Stäng

Inköpslista för kaninen

Kaniner är mycket sociala sällskapsdjur och lever i grupp i naturen och är underbara sällskapsdjur som kan bli nästan som en hund i familjen. Att skaffa en ny familjemedlem som en kanin kan vara både vara underbart och en utmaning, därför har vi tagit fram en lista som kan hjälpa dig med vad du kan behöva första tiden.

Tänk på att kaniner är känsliga och behöver lugn och ro för att vänja sig vid en ny miljö. Har du barn är det bra att prata med dem i förväg så att de inte oavsiktligt skrämmer kaninen med höga tjut eller genom att leka för hårt med den. Letar du efter råd och tips för den dagliga skötseln av kaninen så kika gärna in våra skötselråd för kaniner.

 

Inköpslista till kaninen

Kaninbur, transportbur och burinredning för kaniner

Bur 
Se till att ni har en tillräckligt stor bur för er kanin. En för liten bur kan göra kaninen stressad. Mer om burstorlekar hittar du under L80 på jordbruksverket. Fundera även på om ni har tänkt att ha kaninen inomhus eller utomhus.


Transportbur
Se till att din nya familjemedlem åker säkert mer er i bilen! Vi rekommendera att du köper en ordentlig transportbur med ett metallgaller. Ferplast Atlas transportburar fungerar utmärkt till kaniner.  

Utomhus- och inomhushagar.
En hage för utomhusbruk om din kanin normalt sett bor inne kan vara en god idé. Likaså om du vill vara säker på att kaninen inte gnager eller äter på något olämpligt när kaninen är lös inomhus så kan det vara skönt att ha en hage till kaninen.


Hus
Kaniner behöver ett liten krypin för att sova i eller att komma undan ifall de har blivit skrämda av något.

Halm/bottenströ/bottenmaterial kanin
Kaninerna använder halmen för att bädda med. Kaniner som bor utomhus året runt använder halmen för att hålla sig varma. Sprid ut lite halm i buren och i huset. Man kan antingen använda halm, kutterspån eller alspån i botten på buren. 

Toalåda
Köp gärna en kattungelåda, hörnlåda eller toalåda för marsvin eller kanin. Det är inte omöjligt att få din kannin att bli rumsren. Se till att toalåden är fylld med annat material än botten på buren. Lägg kaninens avföring i toalådan och på några dagar brukar kaninerna lära sig vart deras behov ska utföras.

Strö & Sand till toalådan
Använd gärna toalätt papperspellets till toalådan. Ett annat alternativ är att använda klumpbildande kattsand eller kattströ.

Rengöringsmedel för burbotten
Glöm inte att köpa ett bra rengöringsmedel att använda när du gör rent buren åt kaninen. Dels för att få bort all smuts men även för at få bort bakterier m.m. som kan orsaka sjukdomar eller odörer.

Genvägar: Bur & Transport - Hus & bohålor - Bottenmatieral - Toalådor - Strö & Sand - Rengöringsmedel.

 

Kaninens Matplats

Matskål och höhäck
Välj gärna en matskål med tyngd i för att förhindra att kaninen välter matskålen. Höhäcken ska alltid vara välfylld. Har du flera kaniner rekommenderas att du har flera matplatser för att alla ska kunna äta samtidigt. 

Vattenflaska eller skål
Det vanligaste är att man använder vattenflaskor till kaniner, då blir det inte lika lätt blött i buren. Hör med uppfödaren vad kaninen är van vid att använda. Väljer du en vattenskål, så välj gärna en med tyngd i botten.

Genvägar: Skålar, vattenflaskor & höhäckar.

 

Omvårdnad av kanin

Klotång
Klorna växer hela tiden på kaniner, se till att klippa dem med jämna mellanrum.

Borste & karda
Kaniner är duktiga på att tvätta sin päls, men ibland kan de behöva hjälp på traven, det är dessutom ett fantastiskt bra sett att skapa ett starkare band mellan dig och din kanin.

Schampo
Även om kaniner normalt sett inte behöver badas så kan situationer uppstå där du behöver schamponera och bada din kanin, t.ex. om kaninen har ohyra, blivit smutsigt eller luktar illa. Glöm inte att torka kaninen helt torr med en ren handduk efteråt.

Genvägar: Päls- och klovård.

 

Mat & Godis för kanin

Foder
Hö är som sagt huvudfödan för kaniner, men de behöver också få i sig andra näringsämnen som finns i fröer, frukt och grönt. Hör med uppfödaren vad kaninungen är van vid att äta.

Gnagträ
Kaniners tänder växer ständigt och de behöver något att slipa dem mot. Gnagträ eller dentaltugg är ett måste.


Hö är huvudfödan för alla kaniner, de hjälper även till att slipa ner de bakre tänderna, de tänderna som aldrig slutar växa!

Genvägar: Foder & Hö - Gnagträ & Godis

 

För upptäcksfärden & aktivering av kanin

Sele och koppel
En kanin behöver mycket aktivering och då är det perfekt att ta med den på promenad. En sele underlättar även inomhus om kaninen inte riktigt är villig att gå tillbaka till sin bur. 

Leksaker & aktivering för kaniner
Givetvis behöver smarta djur som kaniner också jobba med hjärnan för att inte bli uttråkade. Göm gärna godis och låt kaninen hitta dem på egen hand eller införskaffa en smidig aktiveringsleksak till kaninen!

Genvägar: Koppel & sele för kanin - Leksaker & Aktivering

 

Behöver du tips och råd gällande den dagliga skötseln av kaniner så kika gärna in våra skötselråd för kaniner.

Inköpslista kanin

Checklista:

 • Bur
 • Transportbur
 • Halm/bottenmaterial
 • Hus
 • Toalåda och strö
 • Matskål och höhäck
 • Vattenflaska/Skål
 • Klotång
 • Borste/karda
 • Foder
 • Gnagträ/dentaltugg
 • Sele och koppel
 • Leksaker

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr