerna så är en grundregel att en kanin äter ca 5% av sin kroppsvikt hö per dag i torrvikt. Se till att din kanin alltid har fri tillgång till hö.

 
Hur ska jag förvara hö? Tänk på att förvara höet i en torr och gärna sval miljö för att säkerställa lång hållbarhet. Förslut gärna höpåsen ordentligt för att undvika att fukt kommer ner i påsen för en längre hållbarhet.

 
Min kanin vill inte äta? Om din kanin inte längre vill äta kan det bero på flera olika orsaker. De två vanligaste orsakerna till att kaniner inte vill äta är:

Förstoppning hos kanin

En av de vanligaste anledningarna till att kaniner inte vill äta är förstoppning. Förstoppning kan bero på flera olika saker och kan förebyggas genom en korrekt utfodring av kaninen.

Symptom på förstoppning hos kaniner

  • Du märker att kaninen inte längre vill äta.
  • Kaninen slutar att bajsa.
  • Kaninen drar sig undan och sitter ihopkurad.

En kanin som inte ätit på över 24 timmar bör undersökas av veterinär. Du kan på egen hand förebygga förstoppning hos kaniner genom att utfodra med rätt typ av foder, undvika stress och rädsla. Så snart kaninen slutar äta måste den stödmatas. Oxbow Critial Care är kosttillskott som kan hjälpa din kanin att komma igång med matlusten igen. Likaså kan ett kraftigare hö, typ alfalfahö vara en god idé att pröva.


Tandproblem hos kaniner

Problem med kaninens tänder är en av de absolut vanligaste orsakerna till att kaniner slutar äta. 

Symptom på tandproblem hos kaniner
  • Vissa kaniner börja dregla och blir blöta på under munnen och på bringan.
  • Kaninen avmagrar.
  • Kaninen slutar äta.
  • Kaninen tuggar annorlunda och kan tveka när den väl börjat tugga.
  • Kaninen undviker att äta hö.

Tandproblem hos kaniner kan enkelt undvikas genom att utfodra kaninen med rätt typ av kost samt se till att kaninen har tillgång till kvistar och grenar eller andra saker som ger ett naturligt slitage på kaninernas tänder finns. Äppelträdgrenar är något som många kaniner uppskattar att gnaga och tugga på. Sätt gärna kraftigare grenar upphöjt en bit från golvet i buren så kommer kaninen i större utstreckning gnaga på den.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT HÖ ELLER ÖRTER TILL DIN KANIN ELLER KANINUNGE?

Vet du inte vilket typ av hö du ska köpa till din kanin eller kaninunge? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta ett smakrikt och nyttigt hö som passar dig och din kanin. I vårt sortiment hittar du välkända varumärken både online och i butik så som Lissma Gård, Oxbow, JR Farm och Trixie. Vi hjälper dig helt enkelt att hitta det godaste höt för din kanin. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du köpa bra, billig och prisvärt hö och örter till kaninen både Online med fri hemleverans och i Butik.

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr