Start / Katt / Kattleksaker / Aktivering

Kattspel & Aktiveringsleksaker för katt

Aktiveringsleksaker katt: Att aktivera sin katt med en aktiveringsleksak är viktigt, många glömmer bort att även katter behöver den mentala stimulansen. Aktiveringsleksaker för katt och kattungar är bäst lämpade för inomhusbruk. Aktiversleksaker för katt är ofta uppbygda och designade att ge katten eller kattungen något mentalt stimulerande. Till skillnad från hundar, brukar aktiveringsleksaker för katt vara mer utformade för att stimulera och initiera jakt. Även problemlösningsorienterade aktiveringsleksaker för katt uppskattas ofta av framförallt inomhuskatter. Har du en oerfaren kattunge eller vuxen katt kan det vara en god idé att börja med ett enklare kattleksak aktivering. Hos oss hittar du kattleksaker som rör sig, leksaker för aktivera katt i lägenhet och aktiveringsmatta för katt från välkända varumärken som Trixie, Nina Ottosson, PetCare, Petsafe och Dogman, Kitty Play med flera!

Läs mer om Aktivitetsleksaker & om att aktivera katter

Kort om Aktivitetsleksaker för katt

Aktiveringsleksaker katt: Att stimulera både vuxna katter och kattungar mentalt är väldigt viktigt, framförallt inomhuskatter eller katter i lägenhet. Genom mental stimulans får du generellt en mer lugn, harmonisk och balanserad katt. Har du upplevt att hur mycket du än tröttar ut din katt fysiskt så är den fortfarande stissig eller inte riktigt avkopplad? Då kan det vara dags att prova en aktiveringsleksak tillsammans med din katt. Aktivitetsleksaker och aktiveringsleksaker för katt är en leksaker du plockar någon eller några gånger i veckan och leker tillsammans med din katt. 

En aktiveringsleksak är inte alltid ett pussel eller problemlösning utan även kattleksaker som kan fyllas med godsaker eller torrfoder som ger din katt mental stimulans och aktivering samtidigt som du ger katten mat. Aktiveringsmattor för katt är en populära att gömma godis i, liksom lickimat som är ett utmärkt sätt att aktivera innekatt med. Lickimat kan enkelt fyllas med godis eller blötmat och sedan frysas för att låta katten få en lång stund av stimulans och aktivering. Om du använt blötmat, färskfoder eller frysfoder tänk då på att rengöra leksaken ordentligt så att den inte möglar till nästa gång ni vill använda den tillsammans. Katter liksom oss människor är individer och tycker därför inte alltid om samma leksaker och behöver variation i både lek och stimulans.

 

Tips på aktivering av katter.


Aktivitetsleksaker - laserpekare katt

Laserpekare för katt kanske är den mest kända aktiveringsleksaken. Oavsett ålder eller form på katt så blir nästan alla katter triggade och upprymda av en laserpekare. Laserpekaren är en enkel aktiveringsleksak för katt som gör det många andra betydligt mer avancerade leksaker gör. Nämligen triggar jaktinstinkten - Katten kan göra nästan vad som helst för att fånga den klassiska laserpekaren för katt. Därför bör laserpekare alltid finnas i varje kattägares leksakskit för katten!

 

Aktivitetsmatta & Aktiveringsmatta katt

Olika typer av aktivitetsmattor har blivit mycket populära för katter. Dels så kan du använda dem tillsammans med katten för att gömma mindre leksaker i, gömma kattgodis eller torrfoder. Eller så fyller du den med torrfoder och godis och sedan låter katten hitta maten i egen takt. Oavsett så ger en aktiveringsmatta katt något för både dig och och katten att leka med tillsammans. 

 

Aktivera katt i lägenhet

Att aktivera katt i lägenhet är viktigt. En katt som blir understimulerad blir ofta obalanserad och hittar på saker som du absolut inte vill. Dessutom är aktivering av katten viktigt för kattens fysiska form och hälsa. Att aktivera en inomhuskatt kan både ske genom fysisk och mentalt stimulerande lek inomhus eller genom en promenad med katten i en sele. Även Agility för katt är många gånger uppskattat!

Tips på aktivering av innekatter:

 • Lek med katten - vippor eller roliga möss med kattmynta kommer ni långt med.
 • Se till att du har en bra klätterställning till katten att både leka, utforska och klösa på.
 • Gå på kattpromenader med en sele och koppel.
 • Lär din katt olika trick - Katter kan läras massor med trick och tycker ofta att det är kul samtidigt. Börja med att lära katten enklare trick. Använd gärna en klicker för belöning så katte inte går upp i vikt.

 

Kattleksaker som rör sig

Kattleksaker som rör sig är också mycket populära kattleksaker som triggar jaktinstinkten hos många katter. Kattleksaker som rör sig kan vara allt från en kattvippa till batteridrivna kattleksaker med fjädrar eller en klassiker som Trixie Turbinboll. Kattleksaker laser fungerar också utmärkt att använda liksom Catit Senses olika kattspel med bollar.

 

Foderaktivering för katt 

Många gånger fungerar även foderaktivering för katt riktigt bra att stimulera katten mentalt med. Att aktivera katten vid matning är inte speciellt svårt. Vill du testa din katt så kan du prova att lägga ner en pingisboll i kattens matskål för att göra det lite svårare och mer mentalt stimulerande att äta. Nästa steg är att t.ex. använda Trixie Tunnelfeeder eller Northmate Aktiveringsplatta. Dessa kan du använda för att utfodra din katt dagligen men liksom plocka fram vid behov av aktivering.

 

Vanliga frågor om Aktivitetsleksaer & aktiveringsleksaker katt

Vilken aktivitetsleksak för katt bör jag börja med? Vi rekommenderar att alltid ha en kul mus, boll, kattvippa och laserpekare för katten i grundkittet. Med dessa kattleksaker kommer du långt i både fysisk och mental stimulans av katten.

Vilken aktiveringsleksak katt är bäst?? Det beror helt på personligheten hos din katt. Vissa katter får aldrig nog av mental stimulans och kan aktiveras länge åt gången. Medan andra katter tröttnar fort och kanske hellre leker mer fysiskt med t.ex. en godisboll. Är du osäker prova gärna dig fram och se vad din katt eller kattunge uppskattar.

Hur aktivera innekatt?

Att aktivera innekatter  är viktigt. En katt som blir understimulerad blir ofta obalanserad och hittar på saker som du absolut inte vill. Dessutom är aktivering av katten viktigt för kattens fysiska form och hälsa. Att aktivera en inomhuskatt kan både ske genom fysisk och mentalt stimulerande lek inomhus eller genom en promenad med katten i en sele. Även Agility för katt är många gånger uppskattat!

Tips på aktivering av innekatter:

 • Lek med katten - vippor eller roliga möss med kattmynta kommer ni långt med.
 • Se till att du har en bra klätterställning till katten att både leka, utforska och klösa på.
 • Gå på kattpromenader med en sele och koppel.
 • Lär din katt olika trick - Katter kan läras massor med trick och tycker ofta att det är kul samtidigt. Börja med att lära katten enklare trick. Använd gärna en klicker för belöning så katte inte går upp i vikt.


Hur mycket aktivering behöver en katt? Det är svårt att säga en exakt mängd minuter per dag som katter behöver aktiveras då det kan variera stort beroende på individ, ålder på katt eller kattunge liksom skador m.m. Men för att din katt ska må bra så föreslår vi att du tar fram en katt aktivitetsleksak ett par gånger per dag och gärna leker med katten 5-15 minuter åt gången.

Kan katter ha tråkigt? Självklart kan katter ha tråkigt och bli understimulerade, vilket i sin tur kan leda till oönskade beteenden i hemmet. Därför rekommenderar vi du bör ha flera kattleksaker aktivering för din katt.

Hur vet jag om min katt är understimulerad? Om din katt är understimulerad så har du ofta märkt det en längre tid. Nedan går vi igenom flera tecken på att din katt kan vara understimulerad.

Tecken på att din katt är understimulerad
 • Katten verkar stressad.
 • Överdrivet jamande.
 • Överdrivet & frenetiskt tvättande.
 • Gör sina behov utanför kattlådan.

Att aktivera katten behöver inte vara speciellt svårt. Allt från pappkartonger, skokartonger eller toarullar kan användas att göra tillfälliga kattleksaker av. Du behöver heller inte alltid leka med katten, utan ibland räcker det med att du initierar lek med katten. 

Behöver du hjälp att välja en bra leksak för att aktivera din katt eller kattunge med?

Vet du inte hur du ska aktivera din inomhuskatt eller vilken typ av laserpekare katt du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta en rolig, underhållande och mentalt stimulerande aktiveringsleksaker katt. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig! Hos oss kan du hitta ett trevligt sortiment av aktivitetsleksaker & laserpekare för katt, köp billigt online eller i butik.Sortering:
Jr Farm Catnip-Marbles
79,90 kr
Slut
Trixie Snacksorm TPR
129 kr
Slut
Kong Naturals Catnip
79 kr
Slut
1 2 3 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr