Stäng

Hur klipper jag kattens klor?

Klippa kattens klor

Att klippa din katts klor kan vara en pärs både för dig och katten. Börja tidigt med klovård för att vänja katten och visa att det inte är farligt. När ni gosar och myser så ta gärna på tassarna så katten vänjer sig.

 

Behöver jag klippa kattens klor?

Alla katter behöver inte få klorna klippta, särskilt inte katter som går ute ofta. Är klorna så pass långa att du hör när katten kommer gående eller att den fastnari saker är det dags för en trimning. 

Undersök kattens tassar och klor regelbundet. Om klorna är för långa kan de växa in i trampdynan vilket, precis som nageltrång, är mycket smärtsamt. 

 

Kan jag skada katten om jag klipper fel?

Om du klipper för långt in på klon kan du komma åt pulpan där det finns blod och nerver. Katten rycker då ofta till och det kan blöda och kännas obehgligt, men det är inget som ger men för livet. Om du råkar klippa i den och det blöder är det bra att ha blodstoppulver till hands. 

Ha bra ljud när du klipper och undersök klorna innan du börjar så ser du pulpan som ett mörkare område och kan enkelt undvika den. 

 

Hur klipper jag kattens klor?

  • Använd en klotång avsedd för just klor. Nagelsaxar och liknande gör ofta att klon skivar sig och du får ett ojämt resultat som ofta irriterar katten. 

  • Välj ett tillfälle när både du och katten är lugna. Katten känner ofta av om du är stressad så försök ta det lugnt. 

  • Är katten svår så va gärna två som klipper. Den ena håller katten i ett bestämt grepp, gärna mot bröstet men kattens mage och klor utåt, och den andra klipper. 

  • Trycker försiktigt ut en klo i taget och klippav yttersta spetsen. Ofta är klon mörkare längre in där pulpan finns så det brukar vara lätt att undvika att klippa i den. 

  • Ta det lugnt och beröm katten när ni är klara. Är katten rädd så håll den en stund extra och gulla med den så den lugnar sig och förstår att behandlingen är över. När den är lugnt ge lite belöningsgodis och släpp ner den.  

 

Min katt har mörka klor, hur ser jag vart jag ska klippa?

  • Hos katter med mörka eller svarta klor så kan du enkelt se vart pulpan är med en ficklampa eller lampan på din mobiltelefon. På nästan alla svarta klor kan du se en ljusare del i mitten, där är pulpan. Denna drar sig också tillbaka eller växer med kattens klo. Därför är det viktigt att klippa ofta och lite om din katt har väldigt långa klor. 

Min katt har ljusa klor, hur ser jag vart jag ska klippa?

  • Hos katter med ljusa klor kan du enkelt se vart pulpan slutar. Pulpan är nästan alltid mörkare och syns tydligt med ordentligt ljus. 

 

hur klipper jag kattens klor?

 

Tassvård katt

Katter är duktiga på att ta hand om sig men ibland behöver även den bästa lite extra omsorg. Det viktigaste i vård av kattens tassar är att ha koll på klorna så de inte växer in och smärtar. Men även kattens trampdynor behöver ses över ibland då de kan bli torra, brända eller få frysskador om vintern. 

 

Torra trampdynor

Torra tassar kan vara både smärtsamt och i extrema fall leda till blödande trampdynor och att katten får infektioner. Kontrollera tassarna ofta och torka av den om vädret är väldigt fuktigt. 

Förebygg torr het genom att smörja med ex. kalksalva. Den funkar även bra om tassarna redan har blivit torra och irriterade. 

 

Vintertassar

Under vintern är risken stor att katten får väldigt kalla trampdynor och att de utsätts för extra mycket väta, kyla och vägsalt. Vägsalt är frätande och det är därför viktigt att alltid torka av kattens tassar när den kommer in så den inte slickar i sig saltet. 

Fuktiga tassar kan leda till eksem och svamp så även om katten inte går omkring på den saltade vägen är det bra att torka lite extra. 

Jag behöver hjälp att klippa min katts klor!

Behöver du hjälp att klippa kattens klor så kan vi givetvis hjälpa dig med detta. Önskar du lära dig hur du skall klippa kattens klor så kan vi givetvis guida dig genom detta också. 
Vi erbjuder kloklippning även för katter, hör av dig så hittar vi en lämplig tid. 

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr