Nybörjarguide Akvarium: Starta & underhålla ett akvarium

I denna akvarie-nybörjarguide går vi igenom hur du startar upp ett akvarium, steg för steg, hur du placerar ditt akvarium optimalt, hur du underhåller och rengör ditt akvarium, samt hur du introducerar fiskar i akvariet och i slutändan får ett mer lättskött akvarium. Har du fler frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Denna guide kan givetvis även användas för dig som vill starta upp ett gammalt akvarium.
Att skaffa ett akvarium kan man göra av många olika anledningar, dels för intresset av fiskar, inredningsdetalj, eller varför inte som en lugnande effekt. Nyare forskning tyder på ett samband på djurägare (inklusive akvaristerna), där djurägare generellt är mindre stressade och mår bättre. Så varför då inte skaffa en "levande" natur-TV.
Det finns många olika åsiker, tankar och tillvägagångssätt när det kommer till att starta och underhålla ett akvarium. I denna guide går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på innan du drar igång ditt första akvarium.
Förberedelser innan uppstart av akvariet:
Minsta utrymme i akvariet
Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter i akvariet (utdrag ur Jordbruksverket.se). Dessa regler kan komma att ändras.
Vilken storlek du ska ha på akvariet beror på vilken sorts fisk du vill ha. Olika arter kräver olika ytor/volym. Artspecifika rekommendationer finns.
Grundregeln är att du inte får hålla fiskar i klotformade akvarier. Anledningen är att det är svårt att uppfylla fiskarnas krav på volym, syresättning och inredning i dessa. Det är svårare att skapa balans p.g.a. ständiga vattenbyten som stör balansen och är slitsamt för fiskarna. I ett klotformigt akvarium blir vattenytan för liten för att syresättningen ska fungera naturligt och därför uppstår lätt syrebrist i vattnet.
Olika fiskarter har olika beteenden, fiskarter som normalt lever i stim bör hållas tillsammans med fiskar av samma art. Ett akvarium blir mer harmoniskt med färre arter med desto fler individer i ett stim. Titta gärna på vår akvarieavdelning för att se flera olika alternativ på storlekar och former på akvarium.
Bästa placering av akvariet
Var ska akvariet stå? Ett akvarium på 54 liter med vatten och grus väger ca 80 kg. Det är därför bra att ha en ordnad plats för akvariet! Det är också viktigt att bordet akvariet står på är plant så det inte blir bristningar i fogar eller glas! Dessa problem uppstår sällan direkt, utan kommer smygande efter ett tag. Använd gärna ett vattenpass för att säkerställa att ytan är plan.
Tänk på att inte placera akvariet i direkt solljus då detta kommer att medföra oönskad algblomning och om akvariet står mörkt syns fiskarna bättre. Tänk också på att det krävs minst 3 el-kontakter där akvariet ska stå.
Inredning till akvariet
För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida av akvariet vara insynsskyddad, antingen av vägg eller bakgrund. På botten ska det finnas sand/grus och gärna även stenar, rötter eller annan akvariedekoration. För att skapa en så naturlig miljö som möjligt för fiskarna rekommenderas även att det finns levande växter i akvariet.
OBS! Om ni ska ha en bakgrund. Tänk på att sätta fast den innan akvariet sätts på plats och fylls på med vatten. Applicera gärna Poster Fix när du sätter fast bakgrunden, enklare och snyggare än tejp.
Vattenkvalité i akvarium
Viktigt med bra vatten: Kvalitén på det vatten som fiskarna hålls i är mycket viktigt. Du måste därför anpassa pH-värdet (7,2 för de flesta fiskar), salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar och reningsanläggningar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt att vattenkvalitén är så stabil som möjligt.
När du startar upp ett nytt akvarium bör du därför ha i ett vattenberedningsmedel som renar vattnet och neutraliserar skadliga ämnen som klor och olika tungmetaller för att göra vattnet säkert för fiskar.
För att få en god bakterieflora i vattnet som sköter delar av kretsloppet bör även bakteriekulturmedel tillsättas.
Den första 2-4 veckorna bör du undvika att göra vattenbyten, slamsuga eller rengöra filtret då dessa åtgärder gör det svårare för bakterierna att etablera sig, mata också sparsamt.