Stäng
Start / Hund / Hundmat

Hundmat & Hundfoder i butik & online

Hundmat & Hundfoder:  Alla hundar har olika behov och mår bra eller mindre bra av olika hundmat. Att välja rätt hundfoder och hundmat är nästan som att försöka hitta en nål i en höstack. För att underlätta ditt sökande efter det perfekta hundmaten för er, har vi valt ut guldkornen till vårt sortiment och jobbar endast med s.k. friskvårdsfoder, hundmat som får din hund att må bra och som verkar förebyggande. Sortimentet av hundmat har vuxit fram under många års erfarenhet. Vi erbjuder hundfoder så som Acana, Royal Canin, Eukanuba och Svensktillverkade Standardt samt Bozita Robur med flera. Läs även våra råd om du har en kräsen hund eller läs mer om vanliga frågor kring och tips kring hundmat nedan. Köp hundmat online eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm. - Varmt välkommen in!

Underkategorier: Torrfoder - Blötfoder - Frys- & färskfoder - Frystorkat

Läs mer om hundfoder och hundmat

Att välja rätt hundmat & hundfoder

När du ska välja hundfoder utgå i första hand från hur gammal din hund är. Ungdjur behöver ofta mer energi än vuxna och seniorer. Kastrerade hundar har även de andra behov än icke kastrerade och en tik med valpar behöver ofta lite extra för att orka med. Tänk sedan på hur din hund beter sig, är den aktiv, dricker den mycket eller lite, hur ser avföringen ut, är pälsen fin och glansig?

En generell utgångspunkt är att titta på hundfodrets kötthalt. Kvalitetsmärken innehåller ofta mer kött vilket gör att hunden får en finare päls, bättre tarmfunktion och inte behöver äta lika mycket som av foder med mindre kött. Billigare hundmat har generellt sett en högre mängd spannmål eller alternativ som utfyllnad, något som vanligen inte är en naturlig del i hundens kost. Hos oss hittar du en mängd olika hundfodermärken som både är glutenfria, sojafria, spannmålsfria, vetefria och fritt från majs. I slutändan är det trots allt hur din hund mår, ser ut, energinivå och eventuella sjukdomar som bör styra valet av hundmat. 

 

Köpa hundmat online & hundmat på nätet

Givetvis är det supersmidigt att köpa hundmat på nätet men det är inte ovanligt att vi får besök av kunder i butiken som gjort research i timmar, dagar och ibland veckor på hundmat. Frågorna är många kring valet av hundfoder - innehåll, ursprung, proteinkällor, spannmålsfritt eller inte, svensktillverkat m.m. Vi vet att ett besök hos oss med en konsultation om 15-30 minuter kan spara dig många timmars research på vilket hundfoder som är lämpligt för din hund. Vi har sammanställt de viktigaste frågorna här, för att göra det lättare för dig att köpa hundmat online. Om inte, slå oss gärna en signal eller besök vår fysiska butik - så får du experthjälp! Sist men inte minst - våga prova!

 

Hundmat bäst i test - om kontorshundarna får bestämma

Populära val av hundmat

Hos oss hittar du över tjugofem olika varumärken av hundmat. Alla varumärken noggrant utvalda för sina egenskaper, kvaliteer och innehåll. Våra mest populära varumärken är bland andra Acana hundfoder, hills hundfoder liksom Svensktillverkade Standardt, Bozita Robur och Royal Canin hundfoder. 

Torrfoder

Toppvalen när våra kontorshundar får bestämma i kategorin torrfoder är väldigt olika beroende på behov, smak och tycke. Toppvalet bland Svensktillverkade hundfoder är Standardt hundfoder - vilket är ett Svensktillverkad hundfoder med högkvalitativa ingredienser. Andra torrfoder som också står högt på listan är Acana, Core & Profine. Se alla torrfoder för hund.

Blötfoder

Lite toppen på maten är aldrig fel - då och då erbjuder vi givetvis lite extra smarrig blötmat till kontorshundarna. Högst på listan när det kommer till smaklighet och innehåll står Carnilove. En blötmat för hund som innehåller mycket kött, extremt hög smaklighet samt superfrukter, bär & örter. Givetvis står svensktillverkade Bozita riktigt högt i kurs med både hög smaklighet och ett bra innehåll. Se alla våtfoder för hund.

Färskfoder

I och med färskfoders intågande så är det så klart några av kontorshundarna som också delvis utfodras på färskfoder liksom helutfodras - Toppvalet är Finska Mush som endast har ett innehåll från lokala gårdar. Toppvalet när det kommer till Svensktillverkad färskfoder så uppskattas Pondus färskfoder - med samma principer som Mush där allt innehåll är av svenskt ursprung liksom hela tillverkningsprocessen. Se alla färskfoder för hund.

Frystorkat

När det kommer till frystorkat så är valen inte så många i dagsläget - men om kontorshundarna själva får välja så stor Mush frystorkade mat högt på listan. Enkel att använda, med samma bra innehåll som den färska varianten och du behöver endast tillsätta vatten. Alla frystorkade hundfoder hittar du här.

 

Varför ska man välja hundfoder från zoobutik istället för billigare alternativ i livsmedelsbutikerna?

På prislappen är kilopriset det som syns på hundfodret. Hunden behöver dock upp emot dubbelt så mycket billigt foder från livsmedelsbutiken som ett hundfoder från zoobutiken eftersom foder med sämre kvalitet har sämre smältbarhet och i sin tur mindre ängd "användbar" energi.

Det är inte bara mängden kött i hundmaten som spelar roll. Utan även andra förebyggande ingredienser så som örter, frukter och bär som innehåller olika nyttiga antioxidanter m.m. Merparten av dessa hälsofrämjande egenskaper finns inte i enklare hunfoder i dagligvaruhandeln i dagsläget.

I slutändan mår både hunden och plånboken ofta bättre av ett kvalitetshundfoder så som, Acana hundfoder än doggy hundfoder. Vi erbjuder även frysfoder så som vom hundmat, mush och Pondus i vår fysiska butik.

 

 

Hundens ålder spelar roll

Foder valp & valpfoder Precis som små barn går mycket energi hos valpen åt till att växa. Valpar bör äta 3-4 gånger/dag och de behöver ett valpfoder som innehåller rätt mängd energi, fett och protein. Många gånger äter valpen inte det valpfoder du tycker att den ska äta när du hämtar hem den. Det kan dock vara en god idé att avvakta med ett foderbyte för valpar tills den har vant sig i sitt nya hem och sin nya familj. Bara ett miljöombyte kan vara nog stressande för valpen och att då samtidigt byta valpfoder kan få magen att strula. Så avvakta gärna ett par veckor innan du ger dig på detta och när du väl ska byta valpfoder så gör detta succesivt över en vecka.

Det är även viktigt att ta hänsyn till vilken ras din valp är. Mindre raser behöver mer energi än större eftersom de växer snabbare. Många foder för hund har anpassade valpfoder efter olika raser så det är enkelt att köpa ett hundfoder för små, medium, stora och extra stora raser. Kika in alla foder för valp här.


Hundfoder för vuxen hund När hunden räknas som vuxen beror helt på ras. Generellt är små och medelstora hundar, upp till 25 kg, vuxna vid ca 1 års ålder medan större raser har vuxit färdigt runt 18-24 månader.

När din hund är redo att byta från valpfoder till hundmat för vuxen hund är det viktigt att göra övergången successivt. En vecka brukar vara lagom. Även vuxenhundfoder bör anpassas efter vilken ras du har, om hunden är kastrerad, ska avlas på och vilken typ av päls hunden har. 


Hundmat Känslig mage Att välja hundmat vid känslig mage hos hund är inte helt lätt. Mycket beror på om du vet varför hunden har känslig mage och om det är mot något specifikt. Då gäller det givetvis att undvika detta i det hundfoder du köper. Om du inte vet varför din hund är känslig i magen så kan det vara en god idé att köra en uteslutningsdiet under några veckor för att se. En känslig mage kan också förebyggas genom att köpa en hundmat med MOS & FOS - vilket bidrar till en hälsosam och stark mag- och tarmbatkerieflora.


Hundmat för senior
Hundmat Senior: Äldre hundar rör sig ofta mindre än yngre och behöver därmed mindre energi. De riskerar även problem med leder, matsmältning och munhälsan. Det är alltid en god idé att börja förebyggande om du har en ras som ofta drabbas av ett specifikt problem. 

När anses en hund vara äldre & senior? 
Beroende på vilken hundmat för senior hund du väljer så kan det variera något när det rekommenderas att övergå till en hundmat senior. Det är bättre att du utgår från hur din hund beter sig liksom hur kropp och allmänhälsa ser ut.


Tecken på fel foder

Hunden har gaser Om din hund har mycket gaser kan det vara ett tecken på fel foder. Prova ett hundfoder med mindre spannmål, gärna ris istället för vete så borde hundens mage må bättre. Även andra ingredienser i ett hundfoder kan få din hund att reagera. Gluten är något som bör exkluderas, liksom soja och vete. Utöver detta kan det vara värt att tänka på att välja en hundmat med näring för de goda mag- och tarmbakterierna i hundens mag- tarmkanal, vilka ofta benämns FOS & MOS.

Hunden drar baken mot marken Om hunden "åker kana" och drar baken mot marken kan det vara ett tecken på analsäcksbesvär. Detta uppkommer ofta om avföringen är lös och kan avhjälpas med rätt hundfoder.

Stor mängd avföring och varierande konsistens Hundmat med högre kvalitet har hög smältbarhet, dvs varje tugga är packad med näring och hunden kan lätt tillgodogöra sig den. Detta leder till att hunden bajsar mindre och behöver äta mindre. Normalt är att hunden har avföring 2-3 ggr/dag och att konsistensen är fast.

Hunden torr och glanslös päls Ett vanligt symptom på att hundmaten inte innehåller det din hund behöver är torr och glanslös päls samt att hunden hårar väldigt mycket. I så fall titta gärna efter ett hundfoder med lax, omega-3 och omega-6 fettsyror.
Spannmålsfritt hundfoder & hundmat
Idag är spannmålsfritt hundfoder vanligt förekommande och näst intill en trend. Att hundar "alltid" mår bättre av ett spannmålsfritt hundfoder behöver inte alltid vara sant. Något att ta hänsyn gällande spannmålsfria hundfoder är vad fodret innehåller istället för just spannmål. I många fall används spannmål som bindmedel vid torrfodertillverkning utöver att det också är kostnadseffektivt. Vissa spannmålsfria hundfoder använder sig av potatis som enligt dagens forskning är en av de bättre kolhydratskällorna med lågt glymeiskt index. Andra använder sig av ärtor och linser. När det gäller alternativa kolhydratskällor till spannmålsfria hundfoder så bör du även titta på vad det spannmålsfria hundfodret innehåller i stället och framförallt i hur stor mängd. Desto större mängder kolhydrater i form av majs, vete, potatis, ärtor, linser osv. desto billigare blir ett hundfoder, detta gäller även spannmålsfria hundfoder. I vårt sortiment hittar du även hundfoder som är spannmålsfria och dessutom helt potatisfria, Acana och Orijen hundfoder är bra exempel på hundfoder med stor mängd kött, mindre mängd kolhydrater och uteslutande kolhydrater från växter och grönsaker. Spannmålsfritt hundfoder

Vi tycker att du inte ska stirra dig blind på att ge din hund ett hundfoder med det "bästa innehållet" utan precis som för oss människor mår vi bra av olika kost beroende på förutsättningar, gener och miljö. Därför tycker vi att du skall välja ett hundfoder som just din hund mår bäst på.


Hundmat allergi - Foderallergier hos hund Foderallergier hos hund är idag en av de vanligaste frågorna och samtalsämnena kring hundfoder idag. Ämnet är både känsligt och komplext att förklara men vi betar av de vanligaste frågorna kring just foderallergier hos hund nedan.

Varför blir en hund allergisk mot hundfoder eller specika ingredienser i ett hundfoder? I dagsläget vet man inte säkert varför vissa hundar utvecklar allergier mot något i hundmaten. Men man vet att allergier ofta är ärftligt betingade men också att miljöfaktorer spelar roll. 

Hur vanlig är foderallergi hos hundar idag? 
Foderallergi hos hund har tyvärr blivit vanligare, eller mer känt idag kanske tack vare bättre förståelse för hur allergier yttrar sig hos hundar än tidigare. Foderallergi är dock inte den vanligaste allergin hos hundar idag. Den vanligaste allergin kallas atopi, vilket innebär att hunden är allergisk mot flera ämnen som finns i hundens omgivning, typ kvalster av olika slag, mögel, pollen. Även stress kan påverka allergier.

Hur märker jag att min hund är allergisk mot något i hundfodret? 
Hundfoderallergi kan yttra sig på många sätt men vanliga tecken på foderallergi hos hund är att hunden kliar sig, slickar sig på specifika områden, biter sig (nabbar) mer än vänligt. Vanliga kroppsdelar som hunden kliar sig på brukar vara, ljumskar, öron, armhålor, tassar och generellt runt ansiktet. Även återkommande problem med exem, fuktexem och inflammationer kan tyda på foderallergi hos hund.

Kan man förebygga foderallergi hos hund? 
Det finns idag ingen forskning som visar säkert hur man kan förebygga foderallergi hos hund. Utan det du först och främst bör se till är att hunden får god omvårdnad, hålls i normal vikt och får rikligt med motion. Gällande foder rekommenderar vi att du ger din hund ett foder utan kemiska tillsatser, färgämnen, GMO, eller tillsatt socker.

Allergiutredning hund - Hur eliminerar man foderallergi? 
Att utreda en mat eller foderrelaterad allergi hos hund görs enklast genom uteslutningsmetoden. Denna metod går ut på att du eliminerar alla födointag förutom hundmaten, dvs. ge hunden inget godis, matrester eller något annat utöver ett specifikt foder (torrfoder/färskfoder/blötmat) under en längre period om ca 8-10 veckor. Om hunden visar mindre symptom eller blir helt symptomfri under denna tid vet du att något du tidigare gett din hund har varit orsaken till allergin. 

Skulle du inte märka någon skillnad efter 8-10 bör du testa att byta till ett annat hundfoder och upprepa samma procedur igen tills dess att hunden inte längre visar symptom för allergi. Om du sedan vill ta reda på vad hunden är allergisk mot när du väl fått hunden fri från allergisymptom så lägger du till en sak i taget per vecka tills dess att symptom uppstår igen. Då har du troligtvis identifierat orsaker till allergin. 

Dock är det inte alltid fodret är orsaken till allergin, utan allergin kan bero på andra yttre faktorer. För en mer djupgående utredning bör du kontakta en veterinär.Vanliga frågor om hundfoder


Finns det ekologiska & kravmärkta hundfoder? Det finns ett par olika ekologiska & kravmärka hundfoder på svenska markanden idag. Magnussons hundfoder är ett av de få Svenska kravmärkta hundfodrena. Dock säljer vi inte Magnussons i dagsläget.

Att en hundmat är kravmärkt eller ekologisk innebär inte att den per automatik är bättre för hunden eller att fodret har en mindre miljöpåverkan. Generellt har ekologiskt odlade och tillverkade produkter en högre utsläppspåverkan med en produktion som ger t.ex. högre koldioxidutsläpp genom hela tillverkningskedjan. Reglerna för vad som får kallas "organic" eller "ekologiskt" skiljer sig ofta från land till land och på så sätt kan en hundmat som är ekologisk i ett annat land inte kallas ekologisk i sverige.

Vill du ändå göra ditt bästa för att ge ett så litet avtryck som möjligt genom rätt val av hundmat så föreslår vi att du köper en högkvalitativ hundmat som innehåller en högre mängd energi och näring per foderkula än en billigare hundmat med sämre näringsinnehåll.

Här kan du läsa mer om kravmärkning. Här kan du läsa mer om vad som anses vara ekologiskt. 


 
Vilket är det bästa hundfodret? Vi får ofta frågan om vilket hundfoder som är det bästa. En fråga som inte på något sätt kan generera ett kort svar. Skulle du få ett kort svar när du ställer denna fråga så får du troligen inte ett ärligt svar eller ett bra svar.

För att reda ut vilket hundfoder som är det bästa för dig och din hund så behöver vi ställa en del frågor. Utefter svaren på dessa frågor nedan så tror vi att du på egen hand kan komma fram till vilket hundfoder som är det bästa för dig och din hund. Har du fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi självklart till!

Torrt, blött eller fryst?

Är det ett torrfoder, färskfoder eller blötmat du vill utfodra med? Generellt så använder de flesta sig utav torrt hundfoder, så kallat torrfoder till sina hundar. Främst för att det är enklast att utfodra med och oftast har ett bra innehåll.

Ålder på din hund

Hur gammal din hund har stor betydelse vid val av hundfoder, har du en valp bör du först och främst utgå från din valps behov som skiljer sig från vuxna och seniora hundar och därför välja ett foder som är anpassat efter valpars behov. 


Storlek på hund (vuxen)

Hundens vuxenvikt har stor betydelse vid val av hundfoder. Små hundar har helt andra näringsbehov och ofta högre ämnesomsättning än medelstora och stora hundar. Liksom att små hundar generellt når vuxen ålder snabbare än en större ras. T.ex. en Yorkshire Terrier valp räknas generellt som vuxen redan vid 10 månaders ålder medan en Grand danois inte räknas som vuxen före 24 månaders ålder. De flesta hundfoder har dessutom anpassat foderkulorna storlek för att passa en viss storlek av hund, framförallt för hundens tänder. Även om större hundraser inte lika ofta har problem med sina tänder så små hundar så har de större raserna andra problem eller riskfaktorer. Något som är viktigt framförallt för större hundar är att välja ett hundfoder med stöd för hundens leder.Allergier eller känsligheter?

Har din hund eller valp några kända allergier eller känslig mot någon specifik ingrediens eller protein? I så fall ska du ta hänsyn till detta vid valet av hundfoder och i största möjliga mån utesluta detta ur hundens diet.

Speciella behov?

Har du en hårt arbetande hund eller en hund som är kastrerad eller tenderar till övervikt. Oavsett behov så ska detta också tas hänsyn till vid valet av hundmat. En hårt arbetande hund har helt andra näringsbehov kontra en hund med tendens till övervikt eller en äldre hund som kanske är mindre rörlig.


Svensktillverkad hundmat

Är det viktigt för dig att hundfodret du väljer är Svensktillverkat så har vi ett par alternativ att erbjuda så som Standardt hundfoder och Bozita Robur hundfoder. Båda dessa hundfoder är tillverkade i Sverige med så mycket som möjligt av ingredienserna från svenska källor.


Spannmålsfritt hundfoder?

Är det viktigt för dig att hundfodret är spannmålsfritt? Många frågar idag efter spannmålsfria hundfoder, vilket det finns en uppsjö av. När det kommer till valet av ett spannmålsfritt hundfoder bör du även ställa frågan vad hundfodret innehåller istället för spannmål som ofta är en viktig ingrediens för att kunna binda ihop foderkulan i tillverkningen. Mer om just spannmålsfria hundfoder kan du läsa under spannmålsfritt hundfoder & hundmat. 

 

Hur introducerar jag ett nytt hundfoder på bästa sätt? Att introducera ett nytt foder kan vara både lätt och svårt. Mycket beror på hur känslig din hund är för ett foderbyte. För att vara på den säkra sidan och minimera risken för problem vid ett foderbyte så bör detta ske gradvis över 3-4 veckor där du börjar med 25% av den nya maten till att till slut endast utfodra med det nya fodret. Är din hund mindre känslig kan denna process göras kortare, men på egen risk. För valpar är det ännu känsligare. Läs mer om detta nedan.


Byta hundfoder till en valp? Att byte hundfoder till din valp är känsligare än för vuxna hundar. Att bara komma till ett nytt hem för valpen är en stor omställning och genererar en hel del stress för valpen. Därför är det extra känsligt att då också byta foder till valpen. Vi rekommenderar att du avvaktar med ett foderbyte till valpen tills dess att valpen har gjort sig bekväm med sin nya miljö och hem. Skulle det vara så att din valp har uppfödd på ett foder du inte känner att du kan fortsätta med så vänta minst fyra veckor innan du påbörjar ett foderbyte. 


Kan min valp växa för fort? Att en valp kan växa för fort är ett felaktigt påstående som har hängt kvar i många år. Vi kan ta en liknelse med barn, tror du att ditt barn skulle växa för fort på en specifik kost? Troligtvis inte...

Samma sak gäller för valpar, en valp kan endast växa så snabbt som valpens gener tillåter den att växa så länge valpens foder innehåller rätt näring. Skulle det finnas brister i valpens kost så kommer detta givetvis hämma valpens tillväxt, men inte tvärt om.

Påståendets ursprung är från en tid då specifika foder för valpar av stora raser inte fanns. På denna tid så kunde ett förhållandet mellan kalcium och fosfor bli fel och i för höga halter och på så sätt riskerade valpar av stora raser att utveckla defekter i skelett.

Idag är hundfoder generellt anpassade för valpar av stora raser och ovanstående påstående inte längre aktuellt.
 
Hur fungerar smakgaranti på hundfoder? Vi erbjuder 100% smakgaranti på alla foder vi säljer! Om hunden eller katten av okänd anledning inte vill äta av fodret eller om du inte är helt nöjd med fodret erbjuder vi självklart 100% smakgaranti.

Detta innebär att du kan byta till ett annat foder eller få pengarna tillbaka. För att använda dig av smakgarantin, så krävs det att du nyttjar smakgarantin inom 30 dagar från inköpstillfället. Kan uppvisa köpebevis i form av kvitto, kontoutdrag eller faktura samt att du har minst 80% av säckens innehåll kvar samt originalförpackning.

Returfrakten för att nyttja smakgarantin står du för, givetvis kan du kostnadsfritt komma in i vår fysiska butik för att nyttja smakgarantin. Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig med valet av foder.

Hur mycket foder ska jag ge min hund per dag? Hur mycket du ska ge din hund av hundfoder varje dag brukar anges på förpackningen eller så finns denna information tillgänglig under respektive produkt. Att tänka på när du tittar på dessa utfodringstabeller är att de endast är riktvärden för utfodring av din hund per dag. Dessa utfodringstabeller utgår "medelhunden" och hur aktiv denne är. Om du är väldigt aktiv med din hund så ökar givetvis behovet av näringstag hos hunden. Likaså är din hund mindre aktiv så minskar näringsbehovet per dag.

Många missar även att ta hänsyn till allt annat som hunden får i sig per dag i form av godis, tuggben, kanske så att hunden tigger och får en godbit vid sidan om middagen? och så vidare... Utfodringstabellerna är baserade på att du endast utfodrar med hundfoder och inget annat. Handen på hjärtat, brukar du ge din hund mer än bara hundfoder så bör du korrigera mängden foder du ger din hund efter detta. Risken är annars stor för övervikt och följdsjukdomar av detta.

Näringsbehovet per dag kan också variera kraftigt beroende på säsong, t.ex. jakthundar har ett mycket högre behov av näringstag under aktiv säsong. Även en havande och digivande tik har ett högre näringsbehov per dag. Kort och gott, utgå från din hunds aktivitetsnivå, du är inte snäll mot din hund om du överutfodrar.


Hundfoder med Singelprotein & monoprotein? Singel- och monoproteinfoder är ett utmärkt alternativ för de hundar som har konstaterade eller misstanke om protein eller foderallergi. Väljer du ett monoproteinfoder eller singelproteinfoder så kan du vara säker på att den enda animaliska proteinkällan är från just det protein som monoproteinfodret innehåller.
Hos oss hittar du en variation av monoproteinfoder för din hund. 


Torrfoder vs Blötmat vs färskfoder?

Fördelar med torrfoder för hund:

Det finns många fördelar med utfodring med torrfoder:

 • Lätt att hantera.
 • Lätt att utfodra rätt mängd.
 • Lättillgängligt.
 • Lång hållbarhet.

Det viktigaste när du utfodrar din hund och valp med torrfoder är att du väljer ett torrfoder anpassat för din hund och som har bra och kvalitativa ingredienser utan konstgjorta tillsatser. Det kan också vara värt att tänka på att även om ett fodermärke har ett väldigt bra innehåll på pappret så är det ingen garanti att just din hund mår bäst på detta foder.

Fodermärken vi varmt rekommenderar är Standardt, Acana, Orijen, Carnilove och Bozita Robur.

Fördelar med blötmat för hund:

Många hundar föredrar smaken av blötfoder, vilket gör blötmat för hund till en utmärkt topping utöver torrfoder för den där extra klicken smak. Sommartid när temperaturen är högre så är det dessutom en stor fördel att hunden får i sig mer vätska även genom maten. De flesta våtfodren för hund kan även användas som helfoder, vilket gör att många använder det som helfoder framförallt till valpar och seniora hundar eller hundar som har en sämre tandhälsa.

 • Hunden får i sig mer vätska.
 • Lättuggat.
 • Smakar ofta väldigt bra.
 • Utmärkt som topping till torrfoder.
 • Lätt att ta med och hantera.
 • Stort urval på våtfoder med bra innehåll.

 

Fördelar med färskfoder för hund:

Liksom torrfoder finns det många fördelar med färskfoder. Även om färskfoder eller frysfoder kan vara knepigare att hantera dagligen så finns det många fördelar med en färskfoder kost för hund och valp.

 • Mer naturlig föda för de flesta hundarna.
 • Hunden får oftast bättre och mer kompakt avföring.
 • Mindre risk för ohyra i hundmaten.
 • Smakar ofta väldigt bra.
 • Nästan alltid spannmålsfri.
 • Bättre näringsvärden i och med ej processade ingredienser.
 • Mindre allergiframkallande.

Givetvis är det viktigt att anpassa färskfodret du ger efter din individ, både när det kommer till mängd av foder samt vilket foder. I dagsläget så är det lätt att anpassa vilken proteinkälla du utfodrar din hund med även när det kommer till färskfoder.Varför innehåller vissa hundfoder tillsatser? Generaliserat så innehåller ett billigare hundfoder mer tillsatser, anledningen är oftast att ett billigare hundfoder kräver fler tillsatser för att kunna bli ett helfoder. Med andra ord så innehåller ett billigare hundfoder från typ (ica hundmat) sämre ingredienser med sämre näringsinnehåll och därför måste kompletteras med syntetiska tillsatser. Alla tillsatser i hundfoder behöver dock inte vara syntetiska. Ett bra exempel på ett hundfoder saknar tillsatser eller innehåller väldigt få tillsatser är Acana hundfoder. Acana använder sig av en unik tillagningsprocess i produktionen av hundfoder och behöver därför inte tillsätta speciellt mycket i sitt hundfoder (detta varierar dock på vilken serie inom Acana du väljer)


Hur mycket av proteinet är animaliskt i hundfodret? Hur stor mängd av proteinet i ett hundfoder som är animaliskt skiljer sig markant från fodermärke till ett annat. En hundmat som innehåller mer animaliskt protein är generellt dyrare än ett hundfoder som innehåller mer vegetabiliskt protein. Lättaste sättet att se hur mycket animaliskt innehåll det finns i fodret, är att titta på innehållsförtäckningen. Första ingrediensen du hittar är alltid den enskilt största och sedan står mängden innehåll i fallande ordning. Vissa varumärken innehåller dock flera animaliska proteinkällor och då måste dessa summeras ihop.  


Innehåller hundfoder socker & salt? Billigare hundfoder innehåller tyvärr ibland både salt och socker för att förhöja smakligheten. I stort sett är alla hundfoder vi säljer både fria från tillsatt socker och salt. Socker och salt är inget som hör hemma i en hunds naturliga föda.


Hur reducerar jag hundens vikt på bästa sätt? Överviktiga hundar är tyvärr alldeles för vanligt i Sverige i dagsläget, vilket ger upphov till flera följdsjukdomar så som diabetes, sämre ledfunktion och allmänhälsa. Många överutfodrar sina hundar utan att tänka på det.

För att utfodra din hund korrekt bör du börja med att titta på förpackningen på hundmatspåsen, det finns nästan alltid en rekommenderad mängd foder per dag. Leta upp raden för din hunds målvikt och utgå från denna. Är du och din hund aktiva mindre än en timme per dag så bör du minska mängden hundmat något. Ger du din hund tuggben, godis eller något annat så bör du minska mängden hundmat du ger per dag. Likaså om du kompletterar hundmaten med blötmat eller färskfoder så reducerar du motsvarande mängd på torrfodret.

Målvikten på din hund beror helt på hunden storlek, ras och gener. Helst ska hundens form avsmalna från bröstpartiet och bakåt. Du får gärna känna hundens revben.

Hur bantar vi hunden eller bidrar till att uppnå hundens idealvikt? Det finns flera tillvägagångssätt men nedan går vi igenom de vanligaste och kanske enklaste sätten?

Reducera mängden hundmat.

Liksom för oss människor är det totala mängden näringsintag kontra totala mängden näring som vi gör av med som styr om vi går upp i vikt eller ner i vikt. All energi vi får i oss som vi inte gör av med kommer att lagras i kroppen i form av fettceller. Samma sak gäller hundar, dvs ger du hunden mer foder än vad den gör av med så kommer hunden att lagra detta i fettceller, vilket vi vill undvika för hundens bästa. Så för att reducera hundens vikt bör vi alltså se till att hundens totala näringsintag per dag är lägre än hundens energiåtgång för att uppnå önskat resultat.  

Lightfoder till hund

Ett annat sätt som kan vara nödvändigt för hundar som är kraftigt överviktiga eller för hundar som är omättliga är att använda sig av ett lightfoder till hunden. Dessa foder kan skilja sig markant från ett varumärke till ett annat men ger oftast samma resultat, det finns en mängd olika sätt att uppnå minskad vikt hos hunden genom lightfoder. I huvudsak brukar lightfoder för hundar innehålla mer fibrer och ha foderkulor med mer volym för att ge hunden en ökad mättnadskänsla. Vi vet ju alla hur svårt det är att motstå en hunds tiggande ögon eller hur?

Hundmat för kastrater (sterilised) 

Hundar som är kastrerade, framförallt hanhundar har tyvärr ökad risk för övervikt på grund av de hormonella förändringar som sker vid kastreringen. En kastrerad hunds ämnesomsättning kan minska så mycket som med 30%. Därför är det viktigt att du recuderar mängden foder eller byter till ett light eller sterilised foder till din hund som är kastrerad för att undvika framtida övervikt. 

Oavsett vilken väg du väljer att gå för att uppnå hundens idealvikt så bör du kombinera detta med ökad motion. Börja succesivt och öka mängden daglig motion. 

Vilket hundfoder smakar bäst? Vilket hundfoder som smakar bäst så får du prova dig fram vad just din hund tycker smakar bäst. Alla hundar är individer och därför finns det inget hundfoder som alla hundar tycker om. 

Vi får även frågan om vilken smak specifika hundfoder har och även om det är ett hundfoder tillverkat med kyckling som första ingrediens så behöver inte smaken nödvändigtvis vara kyckling. Smaken på hundfoder, då framförallt foderkulor består oftast av en buljong som sprayas på foderkulorna under tillverkningsprocessen. Därför är det väldigt svårt att säga att ett visst hundfoder har en specifik smak. Alla fodertillverkare använder sig dock inte av denna teknik även om den blir vanligare och vanligare.


Närproducerat hundfoder? Vi får ofta frågan om vi säljer något närproducerat hundfoder. En fråga som har flera svar. Det korta svaret är nej. Det längre svaret är att i stort sett alla hundfoder vi säljer är tillverkade inom EU. I och med att Sverige är ett avlångt land med ca 250 mil från gräns till gräns så kan vi applicera denna längd söderut från t.ex. stockholm så är vi plötsligt i centrala Europa. Då blir det plötsligt svårare att definera vad ett närproducerat hundfoder är. Är ett hundfoder tillverkat i umeå närproducerat för någon som bor i Malmö? Däremot säljer vi flera Svensktillverkade hundfoder.


Hemlagad hundmat? Att utfodra sin hund med hemlagad hundmat finns de flera fördelar med att göra. Dels så kan det vara så att du har en allergisk eller överkänslig hund och då enkelt kan styra vad den hemlagade hundmaten innehåller men det kan också vara kul att prova på. Det viktigaste att tänka på när du lagar din egen hundmat är att du tillsätter en vitaminpremix eller är mycket noggran med vilka ingredienser och i vilken mängd du använder dem. Beroende på behov hos hunden så är det bra att utgå efter ca 50-75% animaliskt protein och 10% fett samt 20-40% frukt och grönsaker.
 

Enkelt recept för hemlagad hundfoder och hundmat.


Till en 20 kg hund per dag.
3-4 dl animaliskt protein så som kött, fågel, fisk eller ägg.
4-5 dl grönsaker och frukt eller ris och potatis.
ca 2 msk Standardt laga mat (hittar du under kosttillskott för hund)
ca 2 msk fett/olja


Vad är BARF hundmat? B.A.R.F Står för Biologiskt anpassad rå föda och är precis vad det låter som. Den kost som hundar naturligt skulle äta i det vilda. I dag finns det även flera hundfoder i torr form som efterliknar BARF-kost om du vill utfodra enligt BARF-konceptet utan att behöva hantera färsk- och frysfoder.
 

Fördelar med BARF 

 • Naturligt hundfoder som stärker och stödjer hundens immunförsvar.
 • Mindre benägna att bli sjuka.
 • Råkost stärker brosk, senor & leder.
 • Hundarna får ofta mindre tandsten.
 • Inga tillsatser.
 • Du har 100% kontroll på vad din hund får i sig.

Nackdelar med BARF

 • Svårare att hantera.
 • Kräver generellt stora frysutrymmen.
 • Kan vara svårt att se till att hunden får i sig allt den behöver.
 • Tar mer tid.

Oavsett om du väljer att utfodra din hund med en BARF-kost så försök att inte mixa för mycket med torrfoder. Enligt nyare studier så finns det risk för att balansen i magen och pH-värdena hos hundar kan sättas ur spel vid fel förhållande av torrfoder kontra färsk eller barffoder.

Har du vant in din hund vid BARF-kost så bör du hålla BARF-utfodringen över 70-75% per dag i och med att magsyran hos hunden har anpassats till att bryta ner och smälta råkost. Blandar du då in för mycket torrfoder så riskerar det surare pH-värdet i magen att ge irritationer och kan leda till magkatarr. 

Samma gäller även åt andra hållet, om din hund utfodras till störst del med torrfoder så anpassas magsyran i magsäcken efter detta. Vilket leder till att det blir svårare för hunden att ta till vara på all näring i en BARF-utfodring. 

En korrekt BARF-utfodring består generellt av 70-80% kött, 10-15% ätbara ben och ca 10% inälvor.Finns det vegansk hundmat? Att anse att hundar är veganska är idag kontroversiellt och precis som när det gäller vegetarisk utfodring av hund är det inte något vi rekommenderar. Det finns en del hundmat baserad på soja, majs och ärtor framförallt inom vegansk hundmat men det är inget vi rekommenderar då hundar naturligt inte är veganer. 

Vegetarisk hundmat? All hundmat som tillverkas idag är framtagen och tillagad efter hundens näringsbehov. Eftersom att hundars näringsbehov är snarlik sina besläktade kusiner, vargar som är köttätare så är det svårt att utfodra hunden vegetariskt och samtidigt möta hundens naturliga näringsbehov. Om du har en hund som är allergisk eller av andra skäl bör äta vegetariskt hundfoder så finns det helvegetariska hundfoder att köpa. Vi rekommenderar dock generellt inte vegetarisk kost till hundar.
 

Köpa hundfoder online & på nätet? Att köpa hundfoder online kan praktiskt när du vet vilket hundfoder du ska köpa. Däremot är du osäker och behöver expertkunskap så är det definitivt värt ett besök hos oss zoofackhandlare. Är du osäker på vilket hundfoder du ska köpa till din hund så är du varmt välkommen in till oss för att få experthjälp. Saknar du möjligheten att besöka oss så går det givetvis bra att ringa och maila också! Vi hoppas att denna guide gör det lättare för dig att köpa hundmat på nätet. Vi skickar hundmat hemlevererat fraktfritt från 500 kr.

Behöver du hjälp att välja rätt foder hund eller köpa ett bra hundfoder & hundmat till din hund?

Vet du inte vilken hundmat du skall välja till din hund? Så är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta den bästa hundmaten och det bästa Hundfodret oavsett behov. Vi erbjuder de flesta varumäken både online och i butik, varav många av varumärkena som Hills hundfoder och acana hundfoder har fått goda omdömen i tester. Föredrar du svensktillverkade hundfoder så hittar du även Standardt hundfoder och robur foder hos oss. Letar du efter storsäljare så som Royal Canin hundfoder billigt så har vi givetvis detta också. Vi hjälper dig helt enkelt att hitta det bästa hundfodret för din hund och valp. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig på plats! Hos oss kan du köpa bra, billig och prisvärd hundmat och hundfoder både Online med gratis hemleverans och i Butik.

Sortering:
Standardt Mild
från 185 kr
I lager
Standardt Normal
från 165 kr
I lager
Standardt Extra
från 175 kr
I lager
Royal Canin Maxi Puppy
KAMPANJ
från 269 kr
I lager
Acana Dog Grass-Fed Lamb
från 329 kr
I lager
Royal Canin Mini Puppy
KAMPANJ
från 99 kr
I lager
Royal Canin Medium Puppy
KAMPANJ
från 279 kr
I lager
Royal Canin Medium Adult
från 269 kr
I lager
Mush Vaisto Blå Frystorkad
från 179 kr
I lager
Mush Hellä Frystorkat Nöt
199 kr
I lager
Orijen Dog Original Adult
från 349 kr
I lager
Royal Canin Chihuahua Adult
från 179 kr
I lager
Royal Canin Mini Adult
från 189 kr
I lager
Orijen Dog Puppy
KAMPANJ
från 349 kr
I lager
Royal Canin Giant Puppy
689 kr
I lager
Mush Vaisto Grön Frystorkad
från 179 kr
I lager
Royal Canin Mini Exigent
289 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Ren med ben
PICK'N MIX: 10% RABATT >10ST
Four Friends Dog Grain Free Wild Boar
KAMPANJ
från 209 kr
I lager
Mush B.A.R.F. Basic® Kycklinghjärta hel
PICK'N MIX: 10% RABATT >5ST
Acana Dog Classic Red
från 299 kr
I lager
Royal Canin Mini Sterilised
från 259 kr
I lager
Four Friends Dog Puppy
KAMPANJ
från 99 kr
I lager
Brit Premium By Nature Sensitive Lamb
från 199 kr
I lager
Brit Premium Köttkorv Turkey & Peas
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Dog Adult Small Original
från 199 kr
I lager
Four Friends Dog Grain Free Lamb
KAMPANJ
från 209 kr
I lager
Bozita Robur Adult Maintenance
från 249 kr
I lager
Core Dog Adult Original Medium
från 249 kr
I lager
Acana Dog Adult
från 289 kr
I lager
Royal Canin Wet Mini Puppy Våtfoder
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Paté med Älg
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
från 13,50 kr
I lager
1 2 3 ... 15 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr