Start / Katt / Kattmat

Kattmat Online & Kattfoder

Kattmat & Kattfoder: Letar du efter kattmat och kattfoder? Då har du hittat rätt! Hos oss hittar du ett stort urval av kattmat, kattfoder online liksom billig kattmat och i storpack. Nedan kan du göra urval om du söker frysfoder, torrfoder eller blötfoder för din katt. Även smak, proteinkälla samt ålder och behov kan sorteras ut för att du enklare ska kunna hitta en kattmat som passar dig och din katt. I vårt sortiment hittar du noggrant utvalda foder & kattmat från välkända varumärken så som Royal Canin, Brit Care, Acana, Orijen med flera! Köp Kattmat Online med snabb hemleverans eller besök vår fysiska butik i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm, vi älskar besök - Välkommen in!

Underkategorier: Blötmat för katt - Torrfoder för katt - Frysfoder & Färskfoder för katt

Läs mer om att välja kattmat & kattfoder för din katt

Att välja rätt kattmat & kattfoder för din katt

Vi vet att det inte är enkelt att köpa kattmat på nätet - Att välja rätt kattmat för din katt är nästan som att försöka hitta en nål i en höstack. För att göra det lättare för dig att köpa kattmat på nätet så har vi tagit fram en snabbguide på vad du bör tänka på vid val av kattfoder. Alla katter har olika behov och mår bra eller mindre bra av olika fodertyper. Det som är gemensamt för alla kattdjur är att de är karnivorer, dvs köttätare. Katter ska inte ha vegetarisk kost då många av essentiella näringsämnen, såsom taurin och arachidonsyra, endast finns i animalisk produkter.

Vi vet att det inte är lätt att köpa kattmat på nätet men när du ska välja kattfoder utgå i första hand från hur gammal din katt är. Ungdjur behöver ofta mer energi än vuxna och seniorer. Kastrerade katter har även de andra behov än icke kastrerade och en kattmamma med ungar behöver ofta lite extra för att orka med. Tänk sedan på hur din katt beter sig, är den ute eller inne, dricker den mycket eller lite, hur ser avföringen ut, är pälsen fin och glansig?

En generell utgångspunkt är att titta på kattmatens kötthalt och innehållsförteckning. Kvalitetsmärken innehåller ofta mer kött vilket gör att katten får en finare päls, bättre tarmfunktion och inte behöver äta lika mycket som av kattmat med mindre kött eller mer spannmål. Billigare kattmat och kattfoder har generellt sett en högre mängd spannmål eller ris som utfyllnad, något som vanligen inte är en naturlig del i kattens kost. Kattmat som generellt har mer spannmål i innehållet är billigare, exempelvis latz kattmat, mjau kattmat och friskies kattmat.

 

KÖPA KATTMAT ONLINE & KATTMAT PÅ NÄTET

Givetvis är det supersmidigt att köpa mat till katten på nätet men det är inte ovanligt att vi får besök av kunder i butiken som gjort research i timmar, dagar och ibland veckor på kattmat. Frågorna är många kring valet av kattfoder - innehåll, ursprung, proteinkällor, spannmålsfritt eller inte, svensktillverkat m.m. Vi vet att ett besök hos oss med en konsultation om 15-30 minuter kan spara dig många timmars research på vilken kattmat som är lämpligt för er. Vi har sammanställt de viktigaste frågorna här, för att göra det lättare för dig att köpa kattmat online. Om inte, slå oss gärna en signal eller besök vår fysiska butik - så får du experthjälp! Sist men inte minst - våga prova!

 

Varför ska man välja kattfoder från zoobutik istället för billigare alternativ i livsmedelsbutikerna? 

På prislappen är kilopriset det som syns. Katten behöver dock upp emot dubbelt så mycket billigt foder från livsmedelsbutiken som ett foder från zoobutiken eftersom foder med sämre kvalitet har sämre smältbarhet. I slutändan mår både katten och plånboken ofta bättre av ett kvalitetsfoder. Utöver att du dessutom sparar pengar på att köpa ett kvalitetsfoder så kommer din katt både att må bättre, leva längre och förhoppningsvis inte besöka vetrinären lika ofta. I vårt sortiment hittar du fler varumärken som erbjuder spannmålsfri kattmat. Hos oss hittar du också kattmat storpack.

 

Kattmat i storpack

När du köper kattmat i storpack så bör du tänka på att om du endast har en katt och köper en kattmat storpack så måste du tänka på hur du förvarar kattmaten. Katter är kräsna djur och luktar sig framförallt fram till sin mat. Om du köper kattmat i storpack så är risken stor om du inte förvarar kattmaten rätt att den tappar doft och arom - vilket ofta gör att när du närmar dig slutet på kattmatspåsen så kan katten plötsligt inte vilja äta den längre. Vi rekommenderar att du alltid använder en bra förvaring för kattmatspåsarna.

 

ATT TÄNKA PÅ NÄR DU KÖPER KATTMAT TILL KATTEN 

Det är inte helt lätt att skriva en grundläggande guide för vad du bör tänka på när du väljer ett kattfoder till din katt. Det är väldigt många frågor och faktorer som är unika för individen. Vilket innebär att en kattmat som fungerar utmärkt för grannens katt inte alltid fungerar för min katt. Nedan går vi igenom ett par viktiga delar att ta hänsyn till när du väljer kattmat. Är du osäker på något så är du givet alltid varmt välkommen att höra av dig till oss.


Hur du introducerar ny kattmat för katten

Även om du har köpt ett nytt och dyrt kvalitetsfoder är det nya dofter och smaker för din katt. Kattmat av sämre kvalitet innehåller ofta mer artificiella smakämnen, socker och salt vilket tar ett tag att vänja av katten vid. Ge det tid och fall inte för de bedjande ögonen. Det är sällan en frisk katt svälter sig själv. 
För att säkerställa att katten inte reagerar negativt på ett kattmatsbyte så kan du introducera en ny kattmat med 25% per vecka och göra en lugn övergång över 3-4 veckors tid. Undvik att byta foder till kattungen tills dess att kattungen har vant sig vid sitt nya hem för att undvika onödiga förändringar och stressmoment.

 

Hur mycket kattmat ska katten äta?

Hur mycket kattmat du skall ge din katt per dag kan variera kraftigt beroende på kattens behov, ålder och storlek. En bra utgångspunkt är att kika på den kattmat du ger - alla varumärken har en rekommenderad dagsgiva per kg katt och dag. Om du har en katt som är mer kraftig än tunn så rekommenderar vi att du ger något mindre än rekommenderat och har du en mycket aktiv katt eller utomhus katt kan du ge något mer än rekommenderat. Men tänk på att utfodringstabellerna endast är riktmärken på hur mycket katten ska äta per dag.

 

Kattens ålder spelar roll - Köp åldersanpassad kattmat

De flesta välkända och större varumärken inom kattmat erbjuder åldersanpassad kattmat. Vilket innebär att man justerat protein, fett, mineral, vitaminnivåer och ingredienser utefter kattens ålderbehov - vilket kan variera kraftigt beroende på kattens fysiska ålder, mentala ålder och eventuella sjudomar. 

Kattmat till kattunge (upp till ca 12 månader)

 • Kattmat till kattungar & Kattungemat - Kattungar växer snabbt och deras kropp behöver mycket energi för att orka med. Välj en kattmat speciellt utformat för kattungar (ofta benämnd kitten), de innehåller mer protein, fett, energi och kalcium, vilket gör att din kattunge utvecklas som den ska. Många kattungar föds upp på kattmat som innehåller mer spannmål, så som mjau kattmat eller latz kattmat. Vi rekommenderar istället att byta kattmat till din kattunge till ett spannmålsfritt, sojafritt och glutenfritt alternativ så som exempelvis Orijen kattmat. Önskar du ett Svensktillverkad kattmat har vi alternativ så som Bozita kattmat.

 

Kattmat till vuxen katt (ca 1 år till 7 år)

 • Kattmat till vuxna katter - En katt "blir vuxen" när den blivit 1 år gammal. Den vuxna katten växer inte som en kattunge och förbrukar därför mindre energi. Utgå från hur din katt mår, vilken aktivitetsnivå den har och om hur den reagerar på olika sorters mat när du väljer foder. En kastrerad katt har tendens till övervikt, välj ett kattfoder speciellt anpassat för kastrerade djur. Utöver vikten kan även kastrerade katter också utveckla urin- och njurstenar, vilket t.ex. Sterilised från Royal Canins kattmat tar hänsyn till och minskar risken för uppkomsten av dessa. Du kan enkelt filtrera ut kattmat anpassad till kastrater nedan.

 

Kattmat till äldre & seniora katter (från 7 år)

 • Kattmat Senior - Den vuxna katten blir senior vid ca 7 års ålder. Ofta rör den sig mindre och kan få besvär med leder, tänder, urinvägar och matsmältning. Mindre energi behövs så det är viktigt att ha koll på kattens vikt. Innan katten uppnår denna ålder kan det vara bra med förebyggande foder och tillskott, exempelvis ge den sådan mat som främjar ledfunktionen. Att välja ett seniorfoder för katt är inte alltid enkelt, hos oss hittar du seniorkattmat från hills kattmat, bozita kattmat och iams kattmat bland många andra. Mer om kattmat för seniorer kan du både läsa om och hitta här.

 

Kattmat & kattfoder i olika former - Konstisenser & fördelar

Kattmat finns i många former, kvalitér och konsistenser. Det är inte alltid helt lätt att veta vilken väg vi ska gå när det gäller att välja vad som passar bäst för din katt. Nedan går vi igenom de olika konsistenserna liksom fördelarna med respektive. 

 

Blötmat till katt

Blötmat Liksom torrfoder så finns våtfoder i en mängd olika utföranden med anpassningar för ålder, storlek och kattraser. Våtfoder finns i en rad olika utförande med olika kvalitéer och innehåll. Allt från spannmålsfritt våtfoder till allergivänliga monoprotein foder. Våtfoder är även ett populärt val för mycket kräsna katter eller som topping som ger en extra klick smak.  Det finns många fördelar med blötmat för katt. Du hittar all blötmat för katt här.

Fördelar med blötmat för katt
 • Kattens får i sig mer vätska.
 • Lättuggat.
 • Smakar ofta väldigt bra.
 • Utmärkt som topping till torrfoder eller vid sidan om.
 • Lätt att ta med och hantera.
 • Stort urval på våtfoder med bra innehåll.


Torrfoder till katt

Torrfoder - Enkelt & smidig kattmat med anpassningar för ålder, storlek och kattras. Torrfoder för katt finns i en rad olika utförande med olika kvalitéer och innehåll. Allt från spannmålsfritt torrfoder till rasanpassade och allergivänliga monoprotein foder. Det finns många fördelar med torrfoder för katt. Du hittar alla torrfoder för katt enkelt här.

Fördelar med torrfoder för katt
 • Lätt att hantera.
 • Lång hållbarhet.
 • Stort urval.
 • Lättillgängligt. 
 • Allergivänliga varianter.
 • Monoproteiner.
 • Spannmålsfria alternativ.
 • Åldersanpassad.


Färskfoder till katt

Färskfoder Liksom torrfoder finns det många fördelar med färskfoder. Även om färskfoder eller frysfoder kan vara knepigare att hantera dagligen så finns det många fördelar med en färskfoder kost för katter och kattungar. Färskfoder finns idag i många olika varumärken och kvalitéer - det gäller att undersöka att du väljer ett som når upp till dina krav på kattmat. Alla färskfoder för katt hittar du här.

Fördelar med färskfoder för katt
 • Mer naturlig föda för de flesta katter.
 • Katter får oftast bättre och mer kompakt avföring.
 • Mindre risk för ohyra i kattmaten.
 • Smakar ofta väldigt bra.
 • Nästan alltid spannmålsfri.
 • Bättre näringsvärden i och med ej processade ingredienser.
 • Mindre allergiframkallande.


Frystorkad kattmat

Frystorkat Liksom torrfoder finns det många fördelar med frystorkad kattmat. Även om färskfoder eller frysfoder kan vara knepigare att hantera dagligen så finns det många fördelar med en färskfoder kost för katter och kattungar. Ett bra alternativ är då frystorkad kattmat, framförallt om du är på resande fot med din katt eller tycker att det är smidigare att hantera eller har ont om frysförvaring. Alla färskfoder för katt hittar du här.

Fördelar med frystorkad mat till katterna
 • Mer naturlig föda för de flesta katterna.
 • Hunden får oftast bättre och mer kompakt avföring.
 • Mindre risk för ohyra i katterna.
 • Smakar ofta väldigt bra.
 • Nästan alltid spannmålsfri.
 • Bättre näringsvärden i och med ej processade ingredienser.
 • Mindre allergiframkallande.
 • Bra alternativ till färskfoder för katt.

 

Kattmat vid känslig mage eller allergier

Precis som oss människor kan även katter utveckla allergier mot födoämnen eller andra saker i sin omgivning. Alla foderintoleranser behöver inte yttra sig i form av allergier utan kan också orsaka lös avföring liksom hård avföring eller gas. Olika former av känsligheter eller allergier kan så klart undvikas genom att utfodra med rätt kattfoder. Nedan har vi listat vanligt förekommande problem hos katter som ofta kan orsakas av att utfodra katten med fel foder. Kika in alla kattfoder anpassade för känsliga magar här och spannmålsfri kattmat och kattmat vid allergier här

 

Tecken på fel kattmat

Katten har torr och glanslös päls Ett vanligt symptom på att kattmaten inte innehåller det din katt behöver är torr och glanslös päls samt att katten hårar mer än normalt. I så fall titta gärna efter en kattmat som innehåller med lax, omega-3 och omega-6 fettsyror eller är för hud och päls. Däremot var försiktigt med att överutfodra din katt då kattmat med fokus på hud och päls generellt innehåller mer energi och fett
Spannmålsfri kattmat & kattfoder
Idag är spannmålsfri kattmat vanligt förekommande och näst intill en trend. Att katter "alltid" mår bättre av ett spannmålsfritt kattfoder behöver inte alltid vara sant. Något att ta hänsyn gällande spannmålsfria kattfoder är vad maten innehåller istället för just spannmål. I många fall används spannmål som bindmedel vid torrfodertillverkning utöver att det också är kostnadseffektivt. Vissa spannmålsfria kattfoder använder sig av potatis som enligt dagens forskning är en av de bättre kolhydratskällorna med lågt glymeiskt index. Andra använder sig av ärtor och linser. När det gäller alternativa kolhydratskällor till spannmålsfria kattfoder så bör du även titta på vad det spannmålsfria kattfodret innehåller i stället och framförallt i hur stor mängd. Desto större mängder kolhydrater i form av majs, vete, potatis, ärtor, linser osv. desto billigare blir ett kattfoder, detta gäller även spannmålsfria kattfoder. I vårt sortiment hittar du även kattfoder som är spannmålsfria och dessutom helt potatisfria, Acana kattmat och Orijen kattmat är bra exempel på kattfoder med stor mängd kött, mindre mängd kolhydrater och uteslutande kolhydrater från växter och grönsaker.

Vi tycker att du inte ska stirra dig blind på att ge din katt ett kattfoder med det "bästa innehållet" utan precis som för oss människor mår vi bra av olika kost beroende på förutsättningar, gener och miljö. Därför tycker vi att du skall välja ett kattfoder som just din katt mår bäst på.


Min katt vill inte äta / Kräsen katt?

Min kat vägrar äta / Kräsen katt?

Varför din katt inte äter kan ha flera olika orsaker. Är den fullt frisk kan det vara så enkelt som att den kattmat du erbjuder inte luktar gott eller skålen det ligger i är smutsig. Nedan följer några andra vanliga orsaker till matvägran. Skulle någon av nedanstående förslag inte fungera så prova gärna kattmat med mycket färskt kött eller Royal Canin Exigent som har en förhöjd doft.

Du bör även fundera på hur du förvarar din kattmat också. Har du endast en katt kan det vara en fördel att köpa en mindre förpackning istället för en stor kattmatsäcks. Anledningen till detta är att så snart du öppnat förpackningen med kattmat så börjar doften att gå ur och katter är djur som har färre smaklökar och luktar sig därför till sig maten i större utsträckning. En enkel lösning är att du köper en 2-4 kg förpackning för 1-2 katter mer frekvent än en storsäck. Förvara även kattmaten i en lufttät behållare, mörkt och svalt så håller doften längre.

Smutsiga skålar

Katter har ett väldigt känsligt luktsinne och är väldigt renliga av sig. Diska skålen regelbundet och låt inte blötfoder ligga framme.

Maten är kall

Kall mat luktar mindre vilket påverkar smaken. Låt blötfodret till katten stå framme en stund i rumstemperatur och prova sedan igen. Katter är naturliga jägare och därför passar kropps och rumstempererad mat bäst då det är närmast i temperatur hos bytesdjuret.

Du ger för mycket mat

Katter har en liten magsäck och kan inte äta hur mycket som helst. På kattmatsförpackningen står det hur mycket som rekommenderas för katter av olika vikt, var noga med att inte ge för mycket. Den generella regeln här är att dyrare kattmat innehåller högre kötthalt och därför behöver katten äta mindre för att få i sig samma mängd energi. Katter kan heller inte lagra sin energi och småäter därför gärna flera gånger under dagen till skillnad från hundar som kan lagra sin energi.

Maten står alltid framme

Med fri tillgång till mat är det enkelt att vänta och rata. Var tuff mot din katt och servera på bestämda tider, sedan tar du bort maten. Detta är något du också ska anpassa efter just din katt och din katts aktivitetsnivå.
 


Kattmat bäst i test - om kontorskatterna får bestämma

Populära val av kattmat

Hos oss hittar du över tjugo olika varumärken av kattmat. Alla varumärken noggrant utvalda för sina egenskaper, kvaliteer och innehåll. Våra mest populära varumärken är bland andra Acana kattmat, hills kattmat liksom Svensktillverkade Bozita Feline och Royal Canin kattmat. 

Torrfoder

Toppvalen när våra katter får bestämma i kategorin torrfoder är väldigt olika beroende på behov, smak och tycke. Toppvalet bland Svensktillverkade kattmat är Bozita kattmat - vilket är ett Svensktillverkad kattfoder med högkvalitativa ingredienser. Andra torrfoder som också står högt på listan är AcanaCore ProfineSe alla torrfoder för katt.

Blötmat

Lite topping eller blötmat på sidan om maten är aldrig fel - då och då erbjuder vi givetvis lite extra smarrig blötmat till kontorskatterna. Högst på listan när det kommer till smaklighet och innehåll står Carnilove. En blötmat för katt som innehåller mycket kött, extremt hög smaklighet samt superfrukter, bär & örter. Givetvis står svensktillverkade Bozita riktigt högt i kurs med både hög smaklighet och ett bra innehåll. Se alla våtfoder för katt.

Färskfoder

I och med färskfoders intågande så är det så klart några av kontorskatterna som också delvis utfodras på färskfoder liksom helutfodras - Toppvalet är Finska Mush som endast har ett innehåll från lokala gårdar. Se alla färskfoder för katt.Vanliga frågor om kattmat

Introducera ny kattmat & kattfoder
Även om du har köpt ett nytt och dyrt kvalitetsfoder är det nya dofter och smaker för din katt. Kattmat av sämre kvalitet innehåller ofta mer artificiella smakämnen, socker och salt vilket tar ett tag att vänja av katten vid. Ge det tid och fall inte för de bedjande ögonen. Det är sällan en frisk katt svälter sig själv. 

För att säkerställa att katten inte reagerar negativt på ett kattmatsbyte så kan du introducera en ny kattmat med 25% per vecka och göra en lugn övergång över 3-4 veckors tid. Undvik att byta foder till kattungen tills dess att kattungen har vant sig vid sitt nya hem.

Finns det ekologiska & kravmärkt kattmat? Det finns ett par olika ekologiska & kravmärka tillgängliga på europeiska marknaden idag. 

Att en kattmat är kravmärkt eller ekologisk innebär inte att den per automatik är bättre för katten eller att fodret har en mindre miljöpåverkan. Generellt har ekologiskt odlade och tillverkade produkter en högre utsläppspåverkan med en produktion som ger t.ex. högre koldioxidutsläpp genom hela tillverkningskedjan. Reglerna för vad som får kallas "organic" eller "ekologiskt" skiljer sig ofta från land till land och på så sätt kan en kattmat som är ekologisk i ett annat land inte kallas ekologisk i sverige.

Vill du ändå göra ditt bästa för att ge ett så litet avtryck som möjligt genom rätt val av kattmat, så föreslår vi att du köper en högkvalitativ kattmat som innehåller en högre mängd energi och näring per foderkula än en billigare kattmat med sämre näringsinnehåll.

Här kan du läsa mer om kravmärkning. Här kan du läsa mer om vad som anses vara ekologiskt. 


 
Vilket är den bästa kattmaten? Vi får ofta frågan om vilket kattmat som är den bästa. En fråga som inte på något sätt kan generera ett kort svar. Skulle du få ett kort svar när du ställer denna fråga så får du troligen inte ett ärligt svar.

För att reda ut vilket kattfoder som är det bästa för dig och din katt så behöver vi ställa en del frågor. Utefter svaren på dessa frågor nedan så tror vi att du på egen hand kan komma fram till vilken kattmat som är det bästa för dig och din katt. Har du fler frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss, så hjälper vi självklart till!

Torrt, blött eller fryst?

Är det ett torrfoder, färskfoder eller blötmat du vill utfodra med? Generellt så använder de flesta sig utav torr kattmat, så kallat torrfoder till sina katter. Främst för att det är enklast att utfodra med och oftast har ett bra innehåll när du köper det i zoofackhandeln.

Ålder på din katt

Hur gammal din katt har stor betydelse vid val av kattfoder, har du en kattunge bör du först och främst utgå från din kattunges behov som skiljer sig från vuxna och seniora katter och därför välja ett foder som är anpassat efter kattungars växande behov. 


Allergier eller känsligheter?

Har din katt eller kattunge några kända allergier eller känslig mot någon specifik ingrediens eller protein? I så fall ska du ta hänsyn till detta vid valet av kattfoder och i största möjliga mån utesluta detta ur kattens diet.

Speciella behov?

Har du en långhårskatt eller en katt som är kastrerad eller steriliserad? Oavsett behov så ska detta också tas hänsyn till vid valet av kattmat. Ibland har en katt flera specifika behov och då får du antingen prioritera det största behovet eller blanda.


Svensktillverkat?

Är det viktigt för dig att kattfodret du väljer är Svensktillverkat så har vi alternativ att erbjuda så som Bozita kattmat och Bozita blötmat för katt Båda dessa kattfoder är tillverkade i Sverige med så mycket som möjligt av ingredienserna från svenska källor.


Spannmålsfritt?

Är det viktigt för dig att kattmaten är spannmålsfri? Många frågar idag efter spannmålsfria kattfoder, vilket det finns en uppsjö av. När det kommer till valet av ett spannmålsfritt kattfoder bör du även ställa frågan vad kattfodret innehåller istället för spannmål, som ofta är en viktig ingrediens för att kunna binda ihop torrfoderkulan i tillverkningen. Mer om just spannmålsfria kattfoder kan du läsa under spannmålsfritt kattfoder & kattmat. 

 

Hur fungerar smakgaranti på kattmat? Vi erbjuder 100% smakgaranti på alla foder vi säljer! Om hunden eller katten av okänd anledning inte vill äta av fodret eller om du inte är helt nöjd med fodret erbjuder vi självklart 100% smakgaranti.

Detta innebär att du kan byta till ett annat foder eller få pengarna tillbaka. För att använda dig av smakgarantin, så krävs det att du nyttjar smakgarantin inom 30 dagar från inköpstillfället. Kan uppvisa köpebevis i form av kvitto, kontoutdrag eller faktura samt att du har minst 80% av säckens innehåll kvar samt originalförpackning.

Returfrakten för att nyttja smakgarantin står du för, givetvis kan du kostnadsfritt komma in i vår fysiska butik för att nyttja smakgarantin. Har du frågor är du välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig med valet av foder.

Innehåller kattmat socker & salt? Billigare kattmat innehåller tyvärr ibland både salt och socker för att förhöja smakligheten. I stort sett är alla kattfoder vi säljer både fria från tillsatt socker och salt. Socker och salt är inget som hör hemma i en katts naturliga föda.


Vilken kattmat smakar bäst? Vilket kattfoder som smakar bäst så får du prova dig fram vad just din katt tycker smakar bäst. Alla katter är individer och därför finns det inget kattfoder som alla katter tycker om. 

Vi får även frågan om vilken smak specifika kattfoder har och även om det är en kattmat tillverkat med kyckling som första ingrediens så behöver inte smaken nödvändigtvis vara kyckling. Smaken på kattfoder, då framförallt torrfoderkulor består oftast av en buljong som sprayas på foderkulorna under tillverkningsprocessen. Därför är det väldigt svårt att säga att ett visst kattfoder har en specifik smak. Alla fodertillverkare använder sig dock inte av denna teknik även om den blir vanligare och vanligare.


Köpa kattmat online? Att köpa kattmat online är kanske inte alltid så enkelt, framförallt när om du inte vet sedan tidigare vilken kattmat din katt mår bäst på. Vi vet att många timmars research på diverse forum m.m. inte alltid ger en korrekt och hel bild av vilken kattmat som fungerar bäst för din katt. Vi har lärt oss mycket genom många års erfarenhet och genom att ha hjälpt många kunder och katter att hitta rätt kattmat. Vi vet helt enkelt att ingen katt är den andra sig lik. Ring oss gärna om du är osäker på något gällande kattmat. 


Vegetarisk kattmat?  All kattmat som tillverkas idag är framtagen och tillagad efter kattens näringsbehov. Eftersom att dagens huskatters näringsbehov är snarlika sina besläktade kusiner, urkatten - som är köttätare så är det svårt att utfodra katten vegetariskt och samtidigt möta kattens naturliga näringsbehov. Vi rekommenderar dock generellt inte vegetarisk kost till katter.

Vad är Kattmat BARF?  B.A.R.F Står för Biologiskt anpassad rå föda och är precis vad det låter som. Den kost som katt naturligt skulle äta i det vilda. I dag finns det även flera kattfoder i torr form som efterliknar BARF-kost om du vill utfodra enligt BARF-konceptet utan att behöva hantera färsk- och frysfoder.
 

FÖRDELAR MED BARF KATTMAT

 • Naturligt kattmat som stärker och stödjer kattens immunförsvar.
 • Mindre benägna att bli sjuka.
 • Råkost stärker brosk, senor & leder.
 • Kattmat får ofta mindre tandsten.
 • Inga tillsatser.
 • Du har 100% kontroll på vad din katt får i sig.

NACKDELAR MED BARF KATTMAT

 • Svårare att hantera.
 • Kräver generellt stora frysutrymmen.
 • Kan vara svårt att se till att katten får i sig allt den behöver.
 • Tar mer tid.

Oavsett om du väljer att utfodra din katt med en BARF-kost så försök att inte mixa för mycket med torrfoder. Enligt nyare studier så finns det risk för att balansen i magen och pH-värdena hos katter kan sättas ur spel vid fel förhållande av torrfoder kontra färsk eller barffoder.

Har du vant in din katt vid BARF-kost så bör du hålla BARF-utfodringen över 70-75% per dag i och med att magsyran hos katten har anpassats till att bryta ner och smälta råkost. Blandar du då in för mycket torrfoder så riskerar det surare pH-värdet i magen att ge irritationer och kan leda till magkatarr. 

Samma gäller även åt andra hållet, om din katt utfodras till störst del med torrfoder så anpassas magsyran i magsäcken efter detta. Vilket leder till att det blir svårare för katten att ta till vara på all näring i en BARF-utfodring. 

En korrekt BARF-utfodring består generellt av 70-80% kött, 10-15% ätbara ben och ca 10% inälvor.Hemlagad kattmat?  Att utfodra sin katt med hemlagad kattmat finns de flera fördelar med att göra. Dels så kan det vara så att du har en allergisk eller överkänslig katt och då enkelt kan styra vad den hemlagade kattmaten innehåller men det kan också vara kul att prova på. Det viktigaste att tänka på när du lagar din egen kattmat är att du tillsätter en vitaminpremix eller är mycket noggran med vilka ingredienser och i vilken mängd du använder dem. Beroende på behov hos katten så är det bra att utgå efter ca 50-75% animaliskt protein och 10% fett samt 20-40% frukt och grönsaker.
 

ENKELT RECEPT FÖR HEMLAGAD KATTMAT.55-65% muskelkött.
20-30% hjärta - källa till bland annat taurin.
10% lever.
5% grönsaker, frukt och bär.
ca 1 msk Standardt laga mat (hittar du under kosttillskott för katt)
ca 2 msk fiskolja


Hur bantar jag katten på bästa sätt?  Överviktiga katter är tyvärr alldeles för vanligt i Sverige i dagsläget, vilket kan och ofta ger upphov till flera följdsjukdomar så som diabetes, sämre ledfunktion och allmänhälsa. Många överutfodrar sina katter utan att tänka på det.

För att utfodra din katt korrekt bör du börja med att titta på förpackningen på kattmatspåsen, det finns nästan alltid en rekommenderad mängd foder per dag. Leta upp raden för din katts målvikt och utgå från denna. Är du och din katt aktiva mindre än en timme per dag så bör du minska mängden kattmat något. Ger du din katt kattgodis eller något annat så bör du minska mängden kattmat du ger per dag. Likaså om du kompletterar kattmaten med blötmaten eller färskfoder så reducerar du motsvarande mängd på torrfodret.

Målvikten på din katt beror helt på kattens  storlek, ras och gener. Helst ska kattens form avsmalna från bröstpartiet och bakåt. Du får gärna känna kattens revben.

Hur bantar vi katten eller bidrar till att uppnå kattens idealvikt på bästa sätt? Det finns flera tillvägagångssätt men nedan går vi igenom de vanligaste och kanske enklaste sätten?

REDUCERA MÄNGDEN KATTMAT

Liksom för oss människor är det totala mängden näringsintag kontra totala mängden näring som vi gör av med som styr om vi går upp i vikt eller ner i vikt. All energi vi får i oss som vi inte gör av med kommer att lagras i kroppen i form av fettceller. Samma sak gäller katter, d.v.s. ger du katten mer foder än vad den gör av med så kommer katten att lagra detta i fettceller, vilket vi vill undvika för kattens bästa. Så för att reducera kattens vikt bör vi alltså se till att kattens totala näringsintag per dag är lägre än kattens energiåtgång för att uppnå önskat resultat.  

LIGHTFODER TILL KATT

Ett annat sätt som kan vara nödvändigt för katter som är kraftigt överviktiga eller för katter som är omättliga är att använda sig av ett lightfoder. Dessa foder kan skilja sig markant från ett varumärke till ett annat men ger oftast samma resultat, det finns en mängd olika sätt att uppnå minskad vikt hos katten genom lightfoder. I huvudsak brukar lightfoder för katter innehålla mer fibrer och ha foderkulor med mer volym för att ge en ökad mättnadskänsla. Vi vet ju alla hur svårt det är att motstå en katts tiggande beteende eller hur?

Kattmat FÖR KASTRATER (STERILISED) 

Katter som är kastrerade, framförallt hankatter har tyvärr ökad risk för övervikt på grund av de hormonella förändringar som sker vid kastreringen. En kastrerad katts ämnesomsättning kan minska så mycket som med 30%. Därför är det viktigt att du recuderar mängden foder eller byter till ett light eller sterilised foder till din katt som är kastrerad för att undvika framtida övervikt. 

Oavsett vilken väg du väljer att gå för att uppnå kattens idealvikt så bör du kombinera detta med ökad motion. Börja succesivt och öka mängden daglig motion. Hur mycket kattmat ska man ge?  Hur mycket kattmat du skall ge din katt per dag kan variera kraftigt beroende på kattens behov, ålder och storlek. En bra utgångspunkt är att kika på den kattmat du ger - alla varumärken har en rekommenderad dagsgiva per kg katt och dag. Om du har en katt som är mer kraftig än tunn så rekommenderar vi att du ger något mindre än rekommenderat och har du en mycket aktiv katt eller utomhus katt kan du ge något mer än rekommenderat. Men tänk på att utfodringstabellerna endast är riktmärken på hur mycket katten ska äta per dag.

Hur mycket ska en katt väga?  Hur mycket en katt ska väga är högst individuellt - vissa mindre katter kan väga så lite som 2-3 kg medan större kattraser och huskatter kan väga upp till 8-10 kg beroende på kroppsbyggnad. 

Det viktigaste är att du känner, klämmer och tittar på din katt så att katten inte är överviktig. En normalviktig katt är betydligt slankare baktill och har ingen hängbuk eller främst inte en fylld hängbuk.

Ska kattmaten stå framme? Katter är småätare och kan inte lagra sin energi, därför passar det bäst för de flesta katter att maten alltid står framme. Beroende på vilken typ av mat så bör kattmaten inte stå framme allt för länge då den riskerar att bli dålig (blötmat & våtfoder). 

Katter med en tendens till övervikt eller kastrater kan du ofta med fördel för kattens eget bästa portionera ut dagsransonen över dagen. Tänk dock på att katter är nattlevande djur och gärna äter på nätterna när du sover!

Hur mycket kattmat äter en kattunge? Hur mycket din kattunge behöver äta är individuellt - köper du ett kvalitativt kattungefoder så kan du börja med att utgå från utfodringstabellen på påsen. 

Hur mycket mat ska en innekatt ha? När du utfodrar din innekatt så utgå först och främst från utfodringstabellen på den kattmat du utfodrar katten med. Räkna dock med att en innekatt gör av med mindre energi än normalt och därför troligtvis behöver en mindre mängd kattmat per dag än vad som är rekommenderat på påsen. 

 

 

BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA KATTMAT & KATTFODER TILL DIN KATT?

Vet du inte vilken kattmat du skall välja till din katt? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta den bästa kattmaten och det bästa kattfodret oavsett behov. Vi erbjuder de flesta varumäken både online och i butik, varav många av varumärkena som Hills kattfoder och acana kattmat har fått goda omdömen i tester. Föredrar du svensktillverkade kattmat så hittar du även Bozita kattmat hos oss. Letar du efter storsäljare så som Royal Canin kattmat billigt så har vi givetvis detta också. Vi hjälper dig helt enkelt att hitta det bästa kattfodret för din katt och kattunge. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig på plats! Hos oss kan du köpa bra, billig och prisvärd kattmat och kattfoder både Online och i Butik.
Sortering:
Monster Cat Adult Single Protein Beef Burk
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Adult Single Protein Chicken Burk
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Adult Multi Chicken/Turkey/Duck
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Pouches Adult Chicken Våtfoder
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Adult Multi Protein Duck & Game Burk
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Adult Single Protein Turkey Burk
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Pouches Adult Salmon
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Pouches Adult Lamb
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Pouches Kitten Chicken & Turkey
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Monster Cat Pouches Adult Turkey
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Kitten Chicken
från 65 kr
Monster Cat Pouches Adult Beef
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött&Fisk bitar i sås
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött Meny Bitar i gelé
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Cat SS Flaked Tuna & Shrimp
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött&Fisk bitar i gelé
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Bozita Multibox Kött Meny bitar i sås
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Cat 98% Turkey
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
23,95 kr
Core Cat SS Shredded Chicken & Liver
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Cat 98% Chicken & Salmon
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Cat SS Flaked Tuna & Salmon
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
Core Cat SS Chunky Beef & Chicken
PICK'N MIX: 5% RABATT >12ST
1 2 ... 7 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr