Stäng
Start / Hund / Foder

Hundfoder & Hundmat i butik & på nätet

 

Att välja rätt hundfoder och hundmat är nästan som att försöka hitta en nål i en höstack. Alla hundar har olika behov och mår bra eller mindre bra av olika fodertyper.

För att underlätta ditt sökande efter det perfekta hundfodret och hundmaten har vi valt ut guldkornen till vårt sortiment och jobbar endast med sk friskvårdsfoder, foder som får din hund att må bra. Läs även våra råd om du har en kräsen hund.

Läs mer om hundfoder och hundmat här


Att välja rätt hundfoder

När du ska välja hundfoder utgå i första hand från hur gammal din hund är. Ungdjur behöver ofta mer energi än vuxna och seniorer. Kastrerade hundar har även de andra behov än icke kastrerade och en tik med valpar behöver ofta lite extra för att orka med.

Tänk sedan på hur din hund beter sig, är den aktiv, dricker den mycket eller lite, hur ser avföringen ut, är pälsen fin och glansig?

En generell utgångspunkt är att titta på hundfodrets kötthalt. Kvalitetsmärken innehåller ofta mer kött vilket gör att hunden får en finare päls, bättre tarmfunktion och inte behöver äta lika mycket som av foder med mindre kött.

Billigare hundmat har generellt sett en högre mängd spannmål som utfyllnad, något som vanligen inte är en naturlig del i hundens kost. Hos oss hittar du en mängd olika hundfodermärken som både är glutenfria, sojafria, spannmålsfria, vetefria och fritt från majs. 


Varför ska man välja hundfoder från zoobutik istället för billigare alternativ i livsmedelsbutikerna?

På prislappen är kilopriset det som syns på hundfodret. Hunden behöver dock upp emot dubbelt så mycket billigt foder från livsmedelsbutiken som ett hundfoder från zoobutiken eftersom foder med sämre kvalitet har sämre smältbarhet.

I slutändan mår både hunden och plånboken ofta bättre av ett kvalitetshundfoder så som, acana hundfoder än doggy hundfoder. Vi erbjuder även frysfoder så som vom hundmat.

 

Hundens ålder spelar roll

Foder valp & valpfoder

Precis som små barn går mycket energi hos valpen åt till att växa. Valpar bör äta 3-4 gånger/dag och de behöver ett valpfoder som innehåller rätt mängd energi, fett och protein. Många gånger äter valpen inte det valpfoder du tycker att den ska äta när du hämtar hem den. Det kan dock vara en god idé att avvakta med ett foderbyte för valpar tills den har vant sig i sitt nya hem och sin nya familj. Bara ett miljöombyte kan vara nog stressande för valpen och att då samtidigt byta valpfoder kan få magen att strula. Så avvakta gärna ett par veckor innan du ger dig på detta och när du väl ska byta valpfoder så gör detta succesivt över en vecka.

Det är även viktigt att ta hänsyn till vilken ras din valp är. Mindre raser behöver mer energi än större eftersom de växer snabbare. Många foder har anpassat valpfodret efter olika raser så det är enkelt att anpassa efter små, medium, stora och extra stora raser. 


Hundfoder för vuxen hund

När hunden räknas som vuxen beror helt på ras. Generellt är små och medelstora hundar, upp till 25 kg, vuxna vid ca 1 års ålder medan större raser har vuxit färdigt runt 18-24 månader.

När din hund är redo att byta från valpfoder till hundmat för vuxen hund är det viktigt att göra övergången successivt. En vecka brukar vara lagom. Även vuxenhundfoder bör anpassas efter vilken ras du har, om hunden är kastrerad, ska avlas på och vilken typ av päls hunden har. 


Hundfoder för seniora hundar
Äldre hundar rör sig ofta mindre än yngre och behöver därmed mindre energi. De riskerar även problem med leder, matsmältning och munhälsan. Det är alltid en god idé att börja förebyggande om du har en ras som ofta drabbas av ett specifikt problem. 

 

Tecken på fel foder

Hunden har gaser

Om din hund har mycket gaser kan det vara ett tecken på fel foder. Prova ett hundfoder med mindre spannmål, gärna ris istället för vete så borde hundens mage må bättre. Även andra ingredienser i ett hundfoder kan få din hund att reagera. Gluten är något som bör exkluderas, liksom soja och vete. Utöver detta kan det vara värt att tänka på att välja en hundmat med näring för de goda mag- och tarmbakterierna i hundens mag- tarmkanal, vilka ofta benämns FOS & MOS.

Hunden drar baken mot marken

Om hunden "åker kana" och drar baken mot marken kan det vara ett tecken på analsäcksbesvär. Detta uppkommer ofta om avföringen är lös och kan avhjälpas med rätt hundfoder.

Stor mängd avföring och varierande konsistens

Hundmat med högre kvalitet har hög smältbarhet, dvs varje tugga är packad med näring och hunden kan lätt tillgodogöra sig den. Detta leder till att hunden bajsar mindre och behöver äta mindre. Normalt är att hunden har avföring 2-3 ggr/dag och att konsistensen är fast.

Hunden torr och glanslös päls

Ett vanligt symptom på att hundmaten inte innehåller det din hund behöver är torr och glanslös päls samt att hunden hårar väldigt mycket. I så fall titta gärna efter ett hundfoder med lax, omega-3 och omega-6 fettsyror.

Spannmålsfritt hundfoder & hundmat
Idag är spannmålsfritt hundfoder vanligt förekommande och näst intill en trend. Att hundar "alltid" mår bättre av ett spannmålsfritt hundfoder behöver inte alltid vara sant. Något att ta hänsyn gällande spannmålsfria hundfoder är vad fodret innehåller istället för just spannmål. I många fall används spannmål som bindmedel vid torrfodertillverkning utöver att det också är kostnadseffektivt. Vissa spannmålsfria hundfoder använder sig av potatis som enligt dagens forskning är en av de bättre kolhydratskällorna med lågt glymeiskt index. Andra använder sig av ärtor och linser. När det gäller alternativa kolhydratskällor till spannmålsfria hundfoder så bör du även titta på vad det spannmålsfria hundfodret innehåller i stället och i hur stor mängd. Desto större mängder kolhydrater i form av majs, vete, potatis, ärtor, linser osv. desto billigare blir ett hundfoder, detta gäller även spannmålsfria hundfoder.

Vi tycker att du inte ska stirra dig blind på att ge din hund ett hundfoder med det "bästa innehållet" utan precis som för oss människor mår vi bra av olika kost beroende på förutsättningar, gener och miljö. Därför tycker vi att du skall välja ett hundfoder som just din hund mår bäst på.Foderallergier hos hund

Foderallergier hos hund är idag en av de vanligaste frågorna och samtalsämnena kring hundfoder idag. Ämnet är både känsligt och komplext att förklara men vi betar av de vanligaste frågorna kring just foderallergier hos hund nedan.

Varför blir en hund allergisk mot hundfoder eller specika ingredienser i ett hundfoder? I dagsläget vet man inte säkert varför vissa hundar utvecklar allergier mot något i hundmaten. Men man vet att allergier ofta är ärftligt betingade men också att miljöfaktorer spelar roll. 

Hur vanlig är foderallergi hos hundar idag? 
Foderallergi hos hund har tyvärr blivit vanligare, eller mer känt idag kanske tack vare bättre förståelse för hur allergier yttrar sig hos hundar än tidigare. Foderallergi är dock inte den vanligaste allergin hos hundar idag. Den vanligaste allergin kallas atopi, vilket innebär att hunden är allergisk mot flera ämnen som finns i hundens omgivning, typ kvalster av olika slag, mögel, pollen. Även stress kan påverka allergier.

Hur märker jag att min hund är allergisk mot något i hundfodret? 
Hundfoderallergi kan yttra sig på många sätt men vanliga tecken på foderallergi hos hund är att hunden kliar sig, slickar sig på specifika områden, biter sig (nabbar) mer än vänligt. Vanliga kroppsdelar som hunden kliar sig på brukar vara, ljumskar, öron, armhålor, tassar och generellt runt ansiktet. Även återkommande problem med exem, fuktexem och inflammationer kan tyda på foderallergi hos hund.

Kan man förebygga foderallergi hos hund? 
Det finns idag ingen forskning som visar säkert hur man kan förebygga foderallergi hos hund. Utan det du först och främst bör se till är att hunden får god omvårdnad, hålls i normal vikt och får rikligt med motion. Gällande foder rekommenderar vi att du ger din hund ett foder utan kemiska tillsatser, färgämnen, GMO, eller tillsatt socker.

Hur eliminerar man foderallergi? 
Att utreda en mat eller foderrelaterad allergi hos hund görs enklast genom uteslutningsmetoden. Denna metod går ut på att du eliminerar alla födointag förutom hundmaten, dvs. ge hunden inget godis, matrester eller något annat utöver ett specifikt foder (torrfoder/färskfoder/blötmat) under en längre period om ca 8-10 veckor. Om hunden visar mindre symptom eller blir helt symptomfri under denna tid vet du att något du tidigare gett din hund har varit orsaken till allergin. 

Skulle du inte märka någon skillnad efter 8-10 bör du testa att byta till ett annat hundfoder och upprepa samma procedur igen tills dess att hunden inte längre visar symptom för allergi. Om du sedan vill ta reda på vad hunden är allergisk mot när du väl fått hunden fri från allergisymptom så lägger du till en sak i taget per vecka tills dess att symptom uppstår igen. Då har du troligtvis identifierat orsaker till allergin. 

Dock är det inte alltid fodret är orsaken till allergin, utan allergin kan bero på andra yttre faktorer. För en mer djupgående utredning bör du kontakta en veterinär.

Behöver du hjälp att välja hundfoder & hundmat till din hund?

Vet du inte vilken hundmat du skall välja till din hund? Så är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta den bästa hundmaten och det bästa Hundfodret oavsett behov. Vi erbjuder de flesta varumäken både online och i butik, varav många av varumärkena som Hills hundfoder och acana hundfoder har fått goda omdömen i tester. Föredrar du svensktillverkade hundfoder så hittar du även Standardt hundfoder och robur foder hos oss. Letar du efter storsäljare så som Royal Canin hundfoder billigt så har vi givetvis detta också. Vi hjälper dig helt enkelt att hitta det bästa hundfodret för din hund och valp.

Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig på plats! Hos oss kan du köpa bra, billig och prisvärd hundmat och hundfoder både Online och i Butik.

Sortering:
Standardt Original Mild
från 185 kr
I lager
Standardt Original Normal
från 165 kr
I lager
Standardt Original Extra
från 175 kr
I lager
Acana Dog Free-run Duck
från 299 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Ren med ben
PICK'N MIX: 10% RABATT >10ST
Brit Mono Protein Turkey
-33%
20 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Häst med ben
PICK'N MIX: 10% RABATT >10ST
Mush B.A.R.F. Basic® Kycklinghjärta hel
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
Mush HELLÄ Kyckling
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
99 kr
I lager
Acana Grass-Fed Lamb
från 299 kr
I lager
Royal Canin Mini Relax Care
från 329 kr
I lager
Brit Mono Protein Rabbit
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
30 kr
I lager
Brit Premium Köttkorv Chicken & Lamb
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Brit Mono Protein Beef
-33%
20 kr
I lager
Orijen Dog Adult Orginal
från 329 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Kyckling muskelmage
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
Brit Care Mini Grain Free Adult Lamb
från 219 kr
I lager
Brit Premium Köttkorv Turkey & Peas
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Brit Care Puppy Lamb & Rice
från 89 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Nötvom
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
Brit Paté & Meat Chicken & Turkey for Puppy
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Brit Mono Protein Lamb
-33%
20 kr
I lager
Acana Dog Grassland
från 329 kr
I lager
Acana Dog Pacifica
från 329 kr
I lager
FourFriends Grain Free Lamb
från 279 kr
I lager
Brit Paté & Meat Rabbit
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
30 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Kycklingorgan Köttbullar
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
Brit Paté & Meat Duck
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
30 kr
I lager
1 2 3 ... 14 »

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 20 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr