Stäng
Start / Hund / Hundbur & Transport / Bilbur

Bilbur & hundbur till bilen

När det kommer till att välja en bur till bilen så finns det en hel del att tänka på. Köper du en bilbur till valpen så kan det vara en idé att köpa en bur som även passar till en vuxen hund. Hos oss hittar du bland annat krocktestade bilburar från Mim Variocage, 4Pets Pro & Caree samt enklare metallburar. Visste du att en hundbur kan motverka åksjuka? Har du frågor som vi inte besvarar i "vanliga frågor" nedan gällande transportburar och bilselar för hund är du varmt välkommen att höra av dig. Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor vi får kring hundburar & transporter.

Läs mer om hundbur till bilen

Bilburar & hundbur till bilen i korthet

När det kommer till att transportera hundar i bilen är säkerheten viktig, inte bara för hunden utan också för medpassagerare. Visste du  att en hund som väger ca 6 kg normalt, väger 240 kg vid en krock i 50 km/h och hela 768 kg vid 90 km/h? Så för hunden och din säkerhet är valet av bilbur viktig! 

Enligt Svensk lag måste din hund transporteras på ett säkert sätt i bilen, hunden får inte utsättas för skada eller lidande i samband med transport och buren skall vara lämplig för ändamålet. Även storlek på bilbur och temperaturer regleras i denna lag. Mer om vad som gäller för din hund kan du läsa längre ner under svar på vanliga frågor kring bilburar. Givetvis går det utmärkt att både maila och ringa oss om du behöver hjälp.
  

Vanliga frågor om hundbur till bilen & bilburar till hund

Vad säger lagen om transport av hundar i bilen?

Vad säger lagen om transport av hundar i bil?

Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Bilburen & hundburen skall vara lämplig för ändamålet. 

Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur eller bilbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

Hundar får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
Hundar får inte förvaras permanent i en hundbur.
Vid hundtransport måste hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme och utfodras högst med 24 timmars intervall.
Hundburen eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

- Längd på bilbur:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på bilbur:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på bilbur:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 

- Transport av flera hundar i bilen: 
Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

Fullständiga regler om transport av hundar hittar du på Jordbruksverkets webbplats.

Hur vänjer jag min hund vid en bilbur?

Hur vänjer jag min hund att vara i bilburen?

Börja med att vänja hunden eller valpen vid bilburen genom att ha den ståendes öppen inomhus så hunden får undersöka buren i lugn och ro. Lägg gärna hundens favoritfilt eller mysfilt i buren och locka försiktigt in hunden med hjälp av hundgodis om det behövs. Pröva sedan att låta hunden sitta i bilburen korta stunder tills dess att hunden är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Säkerställ dock att buren har god ventilation. Undvik att första gången hunden eller valpen ser bilburen att trycka in hunden. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för hunden att vistas i buren för framtiden. 

Hur mycket väger min hund vid en krock?
Hundras Vikt Vid 50 km/h Vid 90 km/h
Chihuahua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg

Som du kan se ovan så är det väldigt viktigt att säkerställa att din hund transporteras i en hundbur eller bilbälte vid en olycka.
Vilken är den bästa bilburen?

Vilken är den bästa bilburen?

Vilken bilbur som är den bästa, beror helt på dina behov, storlek på hund, bil och hur du har tänkt att använda bilburen. Börja med att titta ut vilken model som tilltalar dig. Är det primärt för bil du har tänkt att använda buren så lämpar sig en krocktestad bilbur som t.ex. Mim Variocage, 4Pets Pro, Caree eller Artfex bilbur. För säkerhetensskull så rekommenderar vi i första hand krocktestade bilburar för biltransport. 

Vi hoppas att du genom att svara på de allra vanligaste frågorna vi får om bilburar, att ditt val kommer att bli lättare. Skulle du sakna svar på någon fråga är du självklart välkommen att höra av dig till oss så hjälper vi dig! Kanske hamnar just din fråga i våra svar i framtiden?

Vilken bilbur passar till valp?

Vilken Bilbur passar bäst för valpar?

När det kommer till att välja en bilbur till valpen så rekommenderar vi i första hand att köpa en bur som även kommer att passa hunden i vuxen ålder även om det kanske känns klumpigt med en så pass stor bur till valpen. Under storleksguide för bilburar så kan du läsa mer om vilken storlek som passar din hund och vad lagen reglerar. Utgå från hundens förväntade vuxenmått och vuxenvikt. Under den korta tillväxtfasen kan det med fördel vara värt att skärma av buren med något mjukt tills dess att valpen vuxit på sig ifall olyckan skulle vara framme.

Några tips om hur du kan vänja din valp vid sin hundbur hittar du längre upp i texten.

Är alla bilburar krocktestade?

Är alla bilburar krocktestade?

Hos oss hittar du flera varianter på krocktestade hundburar. Mimsafe är hundburar tillverkad i Sverige och krocktestade av Sverige Tekniska Forskningsinstitut med en metod som kallas SPCT - Safe Pet Crash Test. Metoden går ut på att testa hundburens påverkan på säkerheten för passagerare och hund vid en trafikolycka med bil. Hos oss kan du även köpa 4Pets Pro hundburar är krocktestade och godkända av tyska TÜV SÜD Germany. Dock är inte alla bilburar krocktestade, bilburar som Ozami metalltransportburar är ej krocktestade och uppfyller inte kraven för detta. Även om de fortfarande är betydligt säkrare än att hunden är lös i bilen.


Vilken bilbur passar i min bil?

Vilken bilbur passar i min bil?

Att bilburen passar i din bil är kanske det viktigaste kriteriet vid köp av bilbur till hunden. De flesta tillverkare har storleksguider där de har provat ut respektive bilbur i olika bilmodeller. Nedan hittar du länkar till både 4Pets bilburskonfigurator och Mimsafe modellsök. 

4Pets Pro & Caree Storleksguide - Mimsafe Variocage Storleksguide & modellsök

Storleksguide för bilburar

Storleksguide för bilburar till hund

Följande mått måste en bilbur ha för att vara godkänd för transport om inte en akut situation uppstår.

- Längd på bilbur:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på bilbur:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på bilbur:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 


Kan man ha bilburen i baksätet?

Kan bilburar används i baksätet?

Absolut, det finns flera modeller som fungerar utmärkt att använda i baksätet. Det viktigaste att tänka på är att du har möjlighet att säkra upp buren på något sätt i baksätet, t.ex. med bilbälte eller ISOFIX som finns tillgängligt till 4Pets Caree bilbur för småhundar.

Vilken bilbur passar bäst för stora hundar?

Vilken bilbur passar bäst för stora hundar?

Vi rekommenderar framförallt de krocktestade bilburarna från 4Pets Pro-serien och Mimsafe Variocage som finns i storlekar passandes de flesta större hundar. Dessa två bilbur-serier är tillverkade och krocktestade för att vara säkra även för stora hundar.


Vilken bilbur passar bäst för små hundar?

Vilken bilbur är bäst för små hundar?

När det kommer till mindre hundar som skall transporteras säkert i bilen är valmöjlihgeterna betydligt större än för större hundar. Små hundar kan transporteras säkert i bilbur både i framsäte, baksäte och bagageutrymme.

För en  så säker transport i bilen som möjligt så rekommenderar vi Mimsafe Care2 och 4Pets Caree bilburar. Utmärkta bilburar för hundar upp till 8-10 kg.

Två eller flera hundar i samma bilbur?

Kan man ha flera hundar i samma bilbur?

Självklart går det bra! Anpassa valet av bilbur till att rymma två hundar, antingen med en praktisk avdelare eller två hundar i samma bur. Vi rekommenderar dock av säkerhetsskäl att använda två separata burar, dubbelbur eller bur med avdelare. 

Tips: Tänk på att bilburens bredd skall ökas med den största hundens bröstbredd.

Min hund blir åksjuk i bilen, vad kan jag göra?

Min Hund blir åksjuk, vad kan jag göra?

Det finns flera sätt som kan minska åksjuka hos hund. Många gånger blir hundar åksjuka som inte transporteras i en bur. Första steget är alltså att skaffa en bilbur. Skulle det vara så att din hund fortfarande blir åksjuk i bilburen så kan det vara en god idé att prova nedstressande feromoner så som Ceva Adaptil som finns tillgänglig både i Spray, diffusor och halsband. För biltransport rekommenderar vi Spray och halsband. Mer om dessa kan du hitta under hundens apotek.Vilka Bilburar är mest populära?

Vilka bilburar är mest populära?

De mest populära bilburarna är Mimsafe Variocage och 4Pets Pro, även de mindre burarna Care2 samt Caree från 4Pets är mycket populära val för mindre hundar. Söker du enlare bilbur så rekommenderar vi prisvärda Ozami metallburar som dock inte är krocktestade.BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT BILBUR TILL DIN HUND ELLER VALP?

Vet du inte vilken typ av bilbur eller vilken storlek du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi guidar dig att i bilbursdjungeln, så du kan spara tid och enklare kan köpa en bilbur som passar dina önskemål och behov.

Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en bilbur! Hos oss kan du köpa bra, säkra, smidiga bilburar från Mimsafe och 4Pets, billigt och prisvärt både Online och i butik!

Sortering:
4Pets Caree Transportbur Cool Grey
VÄNTAS IN I LAGER V31
Ozami Transportbur Metall Svart
från 329 kr
I lager
Mimsafe Variocage Bilbur Singel Enkel
KAMPANJ
från 3 895 kr
I lager
4Pets Caree ISOFIX Connector
695 kr
I lager
Mimsafe Variocage Dubbelbur
KAMPANJ
från 5 695 kr
Mimsafe Care2
från 3 595 kr
I lager
Mimsafe Variocage Compact
KAMPANJ
från 4 495 kr
Mimsafe Variocage Minimax Enkel
KAMPANJ
Ozami Hundtransportbur Lila Metallic
från 399 kr
I lager
Ozami Transportbur Pyramid
från 679 kr
I lager
Ozami Transportbur Skrå / Lutande
från 679 kr
I lager
Mimsafe Vario Divider
KAMPANJ
från 1 795 kr
4Pets Pro 22 Dubbelbur
från 7 349 kr
4Pets Pro 4
från 5 195 kr
4Pets Pro 3
från 4 695 kr
I lager
4Pets Pro 1
4 295 kr
4Pets Pro 2
från 4 395 kr

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr