Stäng

Inköpslista för akvariet

inköpslista för akvarium

Att starta ett akvarium hemma kan både vara ett kul projekt, snygg inredningdetalj och ha en lugnande effekt på oss människor. Nedan hittar du förslag på vad som kan tänkas behövas vid köp av ditt första akvarium.

 

Akvarium med möbel

Har du hittat en fin möbel på loppis som skulle passa perfekt till ditt nya akvarium? Tänk efter både en och två gånger innan du använder möbler som inte är avsedda för just akvarium.

Är möbeln ojämn kommer det påverka akvariet, kanske inte på en gång men risken är att fogarna i akvariet långsamt spricker. Är akvariet större än 54 liter bör du alltid ha en möbel avsedd för just akvarium. 

Vill du ändå ha din egna möbel tänk på att ha en akvariematta för att jämna ut underlaget och använd vattenpass för att få möbel och akvarium helt raka. Tänk också på att försäkringen kanske inte gäller om vissa krav inte är uppfyllda. 


Pump

Cirkulationspumpen förser vattnet med syre som är livsviktigt för fiskarna. Den fångar också upp bakterier och smuts som flyter runt i vattnat, detta fastnar i filterpatronen som sitter i pumpen. I de flesta akvariepaket följer det med en pump.


Doppvärmare

Olika fiskar vill ha olika temperatur på vattnet. Se över vilka fiskar du vill ha och skaffa en värmare som ger jämn värme. Tänk också på att olika vattenmängd kräver olika starka doppvärmare för att kunna värma hela akvariet. 

Lampa

En vanlig lampa fungerar inte till akvariet då fiskarna behöver ett visst spektrum av ljus. Även vattenväxterna vill ha ljus för att växa och bli fina. Se våra lampor här. 

Vattenberedningsmedel

Gör att vanligt kranvatten renas och blir lämpligt för dina fiskar. Om du bara använder vanligt vatten direkt från kranen kommer det ha fel pH-värde och dina fiskar överlever troligen inte. Använd vattenberedningmedel enligt instruktionerna på förpackningen. 

Bakteriekultur

Används för att skapa en bra miljö för fiskarna. 

Slamhävert

Används för att rengöra akvariet på djupet. "Dammsuger" botten.

Algskrapa

Används för rengöring av akvariet invändigt. Finns i olika storlekar och utföranden. 

Hink

Använd inte samma hink till biltvätten som till akvariet. Oavsett hur noga du har försökt göra rent hinken finns det alltid rester kvar i den. Ha en hink som du endast använder till akvariet och alla dess delar. 

Bottenmaterial

Skapa ditt unika akvarium med snygga bottenstenar. Finns som fint grus, större stenar, i olika färger och former. Bottenmaterial kan kombineras på flera olika sätt för att skapa spännande effekter när det ligger i vattnet. 

Inredning

Förutom att välja vilka fiskar du ska ha är nog akvarieinredningen den roligaste detaljen. Många fiskar gillar att ha små gömmor, stenar att leka runt och fina växter att gömma sig i. Läs på om de fiskarter du planerar att ha och skapa deras drömakvarium. 

Tänk på att välja växter som passar temperaturen i akvariet och ta reda på om de växer okontrollerat, behöver någon form av växtpreparat eller om dina fiskar har en förkärlek för dem och på nolltid har ätit upp dem. 

Bakgrund

Utan den perfekta bakgrunden kommer ditt akvarium se halvfärdigt ut. En poster är lätt att byta ut och finns med en mängd olika motiv. Vill du ha mer djup i akvariet finns strukturerade bakgrunder som liknar sten och trä men inte har den enorma tygnd äkta vara skulle innebära. 

Håv

Hjälper dig att fånga i skräp, fiskar och allt som inte ska vara i akvariet. Undvik att stoppa ner händer alltför ofta. 

Lycka till!

Har du frågor kring uppstarten av ditt akvarium eller generellt, tveka inte på att höra av dig till oss eller kika in i vår butik i Stockholm. Välkomme in!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Checklista

 • Akvarium med möbel
 • Pump
 • Doppvärmare
 • Lampa
 • Vattenberedningsmedel
 • Bakteriekultur
 • Slamhävert
 • Algskrapa
 • Hink
 • Bottenmaterial
 • Inredning
 • Växter
 • Bakgrund
 • Akvariematta
 • Håv

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr