Stäng
Start / Smådjur / Kanin / Hygien & Hälsa / Klovård

Klosax, Allt du behöver för klippa klor kanin

Klosax & Klippa klor kanin: Hos oss hittar du allt du behöver för att underhålla klorna på din kanin. Att ta hand om kaninens klor är viktigt, framförallt för inomhuskaniner som saknar det naturliga slitaget som klorna annars får. Ungefär var femte till var sjätte vecka är det rekommenderat att klippa kaninens klor. Slipa gärna efter kloklippningen för att ta bort de vassa kanterna som kan bli. Hos oss hittar du klosaxar & klotänger för kanin från välkända varumärken så som Trixie, Ozami, Millers Forge och Ferplast. 

Läs mer om Klosaxar till kanin & klippa klor kanin

Kort om att klippa klor på kanin

Att klippa klorna är givetvis viktigt även för våra kaniner. Kaniner som normalt bor inomhus generellt mindre slitage på sina klor och därför behöver de klippas oftare. Utgå från att titta på din kanins klor i alla fall var 3:e till var 4:e vecka. Det rekommenderas att klippa kaninens klor ca var sjätte vecka.

 

Tips vid köp av klosax kanin


Vilken klosax ska jag välja?

Vilken typ av klosax du ska välja till kaninen beror på hur stor kanin du har men det viktigaste är att välja en klosax som är bekväm för dig att klippa med och tillräckligt stor så att kaninens klor inte riskerar att krossas vid klippningen. Vi rekommenderar Trixies Klotång för smådjur eller Ferplast Klosax. Avsluta gärna med att gå över klorna med en klofil för att få bort vassa kanter.

Hur klipper jag klorna på kanin?

  • Använd en klotång avsedd för just klor. Nagelsaxar och liknande gör ofta att klon skivar sig och du får ett ojämt resultat som ofta irriterar. Ha också rätt storlek på klotång.  

  • Välj ett tillfälle när både du och kaninen är lugna. Kaniner känner ofta av om du är stressad så försök ta det lugnt. 

  • Är kaninen svår så var gärna två som klipper. Den ena håller kaninen i ett bestämt grepp och den andra klipper. Om nödvändigt använd en handduk över kaninen - vilket kan verka lugnande. 

  • Klipp av yttersta spetsen på klon, lite i taget. Ofta är klon mörkare längre in där pulpan finns så det brukar vara lätt att undvika att klippa i den. Klippet ska ske med rätt vinkel, tänk dig att kaninen står upp och snittet ska vara "längs med underlaget". 

  • Ta det lugnt och beröm kaninen när ni är klara. Är kaninen och stressad rädd så håll den en stund extra och gulla med den så den lugnar sig och förstår att behandlingen är över. När den är lugnt ge lite belöningsgodis och släpp den.   

 

Om jag klipper i kaninens pulpa, vad gör jag?

Om du inte klippt kaninens klor på länge så finns det alltid en risk att pulpan växt fram i klon och att du av misstag kommer åt pulpan - lugn, det är ingen fara. Att klippa i pulpan händer många av oss och kan verka obehagligt då det kan komma en del blod. Använd gärna blodstop för att få stopp på blödningen. Ofta slutar det blöda ganska snart. Nästa gång klipper du kaninens klor lite oftare och lite mindre.

 

 

Vanliga frågor om att klippa klor på kanin

Hur ofta ska man klippa klor på kaninen? Vi rekommenderar att du klipper minst var sjätte vecka.

Vad gör jag om jag klipper för mycket? Använd blodstop och papper för att få slut på blödningen.

Hur långt ska jag klippa på kaninens klor? Försök att identifiera pulpan i klon. Ofta är den mörkare i ljusa klor och ljusare i mörka klor. Klipp gärna ofta och lite så drar pulpan sig tillbaka.

 

 

Behöver du hjälp att köpa en bra klosax eller att klippa klorna på din kanin & kaninunge?

Vet du inte vilken typ av klosax du ska välja eller hur du ska klippa kaninens klor? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta köpa en bra klosax och ger dig tips & råd på hur du klipper din kanins klos. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du hitta bra, billiga, kvalitativa klosaxar för kanin både online med möjlighet till fri hemleverans eller hämta i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr