Start / Hund / Hundbur & Transport / Bilbur

Hundbur Bil & Hundbilburar

Hundbur till bil: När det kommer till att välja en hundbur till bilen så finns det en hel del att tänka på. Köper du en hundbur till bil till valpen så kan det vara en idé att köpa en bur som även passar till en vuxen hund. Hos oss hittar du bland annat krocktestade bilburar från Mim Variocage, 4Pets Pro & Caree samt enklare metallburar. Visste du att en hundbur kan motverka åksjuka? Har du frågor som vi inte besvarar i "vanliga frågor" nedan gällande transportburar och bilselar för hund är du varmt välkommen att höra av dig. Nedan har vi samlat svar på vanliga frågor vi får kring hundbilbur. Hos oss hittar du noggrant utvalda bilbur hund från välkända varumärken så som Mim, 4Pets med flera! Köp online eller besök vår fysiska butik och prova ut en passande hundbur bil i Sickla Köpkvarter, Nacka - Stockholm - Varmt Välkommen in!

Underkategorier: Hundgaller Bil & Lastgaller hund

Läs mer om hundbur till bilen

Kort om Hundbur bil

När det kommer till att transportera hundar i bilen är säkerheten viktig, inte bara för hunden utan också för medpassagerare. Visste du  att en hund som väger ca 6 kg normalt, väger 240 kg vid en krock i 50 km/h och hela 768 kg vid 90 km/h? Så för hunden och din säkerhet är valet av hundbur till bil viktig! 
Enligt Svensk lag måste din hund transporteras på ett säkert sätt i bilen, hunden får inte utsättas för skada eller lidande i samband med transport och buren skall vara lämplig för ändamålet. Även storlek på hundbur till bil och temperaturer regleras i denna lag. Mer om vad som gäller för din hund kan du läsa längre ner under svar på vanliga frågor kring bilbur hund. Givetvis går det utmärkt att både maila och ringa oss om du behöver hjälp.

 

VARFÖR BEHÖVER BÖR DU ANVÄNDA EN HUNDBUR BIL?

En hundbur bil kan behövas av många olika anledningar. Även om den främsta anledningen troligtvis är för transport i bilen. En Hundbur för bilen tycker vi ska vara krocktestad och säker att använda för alla olika storlekar av hundar. Vi vet att som hundägare använder vi ofta bilen, därför bör du använda en krocktestad hundbur bil. Köper du en storlek på hundbur till bil som fungerar även till vuxen hund så kommer du ha en en bilbur hund som håller dig och din hund säker i många år framöver.

Vad säger lagen om hundbur i bil?

Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Regler hundbur är att hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Hundburen eller hundväskan skall vara lämplig för ändamålet. 
Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

Vid transport av hund i hundbur till bil gäller följande:

 • Hundar får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
 • Hundar får inte förvaras permanent i en hundbur.
 • Vid hundtransport måste hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme och utfodras högst med 24 timmars intervall.
 • hundbilbur eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

  • Längd på hundbur: Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.
  • Bredd på hundbur: Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.
  • Höjd på hundbur: Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd.
  • Transport av flera hundar: Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

 

HUR VÄNJER JAG MIN HUND ATT VARA I HUNDBUR TILL BIL?

Börja med att vänja hunden eller valpen vid hundbur till bil genom att ha den ståendes öppen inomhus så hunden får undersöka buren i lugn och ro. Lägg gärna hundens favoritfilt eller mysfilt i buren och locka försiktigt in hunden med hjälp av hundgodis om det behövs. Pröva sedan att låta hunden sitta i buren korta stunder tills dess att hunden är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Säkerställ dock att buren har god ventilation. Undvik att första gången hunden eller valpen ser bilburen, att trycka in hunden. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för hunden att vistas i buren för framtiden. 

 

Att tänka på när du köper en hundbur till bil

Att köpa en hundbur till bil innebär att det finns en hel del saker att ta hänsyn till. Därför är det viktigt att tänka på alla aspekter som påverkar valet av hundbur till bilen. Även om en hundbur till bil anpassad till den vuxna hunden kan kännas gigantisk till valpen så rekommenderar vi att du köper en hundbilbur som passar hunden även som fullvuxen. Nedan går vi igenom olika typer av hundbur bil, materialval och egenskaper som är tänkvärda innan du slår till.

 

Krocktestade hundburar bil

Hos oss hittar du flera varianter på krocktestade hundburar. Mimsafe är hundburar tillverkad i Sverige och krocktestade av Sverige Tekniska Forskningsinstitut med en metod som kallas SPCT - Safe Pet Crash Test. Metoden går ut på att testa hundburens påverkan på säkerheten för passagerare och hund vid en trafikolycka med bil. Hos oss kan du även köpa 4Pets Pro hundburar är krocktestade och godkända av tyska TÜV SÜD Germany. Dock är inte alla hundburar till bil krocktestade, hundbur bil som Ozami metalltransportburar är ej krocktestade och uppfyller inte kraven för detta. Även om de fortfarande är betydligt säkrare än att hunden är lös i bilen.

VILKEN HUNDBUR TILL BIL PASSAR I MIN BIL?

Att hundbilren passar i din bil är kanske det viktigaste kriteriet vid köp av transportbur till hunden. De flesta tillverkare har storleksguider där de har provat ut respektive hundbur till bil i olika bilmodeller. Nedan hittar du länkar till både 4Pets bilburskonfigurator och Mimsafe modellsök. 

4Pets Pro & Caree Storleksguide - Mimsafe Variocage Storleksguide & modellsök

 

Hundbur till bil & andra alternativ

Hundbur bil - Vanligaste alternativet för transport av hund i bil är att använda en hundbur till bil som antingen är krocktestad, typ Mimsafe eller 4Pets Pro, Caree med flera eller enklare varianter så som tygbur hund eller gallerbur hund. Vi rekommenderar i första hand att köpa en krocktestad hundbur bil till hunden av säkerhetsskäl. Dessa hundburar till bil för hund är försedda med deformationszoner som gör din hund betydligt säkrare än ej krocktestade varianter. Nackdelen med dessa typer av hundbur bil är att de inte flyttas enkelt och väger en hel del. 

Hundbur baksäte - När det kommer till att placera hundbur i baksätet går det alldeles utmärkt. Oavsett om du väljer en krocktestad hundbur till baksätet eller enklare variant av transportbur för bilen så är det viktigt att använda säkerhetsbälten när du surrar fast hundburen i baksätet. 

Hundbur till husbil - Att köpa en hundbur till husbilen ger många valmöjligheter och mycket handlar om hur era förutsättningar ser ut i husbilen. Även om det är säkrast att använda en krocktestad hundbur till husbilen så väljer de flesta mer flexibla lösningar så som tygburar hund eller gallerbur till hunden som är lätta att montera ner/upp. Även bilbälte hund fungerar utmärkt under körningarna.

Hundbur liten bil - Alla har inte möjligheten att ha en stor bil och många av oss kör bilar av mindre slag. Då är det viktigt att anpassa hundbilburens storlek till bilen storlek. Mimsafe erbjuder flera mindre alternativ på krocktestade hundburar till bil som kan placeras både i ett mindre lastutrymme liksom i framsäte eller baksätet. 4Pets Caree är ett populärt val för dig som har en mindre hund och vill köpa en smidig bur som är lätt att ta med ut från bilen. Även Mim Minmax liksom Mim Variocage compact är utmärkta alternativ att använda som hundbur till liten bil.

Hundbur framsäte - När det kommer till att använda en hundbur bil i framsätet så är det främst storleken på buren som påverkar om det är möjlig eller ej. Vi erbjuder flera alternativ som fungerar utmärkt att använda som hundbur i framsätet. 4Pets Caree, Mimsafe Variocage Compact, Mimsafe Care2 liksom Ozami transportbur metall fungerar utmärkt att använda som hundbur till framsäte. OBS - Tänk på att deaktivera eventuella krockkuddar när du placerar hundbur i framsätet.

Hundgrind bil & Lastgaller hund - Ett annat alternativ för dig som kan använda hela bilens lastutrymme är att använda en hundgrind bil. Smidig sätt att viga hela lastutrymmet i bilen för en eller flera hundar. Hundgrind till bil erbjuder 


  

Vanliga frågor om hundbur till bilen & hundbilbur till hund

Vad säger lagen om transport av hundar i bilen?

Vad säger lagen om transport av hundar i bil?

Lagen säger i dagsläget att din hund måste transporteras på ett säkert sätt. Hunden får inte riskera att utsättas för skada eller lidanden i samband med transport. Hundburen till bil skall vara lämplig för ändamålet. 

Du ansvarar över att hunden skyddas mot värme och kyla, samt mot stötar, skavning eller liknande. Om hunden transportas i hundbur till bil så ska den vara utformad och placerad på ett sätt som gör att hunden får skugga och god ventilation. Hundar får endast transporteras i en personbils bagageutrymme om du kan se hunden från körposition. Åtgärder ska vidtas för att hunden skall vara säker vid inbromsning (läs gärna mer om hur tung din hund blir vid en krock nedan). Därför bör hunden transporteras i särskild hundbur eller bilsele.

Hundar får inte lämnas utan tillsyn i bil om temperaturen i bil eller lastutrymme riskerar att överstiga +25°C eller -5°C.
Hundar får inte förvaras permanent i en hundbur.
Vid hundtransport måste hunden rastas och erbjudas vatten minst var 6:e timme och utfodras högst med 24 timmars intervall.
Hundburen eller behållaren måste ha minst följande utrymme:

- Längd på hundbur till bil:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på hundbur bil:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på hundbur bil:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 

- Transport av flera hundar i bilen: 
Om flera hundar transporteras i samma bur ska bredden för varje hund ökas med den största hundens bröstbredd. 

Fullständiga regler om transport av hundar hittar du på Jordbruksverkets webbplats.

Hur vänjer jag min hund vid en hundbur till bil?

Hur vänjer jag min hund att vara i hundbilburen?

Börja med att vänja hunden eller valpen vid hundbur bil genom att ha den ståendes öppen inomhus så hunden får undersöka buren i lugn och ro. Lägg gärna hundens favoritfilt eller mysfilt i buren och locka försiktigt in hunden med hjälp av hundgodis om det behövs. Pröva sedan att låta hunden sitta i hundbur till bilen korta stunder tills dess att hunden är bekväm och finner ro, ibland kan det även hjälpa att täcka över buren med en filt eller handduk. Säkerställ dock att buren har god ventilation. Undvik att första gången hunden eller valpen ser hundbur till bilen att trycka in hunden. Detta kommer göra mer skada än nytta. Det är a och o att du skapar en positiv upplevelse för hunden att vistas i buren för framtiden. 

Hur mycket väger min hund vid en krock?
Hundras Vikt Vid 50 km/h Vid 90 km/h
Chihuahua 2 kg 80 kg 256 kg
Jack Russel 6 kg 240 kg 768 kg
Schnauzer 15 kg 600 kg 1920 kg
Schäfer 30 kg 1200 kg 3840 kg
Grand Danois 65 kg 2600 kg 8320 kg

Som du kan se ovan så är det väldigt viktigt att säkerställa att din hund transporteras i en hundbur eller bilbälte vid en olycka.
Vilken är den bästa hundburen till bil?

Vilken är den bästa hundbur bil?

Vilken hundbur till bil som är den bästa, beror helt på dina behov, storlek på hund, bil och hur du har tänkt att använda buren. Börja med att titta ut vilken model som tilltalar dig. Är det primärt för bil du har tänkt att använda buren så lämpar sig en krocktestad hundbur till bil som t.ex. Mim Variocage, 4Pets Pro, Caree eller Artfex hundbilbur. För säkerhetensskull så rekommenderar vi i första hand krocktestade hundburar till bil för biltransport. 
Vilken hundbur till bil passar till valp?

Vilken hundbur bil passar bäst för valpar?

När det kommer till att välja en hundbilbur till valpen så rekommenderar vi i första hand att köpa en bur som även kommer att passa hunden i vuxen ålder även om det kanske känns klumpigt med en så pass stor bur till valpen. Under storleksguide för hundbur till bil så kan du läsa mer om vilken storlek som passar din hund och vad lagen reglerar. Utgå från hundens förväntade vuxenmått och vuxenvikt. Under den korta tillväxtfasen kan det med fördel vara värt att skärma av buren med något mjukt tills dess att valpen vuxit på sig ifall olyckan skulle vara framme.

Några tips om hur du kan vänja din valp vid sin hundbur hittar du längre upp i texten.

Är alla hundburar till bil krocktestade?

Är alla hundbilburar krocktestade?

Hos oss hittar du flera varianter på krocktestade hundburar. Mimsafe är hundburar tillverkad i Sverige och krocktestade av Sverige Tekniska Forskningsinstitut med en metod som kallas SPCT - Safe Pet Crash Test. Metoden går ut på att testa hundburens påverkan på säkerheten för passagerare och hund vid en trafikolycka med bil. Hos oss kan du även köpa 4Pets Pro hundburar är krocktestade och godkända av tyska TÜV SÜD Germany. Dock är inte alla hundburar till bilar krocktestade, burar som Ozami metalltransportburar är ej krocktestade och uppfyller inte kraven för detta. Även om de fortfarande är betydligt säkrare än att hunden är lös i bilen.


Vilken hundbur till bil passar i min bil?

Vilken hundbilbur passar i min bil?

Att hundburen till bilen passar i din bil är kanske det viktigaste kriteriet vid köp av bilbur till hunden. De flesta tillverkare har storleksguider där de har provat ut respektive bilbur i olika bilmodeller. Nedan hittar du länkar till både 4Pets bilbur hundskonfigurator och Mimsafe modellsök. 

4Pets Pro & Caree Storleksguide - Mimsafe Variocage Storleksguide & modellsök

Storleksguide för hundbarar till bilen

Storleksguide för bilburar till hund

Följande mått måste en hundbur till bilen ha för att vara godkänd för transport om inte en akut situation uppstår.

- Längd på hundbur bil:
Hundens längd från nosspets till sittbensknöl när hunden står i normal ställning måste vara minst gånger 1.10.

- Bredd på hundbur bil:
Hundens bröstbredd minst gånger 2,5. Samt att hunden måste kunna ligga ned och vända sig obehindrat.

- Höjd på hundbur bil:
Hundens höjd över hjässan i den ställning hunden är högst i. Takets höjd får vara högst 5% lägre än ovanstående höjd. 


Kan man ha hundbur till bil i baksätet?

Kan hundbur till bil används i baksätet?

Absolut, det finns flera modeller som fungerar utmärkt att använda i baksätet. Det viktigaste att tänka på är att du har möjlighet att säkra upp buren på något sätt i baksätet, t.ex. med bilbälte eller ISOFIX som finns tillgängligt till 4Pets Caree bilbur för småhundar.

Vilken hundbur till bil passar bäst för stora hundar?

Vilken hundbur bil passar bäst för stora hundar?

Vi rekommenderar framförallt de krocktestade bilburarna från 4Pets Pro-serien och Mimsafe Variocage som finns i storlekar passandes de flesta större hundar. Dessa två hundburar till bil-serier är tillverkade och krocktestade för att vara säkra även för stora hundar.


Vilken hundbur till bil passar bäst för små hundar?

Vilken hundbur till bil är bäst för små hundar?

När det kommer till mindre hundar som skall transporteras säkert i bilen är valmöjlihgeterna betydligt större än för större hundar. Små hundar kan transporteras säkert i hundbur för bil både i framsäte, baksäte och bagageutrymme.

För en  så säker transport i bilen som möjligt så rekommenderar vi Mimsafe Care2 och 4Pets Caree bilburar. Utmärkta bilburar för hundar upp till 8-10 kg.

Två eller flera hundar i samma hundbur till bilen?

Kan man ha flera hundar i samma hundbilbur?

Självklart går det bra! Anpassa valet av hundbur bil till att rymma två hundar, antingen med en praktisk avdelare eller två hundar i samma bur. Vi rekommenderar dock av säkerhetsskäl att använda två separata burar, dubbelbur eller bur med avdelare. 

Tips: Tänk på att hundbilburens bredd skall ökas med den största hundens bröstbredd.

Min hund blir åksjuk i bilen, vad kan jag göra?

Min Hund blir åksjuk, vad kan jag göra?

Det finns flera sätt som kan minska åksjuka hos hund. Många gånger blir hundar åksjuka som inte transporteras i en bur. Första steget är alltså att skaffa en hundbur till bilen. Skulle det vara så att din hund fortfarande blir åksjuk i bilburen så kan det vara en god idé att prova nedstressande feromoner så som Ceva Adaptil som finns tillgänglig både i Spray, diffusor och halsband. För biltransport rekommenderar vi Spray och halsband. Mer om dessa kan du hitta under hundens apotek.Vilka hundburar till bil är mest populära?

Vilka hundbilbur är mest populära?

De mest populära hundburarna till bil är Mimsafe Variocage och 4Pets Pro, även de mindre burarna Care2 samt Caree från 4Pets är mycket populära val för mindre hundar. Söker du enlare hudbur till bilen så rekommenderar vi prisvärda Ozami metallburar som dock inte är krocktestade.BEHÖVER DU HJÄLP ATT KÖPA RÄTT HUNDBUR TILL BILEN ELLER HUNDBILBUR TILL DIN HUND ELLER VALP?

Vet du inte vilken typ av hundbir till bilen som passar dig och din hund? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi guidar dig att i bilbursdjungeln, så du kan spara tid och få tips och råd kring köpet av hundbur till bilen. Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut en hundbur till bil! Hos oss kan du köpa bra, säkra, smidiga transportburar till bilen från Mimsafe och 4Pets, billigt och prisvärt både Online och i butik!

Sortering:
Trixie Bilsäte Väska
1 095 kr
Slut
Mimsafe Variogate grind G4
från 4 295 kr
Slut
Mimsafe Care2
från 3 595 kr
Slut
Mimsafe Exension Wing
265 kr
Slut
Mimsafe Variocage Minimax Enkel
från 4 495 kr
Slut
Mimsafe Mim Variobarrier Classic Universalnät
KAMPANJ
Mimsafe Vario Divider
från 1 995 kr
Slut
Mimsafe Variogate Avdelare
1 795 kr
Slut
4Pets Pro 2
från 5 695 kr
Slut
4Pets Pro 4
från 6 395 kr
Slut
4Pets Pro 1
4 795 kr
Slut
Ozami Transportbur Pyramid
från 959 kr
Slut
Mimsafe Variocage Dubbelbur
från 6 895 kr
Slut
4Pets Pro 22 Dubbelbur
från 8 895 kr
Slut
4Pets Pro 3
från 5 695 kr
Slut
Mimsafe Variocage Compact
från 5 195 kr
Slut

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr