Stäng
Start / Hund / Koppel, Halsband & Sele / Hundkoppel

Hundkoppel, Läder, Flexi & Bra hundkoppel

Att välja ett hundkoppel till din hund är inte alltid en enkel uppgift. Det finns många aspekter att ta hänsyn gällande val av hundkoppel. Nedan så går vi igenom de vanligaste frågorna kring val av koppel till din hund. Tänk även på att du kan förfina ditt urval av koppel för hund genom att välja produkttyp nedan. Hos oss hittar du hundkoppel i läder, flexi, nylon, rundsytt, dubbel i olika storlekar, material och färger!

Läs mer om Hundkoppel

Hundkoppel i korthet

Att välja ett bra hundkoppel är som sagt ingen enkel uppgift, nedan har vi listat de vanligaste frågorna vi får relaterade till hundkoppel. Vi hoppas att detta kan göra ditt val av valpkoppel och hundkoppel enklare.

Idag finns det en uppsjö av olika märken på hundkoppel, allt från Hurttas populära koppelserier som består av, joggingkoppel, reflexkoppel till något enklare koppel så som Dogmans Iris hundkoppel som finns i massor med trevliga färger, eller varför inte ett Svensktillverkat koppel från Metizo?

Vanliga frågor om hundkoppel

Flexikoppel eller ett fast koppel?
Ämnet är omdiskuterat på många olika forum och kan vara ett känsligt samtalsämne bland vissa hundägare. Flexikopplet är för många hundägare väldigt bekvämt att använda till vardags medan andra är emot användningen av flexikoppel. Nedan går vi igenom både för och nackdelar med flexikoppel. 

Flexikopplets fördelar är många. Tack vare koppeltvång i de flesta av Sveriges kommuner så kan ett flexikoppel då vara smidigt. Med ett flexikoppel har du hunden alltid kopplad utan att begränsa hundens rörelser. I skogen eller på joggingturen kan det vara en fördel att kopplet rullar och in sig självt och du slipper tvärniten bara för att hunden ska lukta lite extra på dendär stenen eller stolpen som luktar så gott. 

Flexikoppel är precis det låter ett mycket flexibelt koppel som finns i flera längder med både linor och band, med reflex och utan reflex. Flexikopplets fördelar är just att de har en generös räckvid med ända upp till 10 meter och att det finns i olika storlekar anpassade efter tyngden på din hund. Flexikopplet är bäst lämpade för områden där du troligtvis inte stöter på andra hundar eller om du och din hund vistas på stora ytor eller i skogen där du vill att hunden skall kunna röra sig fritt men ändå vara uppkopplad.

Ett par saker att se upp med när det gäller Flexikoppel är att du generellt har sämre kontroll och kontakt med din hund eftersom att hunden kan springa längre bort från dig som ägare eller göra ett oförberett utfall mot en mötande hund utan att du hinner stoppa flexikopplet i tid. Flexikopplet ger ett ständigt sträckt koppel vilket är en funktion många uppskattar och tyvärr så lär sig då många hundar att kopplet alltid ska vara sträckt vilken man oftast inte vill i ett normalt koppel. 

Något annat du bör tänka på när du använder flexikoppel med din hund är att alltid ha uppsikt över hunden och se till att en cyklist, moped eller någon annan inte kommer mellan dig eller hunden. Ibland kan linan vara svår att se för andra människor som då riskerar att snubbla eller trassla in sig i flexikopplet. 


Hundkoppel till valpar (Valpkoppel)
När det kommer till att välja ett valpkoppel så rekommenderar vi att du köper ett valpkoppel med fast längd och i lagom längd och storlek anpassat efter just din valp. 

Varför ska du välja ett fast koppel?
Anledningen till att du bör välja ett fast koppel till din valp är för att både du och valpen ska kunna lära känna varandra och kopplet är det som binder er samman. Undvik i största möjliga mån att använda flexikoppel eller rullkopel till din valp. 

Välj gärna ett valpkoppel som har en liten lätt hake. Längden bör vara 1,5 till 2 meter långt då du helst har valpen nära när ni tränar på att gå i koppel. Bredden på valpkopplet bör vara anpassat efter storlek på hundras. Optimal Längd på hundkoppel?
När det kommer till val av längd på hundkopplet så beror det på hur och vart ni vistas tillsammans. I tätbebyggelse underlättar det ofta att ha ett koppel med fast längd och mellan 1,6 till 2 meter långt. 

Vistas du och din hund ofta i skogen? Då kan en löplina eller långkoppel vara ett bättre alternativ. Med andra ord är den optimala längden på hundkoppel ytterst individuellt och något bara du kan svara på. Bästa hundkopplet?
Det bästa hundkopplet är en vanlig fråga vi får och kanske en omöjlig fråga att svara på. För att ta reda vilket hundkoppel som är bäst till dig och din hund så bör du ställa dig själv ett par frågor. Hur använder jag hundkopplet? Vart kommer vi att använda hundkopplet? Ska du träna din hund med hundkopplet? Ska ni spåra i skogen? Ska det vara lättskött? Ska du ställa ut hunden med kopplet? Ska det vara miljövänligt? Är det ett valpkoppel du är ute efter? och så vidare. Beroende på svaren på dessa frågor kommer du ganska snart få en klar bild om vilken typer av hundkoppel du behöver i ditt kitt. Det finns helt enkelt inget hundkoppel som är bäst för alla situationer.


Hur koppeltränar jag min valp?
Att koppelträna din hund eller valp tidigt är a och o. Många har svårt att tro att sin valp kommer att dra i kopplet när valpen knappt vill gå i koppel till en början. Det är inte alls ovanligt att en valp knappt vill gå framåt till en början. Men en sak är säker, med tiden kommer valpen att gå framåt i med koppel. 

Den vanligaste orsaken till att hundar drar är att hundägare ofta låter sin valp dra i kopplet dit den vill. En valp som drar i kopplet är ju inte speciellt jobbigt? Detta ändrar sig dock med tiden och allteftersom att valpen blir större blir den också starkare. Så den lilla valpen som inte alls var speciellt jobbigt när den drog i kopplet kan nu helt plötsligt vara besvärande. Därför är det viktigt att koppelträna redan från början. En annan orsak till att hundar ofta drar i kopplet är att allt annat än husse och matte är intressant i hundens ögon.

Börja lära din valp tidigt att gå fint i kopplet redan från början så slipper du många bekymmer senare i hundens liv. Ha gärna valpen lös mycket i början. Har du din valp lös så kommer valpen den ägna dig mer uppmärksamhet och du måste vara mer intressant för valpen. I början kan det vara en god idé att valpen har ett halsband på sig så den vänjer sig med detta ett tidigt skede. Då blir nämligen nästa steg att vänja sig vid ett koppel också lättare. 

Låt gärna valpen leka av sig i början av promenaden, på så sätt blir valpen lite tröttare och mindre stressad. När du börjar koppla valpen så gäller det att du är konsekvent med att så fort kopplet sträcker sig, dvs att valpen drar så stannar du. Gör du detta konsekvent lär sig hunden snart att det inte lönar sig att dra i kopplet. 

Belöna positivt beteende. Tänk på att vara uppmärksam på din hund i kopplet. Många hundägare glömmer eller missar att belöna hunden vid önskat beteende, till en början så kan det vara en god idé att belöna med godis och verbalt, för att till slut endast behöva verbal belöning. 

Ha dock i åtanke att kopplet inte är för att ha kontroll på valpen eller hunden utan kontroll ska du ha ändå. Kopplet är egentligen bara en säkerhet och för att visa hänsyn till personer i omgivningen.


Olika typer av hundkoppel?
Hundkoppel finns i alla möjliga olika modeller. Nedan går vi igenom många vanliga modeller av hundkoppel och vad dem passar bäst till.

- Utsällningskoppel

Egentligen så kan vilket koppel som helst användas till utställning, vissa använder läderkoppel och nylonkoppel, andra helstrypkoppel. Många väljer utställningskoppel som är så litet och tunnt som möjligt så att all fokus skall bli på hunden. När du ställer ut hunden så vill man gärna ha ett smidigt koppel som enkelt tas av vid bedömningen. Utställningskopplet ska gärna gå att ta av och på hunden enkelt och fort.

- Flexikopel & Rullkoppel

Flexikoppel har funnits i många år och är populära hos många hundägare tack vare dess flexibilitet. Flexikopplet finns från flera tillverkare men originalet Flexi är det mest populära. 

Flexikoppel finns i flera olika modeller och längder. Flexikoppel med lina finns i längder från 3 meter till 5 och 8 meter. Flexikoppel finns garanterat i en färg som passar dig. De mindre flexkopplena finns både i lina och med band samt i färger så som rosa, rött, blått och svart. Flexikoppel finns i anpassade storlekar beroende på hundens vikt. Har du en hund som du vet kan rycka eller drar och vill använda ett flexikoppel så välj gärna en något större storlek som har en kraftigare fjäder.

Tänk på att inte låta flexikopplet släpa på marken eller fastna i buskar och träd då detta ofta sliter ut kopplet i förtid och riskerar att gå av samt att bromsa linan i tid utan att dra flexikopplet i botten då detta riskerar att dra sönder fjädern som rullar in bandet eller linan. När du använder ditt flexikoppel tänk även på säkerheten och förutsätt inte att cyklister, mopeder eller motionärer ser den tunna linan som lät kan snubblas på. 

Flexi erbjuder även smarta tillbehör till sina flexikoppel i form av bajspåsehållare och LED-lampor.

- Antiglidkoppel

Antiglid koppel för hund är hundkoppel även kallade supergripkoppel. Antiglidkopplet är utmärkt att använda i t.ex. våt väderlek då andra koppel lätt blir hala. Antiglodkoppel har invänvda gummitrådar vilket gör att de inte glider lika lätt ur handen som andra koppel. Antiglidkoppel finns i flera olika färger och olika typer av hakar.

- Metizokoppel

Metizokoppel är ett Svensktillverkat hundkoppel från Metizo Dezign. Metzikopplet finns i flera färger och storlekar. Metizokopplet är en snyggt, smidigt och praktiskt hundkoppel med reflex samt fodrat handtag.

- Löplinor & Spårlinor

Vad är en spårlina?
En spårlina är framförallt något du använder när du ska träna spår med din hund. Om du inte är säker på att din hunder kommer till dig vid inkallning så är en spårlina ett bra alternativ då du har koll på vart din hund är och vet att den inte kan springa iväg. 

De flesta hundarna gillar att träna spår. Spårträning kan du göra med din hund inför jaktsäsongen eller varför inte för att bara aktivera din hund? Börja med att lägga ut korta och enklare spår innan du går vidare till mer avancerade spår. Vågar du inte släppa din hund lös är en spårlina ett superbra verktyg. Spårlinor inte bara till spår eller jakt utan är även ett superbra verktyg när du ska träna med din hund.

Spårlina och löplina till hund finns i mängder av olika varianter och material. Spårlinor finns i vävda nylonlinor, flätade spårlinor och spårlinor som är kevlar eller förstärkta med andra slittåliga material, platta, runda osv. Spårlinor och löplinor finns i många olika längder, allt från 5 meter, 10 meter, 15 meter upp till 30 meter. Löplinor används framförallt när du vill att din hund skall kunna röra sig fritt och obehindrat från sitt koppel.

När det kommer till val av spårlina och löplina gäller det att ta hänsyn till din hunds vikt samt vilken aktivitet du har tänkt att använda den till och anpassa valet av spålina efter detta.

Man kan tro att en löplina är en löplina och att alla är snarlika i kvalitet och materialval. De billigare och enklare spårlinorna skiljer sig dock ganska markant i kvalitet och materialval från de dyrare. Ska du använda din spårlina mycket och i skogen eller på andra slitsamma ytor så kan det vara en god idé att lägga lite mer pengar på en spårlina som håller länge. Även valet av färg på spårlinan är viktig då du gärna vill ha en färg som bryter mot omgivningen. Vi gillar neonfärger då dessa syns utmärkt i nästan all terräng.


- Noseworkkoppel

När du väljer ett koppel till Noseworkträningen så är det bra att välja ett koppel som är lite längre då hunden får mer utrymme att söka på utan att bli hindrad av kopplets längd. Många föredrar koppel runt 3 meter för noseworkträningen.

Ska du tävla Nosework så får du endast ha ett koppel med en maxlängd på 2 meter. Hunden skall även söka i fasta koppel så som en spårlina, hundkoppel eller flexikoppel. Hund på tävlingsområdet hållas kopplad i max ett två meter långt koppel under tiden de inte deltar i ett moment. 


- Joggingkoppel

Joggingkoppel för hund är ofta hundkoppel med inbyggd expander då du gärna undviker plötsliga drag eller ryck. Joggingkoppel är ofta justerbara på längden men inte alltid. Joggingkopplet kan även vara försett med en skön och vadderad handöggla som gör att du slipper hålla i joggingkopplet.

- Tvillingkoppel

Tvillingkoppel är precis som det låter ett hundkoppel som tillåter dig att ha två hundar kopplade i samma koppel. Tvillingkoppel finns både med och utan expander och är ofta även justerbara i längd. Tvillingkoppel kan vara smidigt att använda när du är ute och går med två eller fler hundar åt gången och avlastar dig.

- Kedjekoppel

Kedjekoppel kan vara ett bra alternativ om du har en hund som gärna biter på sitt koppel. Kedjekoppel är hundkoppel försedda med kedja hela eller delar av kopplet. 

- Jaktkoppel eller multifunktionellt koppel

Jaktkoppel eller multifunktionella koppel som de också kallas är hundkoppel med ställbar längd genom smidiga ringar längsmed kopplet. Ofta är jaktkopplen från 160 till 250 cm långa och finns i flera olika material och färger.Vanliga material på hundkoppel
- Läder
Koppel av läder kan vara en av de vanligaste materialvalen till hundkoppel. Läderkoppel finns i en mängd olika färger och typer. Dock är det svårt att hitta längder över 220 cm då det är svårt att få ut längre läderbitar än så. Läderkoppel finns både som rundsydda läderkoppel och som platta läderkoppel. 

När du väljer ett hundkoppel i läder, tänk då på att ta hand om läderkopplet då läder är ett levande material. Läderkopplet kan sträcka sig en aning med tiden och användning. Fettar du in ditt läderkoppel så kommer du att ha ett läderkoppel som håller nästan hur länge som helst. Undvik att låta läderkopplet bli blött och torka om och om igen utan att vara infettat då detta riskerar att lädret torkar ut helt och kan börja spricka och i värsta fall gå av. 

- Textil & nylonkoppel
Textil och nylon är vanliga material inom hundkoppel. Nylon är generellt ett hållbart material som dessutom är lätt att väva in reflexer i samt tåliga även i mindre bredder.


- Reflexkoppel
Reflexer är a och o för att synas i Sveriges mörka vintermånader. Många av våra hundkoppel har invävd reflextråd i sig och syns därför mycket bra i mörkret.

- Expanderkoppel & stretchkoppel
Expanderkoppel och stretchkoppel är hundkoppel som lindrar rycken från hunden. Dämpningen i kopplet skonar både din kropp (axlar och armar) samt hundens hals. Hos oss hittar du expanderkoppel i flera olika färgkombinationer från bland annat Baggen. Expanderkoppel finns i flera olika längder och färger.


Populära hundkoppel
Populära hundkoppel i vårt sortiment är Baggen expanderkoppel, hurtta hundkoppel, metizokoppel, flexikoppel, läderkoppel, rogz koppel, dogman hundkoppel och Trixies snygga hundkoppel med flera! BEHÖVER DU HJÄLP ATT HITTA RÄTT HUNDKOPPEL & VALPKOPPEL TILL DIN HUND?

Vet du inte vilken typ av hundkoppel eller vilken längd du ska köpa? Då är du varmt välkommen att höra av dig till oss, vi hjälper dig att hitta ett koppel som passar dig, din hund och dina aktiviteter.

Vi gillar besök, så varför inte titta in hos oss i butiken i stockholm, sickla så hjälper vi dig att prova ut ett hundkoppel på plats! Hos oss kan du köpa bra, snygga hundkoppel och valpkoppel, billigt och prisvärt både Online och i butik!

Sortering:
Trixie Spårlina nylon Svart
från 69 kr
I lager
Flexi New Neon 5 M Band Neongul
från 179 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Svart
från 89 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Rosa
från 89 kr
I lager
Trixie Easy Life Spårlina Neon
från 199 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Turkos
från 89 kr
I lager
Collar Koppel Rundsytt läder brun
från 349 kr
I lager
Flexi New Comfort 5 M Band Svart
från 189 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Orange
från 89 kr
I lager
Flexi New Neon 5M Band Neon Grön
från 179 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Grå
från 89 kr
I lager
Flexi New Comfort 5 M Band Rosa
från 189 kr
I lager
Dogman Koppel Iris Lila
från 89 kr
I lager
Collar Koppel Rundsytt läder svart
från 349 kr
I lager
Flexi New Classic 5M Band Svart
från 159 kr
I lager
Flexi New Neon 5 M Band Neon Blå
från 179 kr
I lager
Ozami Koppel Läder Cognac
299 kr
I lager
Alac Spårlina Gjuten Orange
från 199 kr
I lager
Non-Stop Dogwear Touring Bungee Leash
från 329 kr
I lager
1 2 3 4 5 6 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr