Start / Katt / Kattklös / Klösbrädor & Pelare

Klösbrädor & klöspelare

Klösbrädor & klöspelare: Katter har ett behova av att klösa. När en katt klöser vässar och slipar den inte bara klorna utan den markerar även sitt revir och tränar sina muskler. Klösbrädor och klöspelare finns i många olika varianter och storlekar, små enkla klösbrädor, stora klösträd och klösmöbler, som klätterträd för din katt eller diskreta klöspelare. Tänk på att större katter behöver klösbrädor & klöspelare anpassade för stora katter för en bra och naturlig ergonomi. 

Läs mer om Klösbrädor & klöspelare

Den bästa klösbrädan

Den bästa klöspelaren för din katt är den som katten använder. För vissa katter innebär det en enkel klösbräda av wellpapp fäst på väggen, för andra ett enormt klösträd med avsatser, grottor och hängmattor. Oavsett vilken smak katten har finns det alltid åtgärder du kan ta för att uppmuntra katten att klösa på det ställe du har valt som rätt plats. Nedan går vi igenom ett gäng tips inför köp av klösbrädor och klöspelare katt.

 

Val av Klösbräda & Klöspelare

Klösbrädor och pelare finns i en uppsjö av olika modeller, storlekar och färger. Allt från klösbräda för hörn, till klöspelare XXL eller höga klöspelare. Vi har alla olika förutsättningar när det kommer till prisklass, storlek och plats för en klösbräda i hemmet. Oavsett budget så rekommenderar vi att du har minst en avsedd klösbräda eller klöspelare för din katt i hemmet. 

Höjd på klöspelare

Av ergonomiska skäl så bör en klöspelare eller klösbräda vara så pass hög att katten naturligt kan sträcka på sig samtidigt som den klöser. Ett bra höjd-mått för en klöspelare är ca 90 cm. Så länge din katt inte är extremt stor så räcker generellt 90 cm höjd på en klöspelare och klösbräda. Det ger katten en naturlig position som inte riskerar att skada rygg m.m. för att klösa på. Köper du en klösbräda eller hörnklösbräda så rekommenderar vi att du fäster den så pass högt att överkanten på klösbrädan är ca 100 cm. Tänk på att justera detta efter kattens storlek.

Placering av klösbrädor & klöspelare

En klöspelare och klösbräda bör placeras i närheten av kattens viloplats, vid ingången eller nära möbler katten inte ska klösa på. Klösandet är en stor del av revirmarkeringen, därför brukar vara lämpligast att placera en klöspelare så nära uteplats eller balkong som möjligt. 

Hur många klöspelare & klösbrädor?

Hur många klöspelare eller brädor du bör erbjuda katten beror till stor del på hur stort hem ni har liksom om ni har flera katter i hemmet. Oavsett storlek på hem så bör minst en klöspelare finnas.

 

Olika modeller av klösbrädor & klöspelare

Klöspelare Hög & Klöspelare XXL - Generellt större, kraftigare och högre klöspelare för större katter som står pall mot den större kattens tyngd och klösande. Köper du en för liten klöspelare är risken större att klösbrädan går sönder.

Klösbräda Hörn - Smarta och smidiga klösbrädor som enkelt sätt på ett inner eller ytterhörn i ditt hem. Ger katten en bra yta att klösa på och besparar mycket plats. Hörnklösbrädorna är ofta försedda med en kraftig sisalmatta som håller länge och inkluderar skruvar eller dubbelhäftande tejp för montering på hörnor eller väggar.

 

Vanliga frågor om klösbrädor & klöspelare

Varför klöser katten?
Alla katter behöver klösa och det är inte för att de vill förstöra soffan och vara allmänt jobbiga. När en katt klöser markerar den dels sitt revir genom synliga rivmärken men även via doft från feromoner som utsöndras via tassarna.

Förutom tydlig revirmarkering bidrar klösandet till vassare och lagom långa klor samt att den ger katten en skön stretch och muskelträning.

Varför klöser katten när vi myser?
När du har en mysig katt liggandes i knät kan goset plötsligt avbrytas av tio sylvassa klor rakt in i ditt lår. Katten spinner och verkar ha det skönt men ändå sitter du och lider av dessa nålstick.

Det är helt naturligt. Liksom vid revirmarkering utsöndrar katten feromoner via tassarna vilket ger en hemtrevlig doft för den. Katten ser dig helt enkelt som den bästa platsen den kan vara på och vill återkomma, extra mysigt om det då också luktar hemma.

Hur stor klöspelare ska katten ha?
Beroende på hur stor din katt är behöver den olika höjd att sträcka ut sig på. Men ett bra riktmärke är ca 90 cm och uppåt för en fullvuxen katt. För en kattunge kan det räcka med 40-60 cm höjd.

Katten klöser inte på klöspelaren, varför?
En katt vill klösa för att markera sitt revir och är klösbrädan placerad på "fel" ställe, exempelvis undangömt i ett hörn, är det inte alltid katten tycker att det är värt att markera sitt revir just där.

Det kan också vara så att katten redan har utsett sin klösplats och då fortsätter den gärna att klösa där. Har du flera katter är det även viktigt att de har tillgång till flera olika platser för att inte konkurrera för mycket med varandra.

Var ska klöspelaren placeras?
En bra placering är centralt i rummet så katten känner att revirmarkeringen synd tydligt. Är klöspelaren utformad med platåer att sitta på är det även trevligt för katten att kunna kika ut genom ett fönster eller ha uppsikt åt flera olika håll samtidigt.

Hur länge håller en klösbräda & klöspelare ?
Beroende på hur stark din katt är och vilken typ av klös du har är hållbarheten olika lång. Sisalklädda klösbrädor och klösträd håller längre än motsvarande i wellpapp och de som har en tätare sisalmatta håller generellt sett bättre än klösar med lindat rep. Vi erbjuder sisalrep för en smidig och snabb reparation av klöspelare. Sisalrep hittar du här.

När är det dags att byta ut klösbrädan?
Klösbrädan bör bytas när katten inte längre får något motstånd från den. Börjar repen hänga eller wellpappen bara är konfetti vet du att det är dags. Om du inte byter din bräda eller pelare i tid är risken stor att katten hittar ett nytt ställe och soffan ligger alltid nära till hands.

Finns det reservdelar till klöspelare?
De flesta klösmöbler, klösträd och klöspelare är lätta att montera ihop och isär och därför är även delarna lätta att ersätta. Saknar du reservdel till just din klös så hör gärna av dig till oss så hjälper vi dig att hitta reservdelar åt dig.

Hur många klöspelare behöver jag ha?
För det mesta är det bra att erbjuda din katt flera platser att klösa på. En bra regel är att ha en klöspelare eller klösbräda mer än antalet katter i hushållet, dvs 1 katt, 2 klösplatser, 2 katter, 3 platser, osv.

Har du en stor klösmöbel med flera olika klösplatser kan det absolut räcka men att erbjuda alternativ som en enkel klösbräda på väggen kan vara ett bra komplement. Observera dina katter och avgör efter deras smak.

Hur får jag katten att sluta klösa på möblerna?
Har din katt utsett soffan till klösplats? För att lära om katten är det viktigt att dels erbjuda alternativa platser att klösa på men även att göra det felaktiga stället oattraktivt.

1. Rengör området ordentligt. Kattens doft lockar tillbaka den till samma plats så försök rengöra området så noga som möjligt.
2. Obehaglig doft! Använd en spray som katten tycker luktar illa.
3. Täck över området med något glatt, exempelvis en vaxduk.
4. Placera klöspelaren där katten gärna klöser, även om det är "fel plats", och låt den stå där några dagar. När katten vant sig kan du långsamt flytta den till den plats du tycker passar bättre.
5. Uppmuntra katten att använda klösen genom att spraya med god doftspray eller gnida in den med kattmynta Häng gärna upp lite leksaker i den och beröm katten när den använder klösen.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT VÄLJA UT EN KLÖSBRÄDA, KLÖSPELARE ELLER KLÖSBRÄDA HÄRN TILL KATT?


Vet du inte vilket typ av klösbräda eller klöspelare du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en passande klösbräda som passar dig och din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta en snygg, smart, smidig och skön klöspelare! Hos oss kan du köpa bra, stabila och snygga klöspelare och klösbrädor, billigt och prisvärt både Online och i butik!


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr