Start / Katt / Kattlådor & Tillbehör / Kattlådor

Kattlådor - stora & små för kattungar och pellets

Kattlådor: Kattens egna toalett! Katter är hygieniska och renliga djur. Därför är det viktigt att erbjuda katten en ren och fräsch kattlåda för att undvika att olyckor händer någon annanstans i hemmet. Kombinera kattlådan med en bra luktfri kattsand så kommer du få en nästintill luktfri kattlåda. Oavsett om du söker kattlåda jumbo, kattlåda stor, liten kattklåda, kattlåda kattunge, kattlåda med hög kant eller kattlåda för pellets så hittar du detta i vårt sortiment. Hos oss hittar du kattlådor från välkända varumäken som Dogman, Ferplast, Trixie, Modkat och PeeWee. Komplettera gärna din kattlåda med en smart kattlådematta för att undvika kattsandsspill.

Läs mer om Kattlådor

Kort om Kattlådor

Kattlådor utan tak är något vi kattägare använder dagligen. Kattlådor finns i ofantligt många olika varianter, allt från kattlådor till kattungar till elektriska kattlådor liksom kattlådor till pellets. Det finns givetvis ett par saker man bör fundera på när det kommer till köp av kattlådor. Storleken på kattlådan ska givetvis anpassas efter storlek och ålder på katten. Likaså när det kommer till placeringen av kattlådan så ska kattlådan placeras så att katten har enkel tillgång till kattlåda och gärna på en plats som är lugn och fri från plötsliga ljud. För att undvika olyckor för kattungar är det en god idé att placera kattlådan så att den är både lättillgänglig och synlig för kattungen.

Köpguide - Olika varianter av Kattlådor


Liten kattlåda

Liten kattlåda är lämplig till små katter, kattungar eller på semestern. Små kattlådor kombineras i fördel med en förhöjd ram eller kant för att förhindra att katten kissar utanför. Kattlåda liten kan också användas som utställningslåda och i transportburen.

 

Kattlåda kattunge

Kattlåda för kattungar: När kattungen är liten är det viktigt att du köper en kattlåda till kattungen som är lätt att komma i och ur, samt placerad på en synligt och lättåtkomlig plats. Kattlådor för kattungar finns i en mängd olika färger och typer, välj, vraka och hitta en kattlåda som passar er. Hur du får kattungen att kissa i kattlådan kan du läsa om längre ner.

 

Kattlåda stor

Kattlåda för stora katter: Har du en stor katt så letar du troligtvis efter en stor kattlåda, anpassade för större katter. Givetvis behöver en större katt en större kattlåda. Hur vet man då vilken storlek på kattlåda katten behöver? Grovt uppskattat så brukar man räkna på att kattens kattlåda skall vara så pass stor att katten kan vända sig om i den. En vanligt förekommande rekommendation är därför att ta kattens längd (nos till svansfäste) gånger 1,5. Då vet du ungefär hur lång kattlåda din katt behöver. Populära val bland stora kattlådor är Savic Aseo med förhöjd bakkant som förhindrar att katten kissar utanför.

 

Kattlåda hög kant

Kattlåda Hög kant: Kattlådor med hög kant är populära val bland många kattägare. Framförallt de kattlådor som har en högre bakkant. Många katter kissar utanför i lådan för att lådan är alldeles för låg. Då är en låga med hög kant att föredra och kan bespara en hel del städning. När det kommer till kattlådor med hög kant så rekommenderar vi Dogman Kattlåda Bonnie eller Kattlåda Aseo Jumbo. 

 

Kattlåda automatisk

Automatisk kattlåda: Dessa automatiska kattlådor som ofta lovar guld och gröna skogar ser ofta bra ut på pappret men när det väl kommer till den dagliga anvädningen så brukar de ofta innebära lika mycket rengöring för oss kattägare som vanliga kattlådor. De elektriska kattlådorna passar somliga och andra inte. 

 

Kattlåda för Pellets - dubbelbottnad kattlåda

Kattlåda för Pellets: PeeWee ofta kollade dubbelbottnad kattlåda har blivit mer och mer populärt på senare år. Till stor del tack vare deras miljövänliga och svensktillverkade kattpellets. Dock krävs det en speciellt anpassad kattlåda för pellets för att använda PeeWee's system fullt ut. Givetvis erbjuder PeeWee Kattlådor i olika storlekar, färger och modeller, allt från kattlådor med tak, kolfilter och lucka till enklare kattlådor med hög kant för att minska risk för att katten kissar utanför, odörer och spill. PeeWee kattlådor finns både med och utan tak samt för normalstora katter och i XL modell. Hos oss hittar du hela PeeWee's sortiment.

Kattlåda luktfri

Kattlåda luktfri: Att få kattens låda att bli helt luktfri är något som är svårt att lyckas med. Söker du en kattlåda som minskar odörer så föreslår vi att du kikar på kattlådor med tak istället. Dessa kattlådor kombinerat med en riktigt bra kattsand kan bli i stort sett luktfria kattlådor.


FAQ - Vanliga frågor om Kattlådor

Hur vänjer jag katten vid en kattlåda? Att vänja katten eller kattungen vid en kattlåda behöver inte vara svårt. Om du nyligen fått hem kattungen så rekommenderar vi att du släpper ut katten där kattlådan står för första gången. Låt katten sniffa runt i lugn och ro och bekanta sig i sin egen takt. Använd gärna samma typ av kattsand som katten är van vid från uppfödaren.

Hur du vänjer katten vid kattlåda:

  • Införskaffa kattlåda.
  • Använd samma eller liknande kattsand som kattungen är van vid.
  • Första gången du släpper ut katten i hemmet bör du göra detta i närheten av kattlådan.
  • Lat katten eller kattungen sniffa runt i sin egen takt och utforska.
  • Placera kattlådan på en lugn plats. Erbjud gärna fler kattlådor.

Lycka till!

Kan kattlådor bli luktfria? Ingen kattlåda är helt luktfri men en bra kattlåda med tak, aktivt kolfilter och lucka tillsammans med en bra kattsand brukar minska oönskade lukter i stor utsträckning. Faktorer som hur ofta katten dricker, vilken kattmat den äter m.m. har också en inverkan på hur mycket det luktar.


Hur ofta ska jag göra rent kattlådan? Kattlådor skall göras rent varje dag. 

Den dagliga rengöringen av kattlådan bör innefatta:
  • Borttagning av avföring.
  • Borttagning av klumpar från kiss.
  • Krafsa runt med spade för att säkerställa att du inte missar något.


Kattlåda för stor katt? Våra katter kommer i alla möjliga storlekar, färger och temperament. Har du en stor katt så behöver du köpa en Kattlåda XL för större katter. Kattlådans storlek bör vara ca 1,5x kattens mått från nos till svansfäste för att katten ska kunna vända och röra sig ordentligt samt inte riskera att kissa utanför.


Hur gör man rent kattlådan? Att rengöra en kattlåda: Att rengöra kattlådan ska ingå i den dagliga rutinen. Katter är rena och hygieniska djur och tycker inte om när kattlådan inte är fräsch och luktar illa. Därför är den dagliga rengöringen av kattlådan viktig. Använd en bra kattsandsspade och plocka bort avföring och klumpar från urin samt fyll på ev. ny kattsand. Glöm inte att göra rent botten ordentligt ibland då sämre kattsand kan tendera till att släppa igenom urin ner till botten och skapa odörer.Vad gör ramen på kattlådan? Ramen på kattlådan är dels till för att spänna fast kattlådepåsaroch för att förhindra att katten kissar utanför. 


Hur ofta bör jag byta kattlåda? Kattlådor slits givetvis med användning. Framförallt för vissa katter som gillar att gräva. När katten krafsar och gräver i kattlådan upstår små repor i botten av kattlådan som kan fyllas med bakterier eller urin. Detta brukar till slut skapa lukt som är svår att få bort. Då är det verkligen dags för en ny kattlåda!


Göra rent kattlådan som gravid? Det är inte rekommenderat för gravida kvinnor att rengöra kattlådor. Det finns alltid en risk för Toxoplasmainfektioner vid hantering av katters avföring. Även om infektioner av Toxoplasma är ovanligt så kan parasiten spridas till fostret vid infektion.


Kattlåda i transportburen? Vid vissa tillfällen så bör katten erbjudas en kattlåda eller rastning under längre transporter. Då passar små kattlådor ypperligt bra som en nödlösning.

Kattlåda för kattungar? Riktigt små kattungar kan ha svårt att ta sig in och ut ur en hög kattlåda. Därför rekommenderar vi att du använder en liten öppen kattlåda för små kattungar. Alternativt så kan göra så att kattungarna kan klättra in i en större kattlåda genom att lägga något framför ingången. 

Hur många kattlådor behöver man ha? Du bör ha minst en kattlåda katt. Har du fler katter bör du ha minst ett kattlåda per katt och gärna en extra.

Vad kan hända om jag har för få kattlådor till mina katter?
Vissa katter kan börja urinera på t.ex. mattor, täcken eller andra platser för att markera att de är missnöjda. Så om katten börjar att kissa på platser den tidigare inte brytt sig om så bör du ta dig en funderar på vad ni har ändrat i hemmet på senare tid eller om kattlådan är ohygienisk eller oåtkomlig.

Hur fyller man kattlådan? Kattlådan fylls enkelt med kattsand direkt från förpackningen och beroende på val av kattsand så rekommenderas olika mängd i botten. Men en grundregel är att ha tillräckligt mycket kattsand i lådan så att urin inte rinner igenom sanden och klumpar sig på botten.

Hur tränar jag kattungen att kissa i lådan? För att träna kattungen att gå på lådan så ska du placera lådan så att kattungen inte behöver leta efter den. Men gärna på en plats som är lugn, trygg och utan stök och spring. Katter vill gärna vara i fred när de utför sina behov. 

Se även till att ställa kattlådan och kattmatenoch vattenskålen i ett annat rum.

När bli kattungar rumsrena? Kattungar börjar gå på lådan runt 4 veckors ålder och blir ofta rumsrena väldigt snart efter detta. Om du upplever att din katt inte är rumsren när den för första gången kommer hem till dig så beror det troligtvis på att katten är orolig och stressad samt har svårt att lokalisera kattlådan.

Kattlåda utomhus? Det är en god idé att erbjuda katten en kattlåda även utomhus. Se till att den hålls rent liksom kattlådan inomhus. Många utomhuskatter föredrar givetvis att gå på en ren och hygienisk kattlåda utomhus. Erbjuds inte detta så kan det resultera i att en sandlåda eller rabatt blir den bästa tillgängliga plats att göra sina behov på.

 

Behöver du hjälp att välja rätt storlek och typ av kattlåda till katten eller kattungen?

Vet du inte vilken typ av kattlåda du behöver eller som passar dig och din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en passande modell och storlek för dig och din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss hittar du kattlådor från välkända varumärken som Peewee, Trixie, Ferplast, CatIT & Dogman. Köp billigt online eller i butik.


Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr