Start / Katt / Kattklös

Klösträd, Klösbrädor, kattställning & klöspelare

Kattmöbel: Alla katter har ett behova av att klösa. När en katt klöser vässar och slipar den inte bara klorna utan den markerar även sitt revir och tränar sina muskler. Köttmöbel, Kattklösar, kattställning och klöspelare finns i många olika varianter och storlekar, små enkla klösbrädor, stora klösträd och klösmöbler, som klätterträd för din katt eller diskreta klöspelare. Tänk på att större katter behöver kattställningar för anpassade för stora katter. 

Underkategorier: Klösbrädor & Klöspelare, Klösträd & Katträd, Reservdelar

Läs mer om kattmöbel & klattklös här


Den bästa kattklösen

Den bästa kattmöbeln för din katt är den som katten använder. För vissa katter innebär det en enkel klösbräda av wellpapp fäst på väggen, för andra ett enormt klösträd med avsatser, grottor och hängmattor. Oavsett vilken smak katten har finns det alltid åtgärder du kan ta för att uppmuntra katten att klösa på det ställe du har valt som rätt plats.

Vanliga frågor om kattklösar

Varför klöser katten?
Alla katter behöver klösa och det är inte för att de vill förstöra soffan och vara allmänt jobbiga. När en katt klöser markerar den dels sitt revir genom synliga rivmärken men även via doft från feromoner som utsöndras via tassarna.

Förutom tydlig revirmarkering bidrar klösandet till vassare och lagom långa klor samt att den ger katten en skön stretch och muskelträning.

Varför klöser katten när vi myser?
När du har en mysig katt liggandes i knät kan goset plötsligt avbrytas av tio sylvassa klor rakt in i ditt lår. Katten spinner och verkar ha det skönt men ändå sitter du och lider av dessa nålstick.

Det är helt naturligt. Liksom vid revirmarkering utsöndrar katten feromoner via tassarna vilket ger en hemtrevlig doft för den. Katten ser dig helt enkelt som den bästa platsen den kan vara på och vill återkomma, extra mysigt om det då också luktar hemma.

Hur stor kattklös ska katten ha?
Beroende på hur stor din katt är behöver den olika höjd att sträcka ut sig på.

Katten klöser inte på kattklösen, varför?
En katt vill klösa för att markera sitt revir och är kattklösen placerad på "fel" ställe, exempelvis undangömt i ett hörn, är det inte alltid katten tycker att det är värt att markera sitt revir just där.

Det kan också vara så att katten redan har utsett sin klösplats och då fortsätter den gärna att klösa där. Har du flera katter är det även viktigt att de har tillgång till flera olika platser för att inte konkurrera för mycket med varandra.

Var ska kattklösen placeras?
En bra placering är centralt i rummet så katten känner att revirmarkeringen synd tydligt. Är klösmöbeln utformad med platåer att sitta på är det även trevligt för katten att kunna kika ut genom ett fönster eller ha uppsikt åt flera olika håll samtidigt.

Hur länge håller en kattklös?
Beroende på hur stark din katt är och vilken typ av klös du har är hållbarheten olika lång. Sisalklädda klösbrädor och klösträd håller längre än motsvarande i wellpapp och de som har en tätare sisalmatta håller generellt sett bättre än klösar med lindat rep.

När ska jag byta ut kattklösen?
Klösen ska bytas när katten inte längre får något motstånd från den. Börjar repen hänga eller wellpappen bara är konfetti vet du att det är dags. Om du inte byter din kattklös i tid är risken stor att katten hittar ett nytt ställe och soffan ligger alltid nära till hands.

Finns det reservdelar till kattklös?
De flesta klösmöbler, klösträd och klöspelare är lätta att montera ihop och isär och därför är även delarna lätta att ersätta.

Hur många kattklösar behöver jag ha?
För det mesta är det bra att erbjuda din katt flera platser att klösa på. En bra regel är att ha en klösplats mer än antalet katter i hushållet, dvs 1 katt, 2 klösplatser, 2 katter, 3 platser, osv.

Har du en stor klösmöbel med flera olika klösplatser kan det absolut räcka men att erbjuda alternativ som en enkel klösbräda på väggen kan vara ett bra komplement. Observera dina katter och avgör efter deras smak.

Hur får jag katten att sluta klösa på möblerna?
Har din katt utsett soffan till klösplats? För att lära om katten är det viktigt att dels erbjuda alternativa platser att klösa på men även att göra det felaktiga stället oattraktivt.

1. Rengör området ordentligt. Kattens doft lockar tillbaka den till samma plats så försök rengöra området så noga som möjligt.
2. Obehaglig doft! Använd en spray som katten tycker luktar illa.
3. Täck över området med något glatt, exempelvis en vaxduk.
4. Placera klösmöbeln där katten gärna klöser, även om det är "fel plats", och låt den stå där några dagar. När katten vant sig kan du långsamt flytta den till den plats du tycker passar bättre.
5. Uppmuntra katten att använda klösen genom att spraya med god doftspray eller gnida in den med kattmynta. Häng gärna upp lite leksaker i den och beröm katten när den använder klösen.


BEHÖVER DU HJÄLP ATT VÄLJA UT EN KLÖSBRÄDA, KLÖSPELARE, ETT KLÖSTRÄD ELLER KLÖSMÖBEL TILL KATT?


Vet du inte vilket typ av klösbräda eller katträd du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en passande klösmöbel som passar dig och din katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att hitta en snygg, smart, smidig och skön klösmöbel! Hos oss kan du köpa bra, stabila och snygga klösträd och klösmöbler, billigt och prisvärt både Online och i butik!

Sortering:
Trixie Sisalrulle Ø9 cm
från 99 kr
Slut
Ozami Klösbräda Hörn
från 129 kr
Slut
1 2 3 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr