Inköpslista för hamster, dvärghamster & guldhamster

Hamstrar är härliga och små mysiga husdjur som är otroligt gosiga, har individuella personligheter och passar ofta bra för de flesta äldre barn och vuxna. Tänk dock på att hamstern behöver både kärlek och omsorg även om de många gånger kräver mindre tid än andra husdjur då de inte behöver aktiveras lika mycket som t.ex. en hund eller katt. Läs gärna vår guide om att skaffa hamster och skötselråd för hamster innan ni beslutar er för att skaffa hamster.

Tänk på att även hamstrar är känsliga och behöver lugn och ro för att vänja sig vid en ny miljö. Har du barn är det bra att prata med dem i förväg så att de inte oavsiktligt skrämmer hamstern med höga tjut eller genom att leka för hårt med dem. Vad ni behöver för att vara redo att ta emot en hamster i familjen varierar något beroende på om ni skaffar en hamster, dvärghamster och guldhamster. Nedan går vi igenom vad ni behöver för att vara redo att ta emot en ny familjemedlem!

 

Inköpslista för hamstrar, guldhamstrar & dvärghamster

 

Bur & burinredning till hamster

Bur till hamster
Se till att ni har en tillräckligt stor bur för hamstern. En för liten bur kan göra hamstern stressad. Mer om burstorlekar hittar du under L80 på jordbruksverket. Generellt bör du köpa en bur större än 80x40 cm. Nedan är rekommenderade burstorlekar hämtade från Jordbruksverket 2021-06-07.

Rekommenderade burstorlekar för hamster

Guldhamster

0,12 m²

0,06 m²

0,25 m

0,2 m

Dvärghamster

0,09 m²

0,045 m²

0,2 m

0,2 m

 

Transportbur
Se till att din nya familjemedlem åker säkert med er i bilen! 

Genväg: Burar & Transport för hamster

 

Inomhushage & Hamsterboll
En hage eller hamster för inhomhusbruk om du är orolig för att sladdar eller andra saker som hamstern kan tycka är gott att gnaga på? Det ger både bra aktivering och motion för din hamster.

Genväg:  Aktivering & leksaker för hamster


Hamsterhus
Hamstrar vill gärna ha klätterhus, bohålor och krypin för att sova i eller att komma undan ifall de har blivit skrämda av något. Eller varför inte använda som utkiksplats. Köp gärna ett hus i naturmaterial utan tillsatser då hamstrar tugga lite på dessa.

Genväg:  Hus & bohålor för hamsterBottenmaterial
Hamsterburens botten bör vara täckt av någon form av strö, exempelvis spån, alspån eller hampamatta som suger upp urin samtidigt som det minskar lukt, är bekvämt och naturligt för hamstern att gå på. Använd gärna bottenmaterial som är så dammfritt som möjligt.

Genväg:  Strö & Spån för hamster

 

Bomaterial 
Hamstrar har ett stort behov av att bygga bo. Boet skall gärna vara i ett mjuk material och fint bäddad, därför är det väldigt viktigt att du erbjuder din hamster naturliga fibrer att boa med. 

Genväg:  Bomaterial för hamster

 

Hamsterbad 
Hamstrar behöver inte badas regelbundet. Hamstrar har över flera generationer utvecklat sitt eget sätt att göra sig rena på utan vatten. Om du badar din hamster kommer viktiga skyddande delar av pälsen att tvättas bort. Ett naturligt sätt för hamstern att bada är i sand. Hamsterbadsand och chinchillasand fungerar lika bra. Se till att du har en speciell skål eller badplats med sand för din hamster. Tänk på att den ska vara stor nog för att hela hamstern att rymmas i.

Genväg: Hamsterbad - Badsand för hamster

 

Toalåda till hamster
Det kan låta konstigt med en toalett till hamster, men hamstern är ett renligt djur. Köp gärna en toalåda avsedd för hamstrar eller hörnlåda. Det är inte omöjligt att få dina hamster att bli nästintill rumsren. Se till att toalåden är fylld med annat material än botten på buren, många gånger fungerar kattsand eller hamstertoasand utmärkt. Lägg hamsterns avföring i toalådan och på några dagar brukar hamstern lära sig vart deras behov ska utföras.

Genväg:  Toalådor till hamster


Strö & Sand hamsterns toalåda
Använd gärna toalätt papperspellets till toalådan. Ett annat alternativ är att använda klumpbildande kattsand eller kattströ samt hamstertoaströ.

Genväg:  Toaströ till hamsterlådan

 

Rengöringsmedel för burbotten
Glöm inte att köpa ett bra rengöringsmedel att använda när du gör rent buren åt hamstern. Dels för att få bort all smuts men även för at få bort bakterier m.m. som kan orsaka sjukdomar eller odörer.

Genväg: Rengöringsmedel för hamster

 

Hamsterns matplats

Matskål
Välj gärna en matskål med tyngd i för att förhindra att hamstern välter matskålen. Har du flera hamstrar rekommenderar vi att du har flera matplatser för att alla ska kunna äta samtidigt. 

Genväg: Hamsterskålar

 

Vattenflaska eller skål
Det vanligaste är att man använder vattenflaskor till hamster, då blir det inte lika lätt blött i buren. Hör med uppfödaren vad hamstern är van vid att använda. Väljer du en vattenskål, så välj gärna en med tyngd i botten.

Genvägar: Vattenflaskor - Vattenskålar

 

Omvårdnad för hamster

Klotång
Klorna växer hela tiden på hamstrar, se till att klippa dem med jämna mellanrum.

Genväg: Klotång för hamster

Borste & karda
Korthåriga hamstrar  kräver i stort sett ingen pälsvård men långhåriga behöver regelbunden pälsvård. Det kan även vara en fördel att borsta ur pälsen även på korthåriga hamstrar för att hålla pälsen renare. Många hamstrar kan även uppskatta att bli borstade.

Genväg: Borstar & kardor för hamster

 

Schampo
Även om hamstrar normalt sett inte behöver badas så kan situationer uppstå där du behöver schamponera och bada din hamster så som om hamstern har ohyra, blivit smutsigt eller luktar illa. Glöm inte att torka hamstern helt tor med en ren handduk.

Genväg: Schampo för hamster

 

Mat & Godis för hamster

Foder
Eftersom att hamstrar och dvärghamstrar gillar onyttig mat och riskerar bristsjukdomar på grund av detta så rekommenderar vi att du utfodrar din hamster och dvärghamster med pellets, torrfoder eller extruderat foder. Istället kan du använda hamsterfröblandningen som tillskott eller godis. Skulle det vara så att din hamster inte endast plockar ut godsakerna i hamsterfröblandningen så fungerar det även att utfodra din hamster med fröblandningar. .

Genväg: Foderpellets

 

Gnagträ
Hamstrar likt andra gnagares tänder växer ständigt och de behöver något att slipa dem mot. Gnagträ eller dentaltugg är ett måste för alla hamstrar.

Genväg: Fröstänger & Sticks - Gnagträ & Dental

 

Godis
Givetvis vill vi skämma bort våra sociala och mysiga hamster eller varför inte belöna när du försöker träna ditt hamster till något? Godis uppskattas alltid men var varsam med mängden du ger.

Genväg: Fröstänger - FröblandningarFör upptäcksfärden

Sele och koppel
Hamstrar behöver också aktiveras och då är det perfekt att ta med den på promenad, kanske inomhus till en början. En sele underlättar även inomhus om hamstern inte riktigt är villig att gå tillbaka till sin bur. 

Genväg: Koppel & Sele för hamster


Är du även nyfiken på tips och råd om hur du tar hand om din hamster och daglig skötsel så kika även in skötselråden för hamster.

Inköpslista för hamster

Checklista:

 • Bur
 • Transportbur
 • Halm/bottenmaterial
 • Hus
 • Toalåda och strö
 • Matskål och höhäck
 • Vattenflaska/Skål
 • Klotång
 • Borste/karda
 • Foder
 • Gnagträ/dentaltugg
 • Sele och koppel
 • Leksaker

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr