Stäng

Skötselråd marsvin

Grattis till din nya familjemedlem. Att skaffa ett marsvin, eller vilket annat djur som helst, är ett roligt och krävande åtagande men som ger så mycket tillbaka.  Marsvinet är ett mycket socialt djur som gärna lever i grupp och kan bli riktigt sällskaplig och tam tillsammans med människor. De kan bli mellan 5-7 år gamla och passar utmärkt tillsammans med barn då de sällan är aggressiva, perfekt som första husdjur för att lära unga att ta ansvar. 

Daglig skötsel sammanfattning

 • Fyll på nytt hö

 • Ta bort gammal mat och fyll på med ny

 • Byt ut och fyll på vattnet

 • Städa rent bottenmaterialet från avföring och skräp. Fyll på nytt vid behov

 • Gosa med ditt marsvin och känn igenom päls och hud efter skador

 • Karda och kamma pälsen, särskilt om den är lång

 • Lek och ha en mysig stund tillsammans

Utfodring av marsvin

Marsvin är rena växtätare och vill gärna beta och äta gräs. De föredrar att äta under eftermiddagar och kvällstid. Att ha marsvinet ute under sommaren i en säker marsvinsbur är ett bra sätt att låta djuret riktigt njuta av den varma årstiden. Under vintern ska marsvinet få hö och det bör utgöra minst 80% av dess kost. Se till att marsvinet har fri tillgång till hö så den kan äta när den är hungrig. Komplettera med grönsaker och marsvinspellets. 

Förutom hö vill marsvinet ha färska grönsaker med mycket C-vitamin. Vitkål, broccoli, blomkål, nässlor, persilja, paprika, kålrot, salladskål och blad från fruktträd och maskrosor är bra och smakrika grönsaker. Variera grönsakerna varje dag och vid behov komplettera med C-vitamintillskott för marsvin.

Marsvin, liksom alla andra djur, är mycket förtjusta i söta frukter, bär och bröd. Var försiktig med dessa godsaker då risken är att ditt marsvin ratar hö och grönsaker till förmån för sötsakerna. Ge det som belöning nån gång då och då.

Byt inte ut specialanpassat marsvinsfoder/pellets mot exempelvis kanin- eller hamsterfoder. Marsvin behöver mycket C-vitamin och folsyra och detta är väl avvägt i deras eget foder men inte i andra smådjurs. Undvik även gnagar/smådjursblandningar då dessa ofta innehåller mycket fett vilket är direkt skadligt för marsvinet.

 

Mat- och vattenskål till marsvin

Det finns en mängd olika varianter av matskålar på marknaden men det bästa är en skål som är anpassad just för marsvin. Lagom hög och gärna i tung keramik så marsvinet inte välter ut innehållet eller gnager sönder skålen.

Vatten är enklast att ge via vattenflaskor som sätts fast på burens galler. Många flaskor har stålpip vilket förhindrar att marsvinet gnager på den och förstör den. Rengör alltid mat- och vattenbehållaren dagligen.

Det viktiga höet är enklast att ha i höhäckar. Se till att dessa alltid är välfyllda och ha gärna mer än en höhäck/bur.

 

Bur till marsvin

Att välja och inreda marsvinets bur är riktigt roligt. Marsvin vill bo tillsammans med andra marsvin, introducera dem när de är små så minskar risken för bråk, särskilt om du har flera hanar. Har du en hane och en/flera honor så kastrera dina djur om du inte är beredd på att ta hand om massa ungar.

Marsvinet vill gärna ha lugn och ro, god ventilation utan att det drar samt en plats som inte är för varm. Har du andra djur som hund eller katt se till att de inte kan komma nära buren och på så vis stressa ditt marsvin.

Marsvinsburen bör vara i stål, plast eller glas, material som tål att marsvinet tuggar på det samtidigt som det medger luftgenomströmning. Ha gärna ett gallertak på buren och undvik skarpa kanter. Ha minst 50 x 60 cm golvyta/vuxet djur, gärna mer då marsvinet vill röra på sig.

 

Bohålor och hus

Marsvin vill sova på en skyddad plats så att ha ett hus eller en bohåla rekommenderas, gärna ett där flera djur får plats tillsammans.

 

Bottenströ

Burens botten ska vara täckt av ett mjukt, dammfritt och ogiftigt bottenströ. För att underlätta städningen kan du ha en tidning eller liknande längst ner så är det bara att lyfta ur allt strö när det är dags för storrengöring. Tänk på att marsvin är bra på att tugga så använd bottenmaterial som inte skapar långa trådar, ex frottéhanddukar, som kan fastna i tarmarna eller magen.

 

Rengöring

Buren ska kontrolleras dagligen och rengöras för att dina marsvin ska hålla sig friska. En storrengöring bör göras minst en gång/vecka utöver den dagliga tillsynen. Tecken på att buren är smutsig kan vara att ditt marsvin får rinnande ögon och nos eller sår på trampdynorna från att ha gått runt i fuktigt bottenströ.

 

Skötsel av marsvin

När du lyfter upp ditt marsvin använd båda händerna, en under bakbenen och en runt bröstkorgen/buken. Detta skyddar marsvinets rygg och ger dig kontroll så du inte råkar tappa djuret.

 

Tänder

Marsvinets tänder växer ständigt och det är viktigt att ha flera tuggleksaker och dentaltugg för att djuret ska kunna slipa ner dem. För långa tänder kan göra riktigt ont och i värsta fall leda till att marsvinet slutar äta. Även en bra mängd gräs och hö slipar tänderna så var noga med att detta utgör huvudkosten för marsvinet.

 

Päls

Marsvin finns i en mängd olika varianter och färger. Pälsen kan vara kort och tjock eller riktigt lång. Att borsta och trimma pälsen är väldigt viktigt. Tovor bildas gärna i armhålorna på marsvinet och kan börja skava och ge blödande sår. När du myser och gosar med ditt marsvin passa på att känna igenom kroppen och pälsen. Börja borsta/karda tidigt så marsvinet vänjer sig och ser det som en del av mystiden.

 

 

Öron, ögon och nos

Irriterade ögon, öron och nos kan ha flera anledningar. Ofta beror det på bristande hygien i buren. Var noga med rengöringen och sök vård om du märker att det rinner vätska eller samlas orenheter.

 

Klor

Liksom tänder växer klorna hela tiden. Ofta slipas de när marsvinet leker och rör sig men vid behov måste du klippa klorna. Använd en anpassad klosax för smådjur så minskar risken för att klorna spricker.

 

Aktivera och lek med ditt marsvin

Vilda djur tillbringar en stor del av sin tid med att leta mat. För att stimulera ditt marsvin kan du använda dig av olika aktiveringsleksaker som simulerar just matletande. Du kan även gömma godbitar i buren och låta marsvinet leta upp dem.

Att ha en stimulerande miljö i buren är också viktigt. Tunnlar, plattformar,  leksaker, olika hus och klättringsmöjligheter är bra sätt att aktivera ditt marsvin på.

Förutom de rent fysiska är du den absolut viktigaste delen. Marsvinet är extremt socialt och att klappa, gosa, gå på promenader och vara med ditt djur är väldigt viktigt.

Vanliga sjukdomar hos marsvin

Marsvin kan vara svåra att läsa och det är du som känner det bäst. Om ditt marsvin börjar visa nya och konstiga beteende, som de listade här itll höger, ska du alltid kontakta en veterinär för att utesluta olika sjukdomar. Ett litet djur som marsvin kan snabbt bli sämre och det är därför viktigt att snabbt få vård. 

Tandsjukdom

Tandsjukdom hos marsvin beror ofta på att tänderna blir för långa och marsvinet inte kan tugga ordentligt. Symptom på detta kan vara avmagring, blöt päls under hakan, minskad aptit och lös mage.

Ibland har marsvin för stora tänder, detta brukar upptäckas hos veterinären.

C-vitaminbrist/skörbjugg

Marsvin kan inte själva bilda C-vitamin och behöver en balanserad kost, ofta även C-vitamintillskott. Vid brist ses symptom som minskad aptit, minskad rörlighet, blödningar och svullna leder.

Hårtuggande & Håravfall

Har du endast ett marsvin beror kala fläckar i pälsen ofta på en fiberfattig kost eller att djuret har tråkigt. Har du flera djur är det vanligt att det dominanta marsvinet tuggar på de mer undergivna djuren. Skilj då djuren åt för att undvika bråk.

Andra orsaker till håravfall kan vara parasiter, svampsjukdomar och hormonrubbningar.

Lunginflammation

Lunginflammation hos marsvin är en bakteriell sjukdom som ger andningssvårigheter, vätska från näsa och ögon, trötthet, att marsvinet vinglar eller rullar runt och minskad aptit.

Var försiktig med att ha kaniner och marsvin tillsammans då kaniner ofta bär på bakterier som kan orsaka lunginflammation hos marsvin.

Tarmbesvär & Trumsjuka

Som tidigare nämnts är marsvinets kost extremt viktig att hålla balanserad. Får marsvinet för lite fiber/hö och för mycket godsaker/fett skadar det snabbt tarmarnas rörelser vilket påverkar hela djuret.

Symptom på fel kost är uppsvälld mage, minskad avföring och aptit, minskad rörlighet samt i vissa fall ökad aggressivitet.

Parasiter

Marsvinets parasiter sprider sig sällan till människor men måste behandlas så snart om möjligt.

 

Skabb

Ger kliande hud, håravfall och sår i huden. Skabb är extremt jobbigt och ditt marsvin kan börja springa omkring i försök att komma ifrån det intensiva kliandet.

 

Löss

Löss hos marsvin är inte lika irriterande för marsvinet som skabb med det kan klia, ge en del håravfall och ge sår i huden.

 

Ringorm

Är en svampsjukdom som kan sprida sig till människan. Ofta får marsvinet håravfall kring nos, öron och i ansiktet. Huden kan flaga och klia.

Värmeslag Marsvin är mycket känsliga för höga temperaturer. Ha aldrig ditt djur i direkt solljus, om det är över 30 grader eller i för liten bur.

Symptom är bland annat flämtningar, dreggel, kramper, minskad rörlighet och svaghet.

Kontakta veterinären om ditt marsvin:

 • äter mindre
 • får dålig mage
 • är ovanlig slö och seg
 • är hyperaktiv
 • kliar sig väldigt mycket
 • blöder utan anledning
 • tappar päls
 • får svullna leder
 • har rinnande ögon eller nos
 • dregglar mycket
 • väser när den andas

Din kundvagn

Kundvagnen är tom
0 artiklar 0 kr
Till kassan
Trygg & Personlig service
Brett Sortiment
Snabb leverans
Över 25 års erfarenhet
Fri frakt från 500kr
Fri hemleverans från 1000kr